Vi bör accelerera resan till molnet

Unit4 har en ny global cloud-chef. Han heter James Shand och kommer från SAP där han de senaste fem åren haft liknande uppgifter.

Vi bör accelerera resan till molnet 1
James Shand, global cloud-chef på Unit4

På Unit4 ansvarar James för att skapa en positiv molnresa för kunderna samt för supportorganisationen och för Unit4 Community. Till en början tar han inte med sig någon personal från SAP till Unit4, men på sikt kan det bli aktuellt att hämta någon gammal trogen kollega med färdigheter om dessa kommer att behövas. På Unit4 vill han åtminstone till en början fokusera på att höja kompetensen hos befintlig personal.

Pratade med oss om nya uppdraget

Vi på IT-Kanalen fick en telefonintervju.

-Jag blev tillfrågad, säger James om hur det gick till att få jobbet som global molnchef på Unit4. Anledningen måste vara, bedömer han, att han har arbetat länge med just detta och besitter värdefull kompetens.

-Mindre företag har en verklig chans att lyckas väl, den verkliga möjligheten att få det att hända, säger James om varför han valde att lämna SAP och gå till Unit4.

Unit4 är ett intressant företag

-Unit4 har en intressant berättelse. Det går att driva fram resultat, säger James.

“Cloud transformation” handlar mycket om att skapa ett starkt momentum. Det ska vara möjligt att accelerera resan till molnet. Unit4 har en omfattande erfarenhet av IT-drift i molnet, och baserat på den har vi utvecklat en metod som säkerställer att man snabbt kommer igång med sin molnresa, du kan vara igång så snabbt som på 20 dagar.

Kundsupporten har betydelse

-När ska vi byta till molnet, frågar James retoriskt? Man måste planera och därefter genomföra. Gå i mål. Man måste dessutom känna sig trygg med att all uppkoppling fungerar väl – tillgänglighet är verkligen något viktigt när du går till en molnbaserad “community”, du måste skapa en riktigt bra, rent av upphöjd, supportupplevelse och ha en kundsupport som hjälper till att genomföra flytten till molnet på ett riktigt fint sätt.

Kommunicerar på samarbetsplattform

-Vi har en mycket god möjlighet att kommunicera globalt över gränser med kunden, säger James och vårt starkaste avtryck gör Unit4 hittills i Nordamerika och Europa.

Kunden jobbar i team med medarbetarna som team-users på en samarbetsplattform. På så vis blir medarbetarna mer informerade och Unit4 kan följa med på kundens resa.

-Vi tänker på hur vi utvecklar kundens intressen i en molnmodell, säger James. De kliver ombord och stannar och får med allt som behövs i molnmodellen.

-Rätt inställning är viktigt att ha för att lyckas, fortsätter James och använder ordet “upfront”.

Den som jobbar med en SaaS-modell måste vara säker på att ha, och behålla, en god relation till kunden, vi måste förstå kundens förväntningar och vad de önskar så de får en god start. Unit4 levererar inte bara mjukvaran och går – vi ser till att kunden får ett värde.

Försäljningen är SaaS-influerad

På Unit4 har vi arbetat med molnlösningar sedan 20 år tillbaka i tiden och har lång erfarenhet av detta,

men det är stor skillnad på hur vi sålde IT förr, avslöjar James, vanlig IT innebar att man kontaktade och sålde till en CIO eller någon som jobbade på kundens IT-avdelning. I SaaS-världen är dina “leads” istället någon som jobbar med affären. IT-avdelningarnas roll har ändrats och därmed försäljningen av IT.

-I en SaaS-modell vill du i första hand fokusera på att lyckas med affären. Det innebär andra krav, säger James. Unit4 säljer sina tjänster som prenumeration vilket innebär att kunden alltid får de senaste uppdateringarna och alltid har de senaste versionen av systemet och behöver därför inte tänka på att hitta nytt utrymme i budgeten för nästa stora IT-investering. Det löper på och det är många som uppskattar denna lösning. Inte minst bidrar kontinuiteten till ökad säkerhet.

Säkerhetsaspekter

En viktig fråga för företag som vill anta molnet är såklart säkerheten och detta är något som Unit4 arbetar mycket med, detta är även något som James är van vid från sin tid på SAP. På Unit4 har vi byggt och kontinuerligt uppdaterat rigorösa skyddsåtgärder i varje produkt och process. Vår strategi säkerställer högsta integritet och säkerhet för dina data och skyddar mot säkerhetshot eller dataintrång.

För att hjälpa organisationer att uppfylla nationella, regionala och branschspecifika krav erbjuder Unit4, med hjälp av Microsoft Azure, en av de mest omfattande uppsättningarna certifieringar och intyg från alla leverantörer av molntjänster.