It-vd efter brexit: ”Har någon sett Peter Eriksson?”
Hem Reportage It-vd efter brexit: ”Har någon sett Peter Eriksson?”

It-vd efter brexit: ”Har någon sett Peter Eriksson?”

Publicerat av: Redaktionen

[Sommarläsning] Den 23 juni beslutade Storbritannien genom en folkomröstning att lämna EU.

Peter Hellgren, vd för det snabbväxande it- och managementbolaget Consid, är orolig för hur brexit kommer påverka den redan komplicerade situationen för digitala bolag i Europa – och ifrågasätter samtidigt den totala tystnaden från svenska politiker kring hur digitaliseringsfrågan ska drivas framåt i EU framledes – utan Storbritannien, som tidigare utgjort en viktig allierad för Sverige i EU. ”Det är väldigt överraskande att man inte slängt sig över stafettpinnen i frågan. Har någon sett Peter Eriksson, vår nya digitaliseringsminister? Det är väldigt tyst nu”.brexit peter

En av EU:s hörnstenar är den fria rörligheten för varor och tjänster. Detta är dock något som inte gäller i samma utsträckning när det kommer till e-handel och digitala bolag, då tuffa regelverk står i vägen och gör handeln onödigt besvärlig och komplicerad. Peter Hellgren, vd för det snabbväxande it- och managementbolaget Consid, menar att brexit kan komma att påverka e-handeln inom Europa på ett negativt sätt:

– EU:s många regler ställer redan till det på många sätt för bolag som jobbar med e-handel. Att en stormakt som Storbritannien väljer att lämna unionen torde detta inte förbättra situationen för digitala bolag, vilket i det långa loppet skulle kunna bli mycket kostsamt och besvärligt för många av dem. En ytterligare aspekt är att vi historiskt sett tillsammans med Storbritannien varit en viktig allierad för oss som vi tillsammans med drivit många stora frågor inom EU. Att Sverige nu ska driva frågan om digitalisering framåt utan dem kan bli tufft.

”Har någon sett Peter Eriksson?”

Samtidigt ifrågasätter Hellgren den totala tystnaden från svenska politiker kring hur Storbritanniens utträde ur EU kan komma att påverka hur stora frågor, såsom digitaliseringen och de regelverk som gör e-handel inom Europa svårare än den enligt Hellgren skulle behöva vara, fortsatt kan drivas framåt i EU.

– Jag har inte läst en enda debattartikel eller hört ett enda uttalande från regeringen, eller någon av våra representanter i EU, som berör dessa frågor – det är väldigt överraskande att man inte slängt sig över stafettpinnen i frågan. Det är oroväckande. Har någon sett Peter Eriksson, vår nya digitaliseringsminister? Han torde vara lämplig att driva dessa frågor, inte sant? Men det är väldigt tyst nu.

En väg att underlätta för digitala bolag

Hellgren menar på att Sverige bör agera och bana väg för en utveckling åt rätt håll för EU:

– Nu måste Sverige agera och ta ansvar för att driva dessa frågor framåt. Här hoppas jag att Peter Eriksson som digitaliseringsminister, samt våra ledamöter i Europaparlamentet, tar sitt ansvar. Vi måste hitta en väg att underlätta för digitala bolag att bedriva sin verksamhet inom EU, menar Hellgren.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>