Hem Nyheter Vertiv rankad som ledande innovatör av kylsystem för datacenter

Vertiv rankad som ledande innovatör av kylsystem för datacenter

Publicerat av: Redaktionen

Vertiv, global leverantör av digital infrastruktur, rankas av analysföretaget Omdia som största leverantör på den innovationsdrivna marknaden för kylsystem till datacenter.

Vertiv rankad som ledande innovatör av kylsystem för datacenter 2

Vertiv rankad som ledande innovatör av kylsystem för datacenter

Den nu publicerade rapporten betonar att etablerade tekniker för att leda bort värme, som Direct Expansion (DX), Chilled Water och Evaporative Cooling, fortfarande dominerar och blir alltmer hållbara. Ny teknik, som vätskekylning, väntas växa i takt med datacentrens behov av nya energisnålare och effektivare system.

Omdia-rapporten, Data Center Thermal Management Report 2020, som publicerades på senhösten 2020 och bygger på data från 2018 och 2019, visar att Vertivs andel av den globala marknaden för kylning av datacenter är 23,5 procent. Det är över tio procent mer än närmaste konkurrent. Globalt leder Vertiv även marknaden för termisk teknik med en andel på 37,5 procent, över 20 procent mer än den näst störste leverantören. Användningen av termisk teknik väntas enligt Omdia öka från 3,3 miljarder US-dollar 2020 till över 4,3 miljarder 2024.

Rapporten berättar också att etablerade kyltekniker, som kylaggregat och omkretskylning, fortsätter vara stora på marknaden. Enligt Omdia är split DX fortfarande vanligast för värmeavledning medan kylvatten och direkt avdunstning tar fart. Därtill växer nu moln- och samlokaliseringstjänster och ger en tvåsiffrig tillväxt för luftkylning (air handling units, AHU).

Omdia förutspår också en snabb ökning av vätskekylning, nedsänkning och direct-to-chip, som väntas fördubblas till 2024. Flera faktorer ligger bakom, som att chips och servrar blir fler och kräver allt mer el samtidigt som kraven på energieffektivitet och hållbarhet skärps.

Lucas Beran, chefsanalytiker och ansvarig för Omdias moln- och datacenterresearch och rapportens författare, säger: “Datacenters användning av termisk teknik närmar sig en brytpunkt. I dagsläget drivs utvecklingen av befintliga luftbaserade termiska produkter men de begränsas i sin förmåga att kyla rack på över 10kW. Nu kommer ny teknik, nya produkter och konstruktioner som klarar de ökande behoven. Det kommer att förändra marknadens dynamik fram till 2024.”

“Att Vertiv befäster sin ledande roll inom termisk hantering visar att våra kunder uppskattar vårt kunnande, stora produktutbud och satsning på forskning och utveckling”, säger Vertivs EMEA-chef Giordano Albertazzi, “Med de kylprodukter och lösningar vi lanserat 2020 och vår inriktning på innovationer kommer vi att fortsätta förse våra kunder med den senaste tekniken.”

Vertiv har aviserat ett antal innovationer inom termisk teknik. Nu kommer Vertiv™ Liebert® OFC, nya avancerade oljefria turbocor kompressorkylare som tagits fram tillsammans med Geoclima. Liebert OFC använder köldmedier med låg GWP, inklusive R1234ze, och ger samtidigt hög energieffektivitet. Även den golvmonterade luftkonditioneringsserien har modifierats för maximal effektivitet, som direktexpansionen Vertiv Liebert PDX med variabla hastighetskompressorer och kylvattenprodukter med den senaste Vertiv Liebert PCW.

Vertiv blev nyligen Platinum Member i Open Compute Project (OCP). Vertivs roll blir bland annat att stödja utvecklingen av vätskekylning inom projekten Advanced Cooling Solutions (ACS) och Advanced Cooling Facility (ACF). Syftet är att ta fram riktlinjer och bästa praxis för olika vätskekylningstekniker och göra dem mer lättillgängliga för datacenter.

Vertivs egen research om termisk teknik pekar också på kommande innovationer. Enligt Vertivs rapport Data Center 2025: Closer to the Edge, som besvarats av drygt 800 datacenteransvariga, har datacenter effektiviserats radikalt genom bland annat storskalighet och gemensamt använda lokaler samtidigt som värmereducering flyttas närmare servrarna. 42 procent av svarspersonerna trodde att framtida kylning kommer att skötas av mekaniska system medan 22 procent menade att den görs med vätskekylning och utomhusluft. Det resultatet beror troligen på de allt större racken vi ser idag.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>