”Vårt mål är att möta kundernas förväntan”
Hem Nyheter ”Vårt mål är att möta kundernas förväntan”

”Vårt mål är att möta kundernas förväntan”

Publicerat av: Redaktionen

VMWorld 2018 i Barcelona samlade totalt 11 000 deltagare varav hela 1000 var VMwares nordiska kunder.

”Vårt mål är att möta kundernas förväntan” 1

Per Gustafsson, VD för VMware Sverige och de nordiska länderna

IT-kanalen fick ett samtal med Per Gustafsson, VD för VMware Sverige och de nordiska länderna.

 • För mig personligen är det spännande att vara här och lära mig om företagets senaste vision och strategier. Det är vad jag kommer ta med mig hem till vår nordiska organisation, inleder Per Gustafsson samtalet.

Förväntningarna på konferensen är stora. För Per Gustafsson är målet tydligt och klart:

 • Min förväntan är att vi ska uppnå våra kunders förväntan.

Man är inne i ett spännande skede och Per Gustafsson beskriver en ögonblicksbild av var företaget befinner sig.

 • Vi får fler och fler personer som är intresserade eftersom vårt erbjudande blir bredare och bredare. För en stund sen träffade jag tre personer; en jobbade med nätverk och säkerhet, en annan med management och en tredje var engagerad i att modernisera datacenter till privata moln.

Står stadigt på samma grundstrategi

 • Intressant är att vår grundstrategi har varit densamma varje år. Vilket är en styrka, vi står stadigt, vi svajar inte eller byter fokus.

När milstolpar för företaget kommer på tal berättar Per Gustafsson att man sträcker ut mjukvaran så att den blir en plattform – VMWare Cloud Foundation. Det är vad man kallar sin digitala grundplåt. På den kan man lägga olika typer av applikationer. Och den är en accepterad marknadsledande multicloudfunktion – en milstolpe om något.

I de nordiska länderna finns ett stort intresse från den offentliga sektorn. Hur kommer det sig?

 • Jag skulle säga att anledningen är att de arbetar långsiktigt, och de vet att vi finns kvar. I Baltikum har man också ett stort fokus på den offentliga sektorn eftersom de privata företagen fortfarande är relativt unga.

Inom den privata sektorn är det mer fokus på mobilitet. Man efterfrågar den konsumentlätta applikationsupplevelsen. Och företagen i sin tur prioriterar säkerhet och stabilitet.

Cloud First, Edge och IoT

Många pratar om Cloud first, vad menar man egentligen med det? funderar Per Gustafsson vidare.  Jo, att i första hand vill man lägga sina applikationer i ett cloud. Men vilket? Det finns publika cloud såsom Amazon och Google Cloud. Sen finns det företagsorienterad cloud som Tieto, Atea och IBM. Och därtill finns privata. Vi lever med en multicloud-miljö och det kan innebära utmaningar resonerar Per Gustafsson.

 • Det mest spännande just nu tycker jag är edge-computing och IoT. Tidigare har vi har lagrat data i datacenter som vi satte staket runt. Nu har vi källor av data som är helt distribuerade, t ex i en bil. Allt som kommer ut därifrån är edge.

Per Gustafsson utvecklar resonemanget:

 • Edge-computing och de tjänster som kommer göra dem möjliga vrider upp och ner på allt. Nätverket kan inte ens härbärgera så mycket data så det måste hanteras därute. Det är en häftig drivkraft.

En annan aspekt är konsumenten. Du kan komma åt alla applikationer, baserade på dig som person, oavsett device. Ett konkret exempel på detta är Akademiska Hus som är på plats i Barcelona.

 • Dessutom är sjukvården alltid en intressant sektor och vi tittar på hur digitaliseringen kan hjälpa till. IoT finns redan, nu är digitaliseringen med vård i hemmet intressant. Den digitala utvecklingen skapar otroliga möjligheter.

Erbjuder plattform med flexibilitet

Per Gustafsson poängterar att VMwares strategi är att från ett och samma verktyg kunna hantera alla olika typer av devices och deras operativsystem. Varför är det viktigt?

 • Många IT-aktörer idag går ut med att ”vi kan lösa allt, flytta era applikationer till oss”. I slutänden blir detta förvirrande för kunden, vart ska man vända sig? Det blir svårt att fatta ett beslut. Jag upplever att den situationen har sorterats ut nu och vi har alla tagit våra platser.

Per Gustafsson menar att VMware har hamnat i en mycket fördelaktig och positiv position. Han träffade några kunder på lunchen och fick en fråga som satte huvudet på spiken:

”Vad är den största behållningen av att fortsätta investera i er teknologi?”

 • Mitt svar är att våra kunder kan lägga vilka operativsystem de vill hos oss. Support till alla former av applikationer, det kan man fortsätta förvänta sig av oss. Vi erbjuder en multicloud plattform och man kan välja var man lägger sina applikationer. Kunderna kan komma och gå utan att behöva bygga om.

Den digitala plattformen är flytande. Den kan växa och krympa. Per Gustafsson understryker:

 • Vi vill ge support till våra användare på ett effektivt och engagerat sätt. Vi sköter mjukvaran så kan kunderna fokusera på att integrera de digitala förutsättningarna för sin verksamhet.

Tidigare artiklar: VMware ”Några röster från VMworld 2017”

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>