Veeam gräver guld i säkerhetskopiorna
Hem Leverantör Veeam gräver guld i säkerhetskopiorna

Veeam gräver guld i säkerhetskopiorna

Publicerat av: Redaktionen

Veeam vill att kunderna ska dra mer nytta av säkerhetskopierade data. Ett exempel är att köra tester med kopierade data.

Veeam gräver guld i säkerhetskopiorna 1

Martin Plesner-Jacobsen, teknisk rådgivare i Veeams Nordenorganisation

På de flesta företag har man nog fullt upp med att skapa säkerhetskopior av alla data. De som har koll på läget vet också att kopiorna går att återställa om det inträffar en katastrof. Privatägda Veeam är en ledande leverantörerna av mjukvara för att underlätta hanteringen.

Liksom sina konkurrenter framhäver Veeam maximal tillgänglighet som främsta argument, både med hjälp av renodlade lösningar för säkerhetskopiering, men även med bredare produkter för datahantering och övervakning, i olika driftsmiljöer (egna datacenter, virtuella miljöer och olika typer av molnlösningar).

Men Veeam vill gå ett steg längre, och hjälpa till med att dra nytta av de data som kopieras. Det var ett av huvudbudskapen nyligen, när man deltog på VMwares stora konferens VMworld i Barcelona.

Att Veeam försöker bredda sig är kanske inte så konstigt, med tanke på företagets historia:

– Veeam började med att göra ett populärt administrationsverktyg, berättar Martin Plesner-Jacobsen, teknisk rådgivare i Veeams Nordenorganisation.

Veeam gjorde sig först ett namn med övervakning av virtuella IT-miljöer. 2007 tog verksamheten fart med mjukvara för att säkerhetskopiera data från virtuella maskiner.

I dag lever Veeam i ett diversifierat IT-landskap, inte minst vad gäller säkerhetskopiering:

– En del kunder med drift i egna datacenter säkerhetskopierar till molnet. Andra med IT-drift i molnet säkerhetskopierar till egna datacenter, förklarar Martin Plesner-Jacobsen.

Det som är gemensamt för alla kunder som säkerhetskopierar data är att de har stora mängder data som oftast ligger orörda, i form av de data som säkerhetskopierats.

– Det finns många saker kopierade data kan användas till, till exempel i testmiljöer, säger Martin Plesner-Jacobsen.

Andra användningsområden för kopierade data är att bygga parallella lagringslösningar, dataanalys, tester av katastrofberedskap och andra typer av tester som rör IT-drift.

Man kan tänka sig både ekonomiska och funktionsmässiga fördelar med att använda säkerhetskopierade data. Om seriösa tester ska utföras till exempel i samband med systemutveckling så måste testdata ändå tas fram. Det kanske blir billigare att ta kopierade produktionsdata, och avidentifiera dem om det behövs, i stället för att generera testdata på andra sätt.

Om inte annat kommer säkerhetskopierade data med säkerhet att återspegla egenskaper hos produktionsdata bättre än testdata som genereras på andra sätt. Det kan ge bättre tester.

Utmaningen för Veeam är så klart att övertyga kunder som tycker sig ha fullt upp med säkerhetskopiering överhuvudtaget att gå ett steg längre för att utnyttja kopierade data. Men Martin Plesner-Jacobsen är optimistisk:

– Alla måste säkerhetskopiera och förstår värdet med säkerhetskopiering.

Det finns alltså en grogrund för att gå vidare.

Veeams affärsmodell är att göra mjukvara, som körs på hårdvara och i virtuella miljöer från andra leverantörer. Utbudet växer kontinuerligt. Ett exempel är en mjukvara för att kopiera data från Microsofts molntjänst Office 365.

– Det är en vanlig missuppfattning att det finns lösningar för säkerhetskopiering på molntjänster.

Martin Plesner-Jacobsen menar åtminstone att det oftast inte finns lättanvända lösningar för kopiering från molnet. Användarna kan ha tillgång till sina data, men det krävs ofta hög kunskap för att hantera dem. Här kommer mjukvaror som Veeam Backup for Microsoft Office 365 in i bilden.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>