Rekordhög efterfrågan på molntjänster i kanalen
Hem NyheterInternet Of Things Veeam Software säkerställer digitala medborgartjänster i Umeå

Veeam Software säkerställer digitala medborgartjänster i Umeå

Publicerat av: Redaktionen

Umeå kommun har valt Veeam till ny leverantör för övervakning av kommunens IT-infrastruktur.

Med Veeams programvara för övervakning av IT-system säkerställer Umeå Kommun att all medborgarinformation och kommunens digitala tjänster är ständigt tillgängliga.

Veeam Software säkerställer digitala medborgartjänster i Umeå 2

Umeå kommuns IT-avdelning ansvarar för kommunens 11 300 anställda och för kommunens 16 503 grundskole- och gymnasieelever. Kommunen har även samverkan med kringliggande kommuner där Umeå är värdkommun och tillhandahåller en motsvarande IAAS tjänst. Den totala virtuella IT-miljön består idag av 800 servrar.

Förutom att tillhandahålla program och säkerställa backup för kommunens anställda och elever är det viktigt att kommunens hemsida med uppdaterad medborgarinformation alltid finns tillgänglig. Andra tjänster som kommunen tillhandahåller är onlinebokning av sportanläggningar för kommunens idrottsklubbar. Även ett digitalt aktivitetskort har lanserats. Kortet laddas med en viss summa pengar och ger ungdomar själva möjlighet att anmäla sig till olika sportklubbar och andra aktiviteter. För att  kommunens onlinebokning skall fungera krävs en tillgänglig och stabil infrastruktur. Veeam säkrar tillgången till de virtuella servrarna som kommunen ansvarar för.

Även system för låstaggar i offentliga byggnader hanteras av kommunen och kräver övervakning och tillgänglighet. Ett avbrott riskerar göra det svårt att komma in samhällsviktiga byggnader, såsom äldreboende, skolor och förskolor.

Umeå Kommun använde Veeam Backup, en programvara som de var nöjda med, men sökte en bättre lösning för att övervaka sina system som kör VMWare. Efter en kortare testperiod och utvärdering valde de Veeam management pack V8 for System Center.

Peter Källviks, Nordenchef Veeam Software

Peter Källviks, Nordenchef Veeam Software

Samarbetet startades genom ett testprojekt där Umeå Kommun ville få all övervakning i ett system. De sökte en lösning som kunde ge en övergripande bild och övervakning av alla system i ett. De har en System Center Operations Manager (SCOM) och är väldigt Windows-tunga och ville inte ändra på detta. De installerade Veeam management pack for Scom och upptäckte att Veeam var väldigt användarvänlig. Programvaran krävde färre inställningar än konkurrerande programvaror och de kom igång snabbt. Systemet presenteras mycket lättöverskådligt och programvaran svarar mot alla behov som kommunen har gällande övervakning. Enkelt beskrivet så hämtar Veeams programvara parametrar från systemet och larmar IT-avdelningen innan problemet drabbar användarna.

– Eftersom vi var så nöjda med Veeams backupvara, den var enkel och intuitiv, bestämde vi oss att testa Veeams övervakningsfunktioner och uppfattade den lika bra. En stor fördel är att vi kan se all infrastruktur som kör VMware i en vy och att systemet larmar eventuella brister innan de uppstår bland användarna. Veeams lösningar hjälper oss att se till att våra samhällsviktiga tjänster finns tillgängliga dygnet runt,  säger Erik Wiklund, Systemtekniker Umeå Kommun och ansvarig för kommunens tekniska projektledning.

– Kommuner har idag möjlighet att i allt större utsträckning erbjuda sina medborgare digitala tjänster. Det kan vara allt från bilparkeringsappar till hälsotjänster eller som i Umeå kommuns fall lokalbokning och digitala aktivitetskort. Allt detta ställer höga krav på de som ansvarar för kommunens IT-infrastruktur. Tillgängligheten och övervakning av system är två viktiga parametrar i en välfungerande kommunal IT-miljö. Kan vi undvika att tjänster och information blir otillgängligt så har vi kommit en bra bit på väg, säger Peter Källviks, Nordenchef Veeam Software.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>