Underhållning: Allt fler väljer mobilen eller surfplattan

När det kommer till underhållning och nöje, är det allt fler som väljer bort den stationära datorn och teven.

Underhållning: Allt fler väljer mobilen eller surfplattan 1Att titta på sport eller film, spela spel samt lyssna på musik och läsa böcker eller tidningar, görs i dag via portabla enheter: nämligen mobilen eller surfplattan.

Den här utvecklingen har både kommit av att skillnaderna mellan dator och mobil suddas ut allt mer, samt att man inte vill vara bunden till en särskild plats för att ta del av underhållning. Man vill kunna spela, lyssna och titta musik och film vare sig man befinner sig i soffan eller på bussen.

Tillgängligt och enkelt

Att spela spel, titta på film m.m. är inte längre förknippat med något man gör på sina lediga dagar eller kvällar. I dag är det vanligt att man tittar på serier eller spelar när som helst man har tid över, som när man väntar på bussen eller äter lunch. Vissa har till och med musik i hörlurarna under dygnets alla timmar. Att spela på online casino i mobilen har blivit en oerhört populär sysselsättning, och spel på spelautomater, såsom Tiki Tumble och Guns n Roses, gör sig särskilt bra i just mobilen. Tillgängligheten, samt enkelheten, är några de många anledningar till att fler väljer att spela i mobilen istället för på datorn, eller titta på film via surfplattan istället för på teven. I en tid då man ska hinna med så många saker samtidigt, samt att man ofta är på resande fot, har detta blivit en ganska självklar utveckling.

Surfplattan tappar mark

När Apple släppte sin första iPad var det en innovation som lamslog marknaden, och alla, både för privat bruk och för arbete, ville ha en surfplatta. Men efter det har försäljningssiffrorna dalat. Trots att de nya surfplattorna har både snabbare processorer, bättre batteritid samt att det har lagts ned mer arbete på hållbarheten, visar försäljningssiffrorna att man hellre väljer en smartphone eller dator. Detta kan bero på att gränsen mellan dator och mobil börjar att suddas ut, vilket innebär att surfplattan hamnar någonstans mittemellan. Däremot har det inte hindrat tillverkarna från att försätta tillverka nya surfplattor. Samsung har meddelat att de i år kommer att lansera sin mest påkostade Andriod-platta hittills, nämligen SM-T835 eller Samsung Galaxy Tab S4.

Kvalitet framför trend

Däremot visade siffror från förra året att det inte endast var surfplattorna som tappade i försäljning. Även mobilmarknaden gick bakåt, men inte av anledningen att färre personer har börjat använda smarttelefoner. Istället tros en högre kvalitet på de tidigare modellerna ligga bakom försäljningsminskningen. Allt fler prioriterar att köpa en mobil som håller längre, och man är inte lika intresserad av att byta modell en gång om året – vilket tidigare var fallet för många.

Oavsett om man väljer en surfplatta eller en mobiltelefon, visar trenden att det är de portabla enheterna som används mest för underhållning. Vare sig det gäller att titta på en film innan man går och lägger sig, lyssna på musik eller spela spel, så vill de flesta kunna göra det när det känner för det och var de än befinner sig.