Vad övergången till 5G-nätet faktiskt innebär

Skiftet från 4G till 5G är oundvikligt och som med all ny teknik finns det flera frågetecken runt det nya mobilnätet.

Vad övergången till 5G-nätet faktiskt innebär 1

Redan nu har flera länder lyft fram säkerhetsaspekten och till sista juni ska varje EU-land ha presenterat förslag på hur 5G-nätet kan göras säkert.

Men vad är det 5G-nätet faktiskt kommer att göra

för den vanliga användaren? Vad kommer det att ha för inverkan på den mobila användningen och vilka tekniska framsteg kan göras tack vare ett snabbare mobilnät?

Nätet blir snabbare

Uppkopplingen kommer att vara avsevärt mycket snabbare än det nuvarande 4G-nätet. Vid en mätning i Chicago, som är en av två städer i USA som har 5G, uppgick mätningen till 624 megabit per sekund vid nedladdning. När det nya nätet är fullständigt upprättat ska hastigheten ligga på 1-10 gigabit per sekund. Än så länge dras nätet i den amerikanska staden med en del barnsjukdomar, vilka hoppas vara borta när tekniken laseras i Sverige. Vid mätningstillfället förlorades anslutningen när testaren gick in i en byggnad eller i en gränd med stora byggnader runt omkring sig.

Det snabba nätet kommer att göra det mycket enklare att streama och ladda upp- och ned innehåll från och till nätet. Redan nu arbetar Google, Amazon och Tencent med att utveckla streamingplattformar för spel

som kommer att ta bort behovet av att köpa dem som hårdvara. Det kommer att gå enklare att spela på spelsajter som erbjuder spelautomater, bordsspel och livespel. Spelen kan redan spelas på olika enheter, oavsett tidpunkt och plats, och upplevelsen är nästintill sömlös. Men med det snabbare nätet kommer den att bli ännu smidigare och spelupplevelsen kommer att tas till en ny nivå.

Mindre hårdvara och ny teknik

Behovet av hårdvara kommer att försvinna. I och med snabbheten kan lagring ske över moln, vilket minskar behovet av minnesstickor och hårddiskar. Det kommer inte krävas lika tunga processorer för att spela upp grafik. Det kommer heller inte finnas samma behov av att komprimera filer som delas över mejl eller överföringstjänster. Det nya nätet sägs också vara optimerat för nya tekniker som internet of things, smarta saker, VR och AR. Nätet ska vara anpassat för att självkörande bussar, bilar och andra fordon.

Nackdelarna

Men, som med all ny teknik måste den genomgå en noggrann granskning för att vara säker. Redan nu finns det en oro för att de nya 5G-mastarna kan var utrustade med bakdörrar för hackare och spionprogram. EU:s cybermyndighet Enisa kommer under hösten att presentera förslag på gemensamma åtgärder som EU-länderna kan vidta för att öka säkerheten. Varje land har ombetts ta fram förslag på hur de tycker att säkerheten kan bevaras.

Det är inte enbart masterna som utgör ett säkerhetsproblem. Tanken är att allt fler enheter ska kunna kommunicera med varandra, vilket innebär att varje enhet måste ha tillräckliga säkerhetsprotokoll. Det räcker inte med en säker dator eller mobil. Alla uppkopplade enheter – från inbrottslarm till köksutrustning – måste vara säkra.

Samtidigt ska vi inte bara fokusera på nackdelarna. Ja, det finns brister och frågetecken som måste ses över. Men det finns också möjligheter, och de är oändliga.