Videokonferens allt mer kanalvänligt

Det borde bli allt lättare att sälja videokonferenslösningar. Kommunikation med hjälp av video ökar nämligen stadigt i popularitet hos företagen.

Enligt en undersökning som leverantören Polycom låtit göra används videokonferens av 76 procent av företagen. Och även om deltagarna rankar det som det tredje viktigaste kommunikationssättet idag, efter e-post och telefon, tror deltagarna i undersökningen på en förstaplats för videokonferens inom tre år. Det skulle alltså bli viktigare än både e-post och telefon.

Martin Flensburg, sverigechef på distributören Westcon som bland annat säljer Polycom och Microsoft Lync, ser inte bara ett stort intresse för området utan också en förändring till fördel för kanalen. Tidigare, menar han, var det en nischmarknad för specialiserade återförsäljare som oftast ägnade sig åt av-lösningar.

– Idag ses video mer som en klientbaserad lösning där en videokonferens ska kunna sättas upp när och var som helst utan att behöva tänka på vad det är för tillverkare på utrustningen de olika deltagarna använder.

Videokonferens, eller videokommunikation kanske är ett bättre ord, blir då inte en speciallösning för specialister, utan en dellösning för alla som säljer lösningar för it-infrastruktur.

Andra notervärda slutsatser i undersökningen är att de flesta (75 procent) använder datorn, bärbar och stationär, när de videokonfererar. Konferensrum ligger ännu på andra plats med 48 procent framför mobilanvändarna, 42 procent. Däremot tror deltagarna att mobil kommer att gå upp till andraplatsen inom tre år.

Martin Flensburg säger inte emot:

– Deltagarna i en videokonferens idag och i än större utsträckning i framtiden kommer att vara lika mobila som de är i sin telefoni, säger Martin Flensburg.

Som inom it i stort är konsumenttrenden en av de starkaste drivkraftern inom videokonferens, tror Jim Kruger som är marknadsdirre på Polycom. 83 procent av de tillfrågade använder videokonferens hemma och hälften av dem så ofta som en gång i veckan (om det nu är så ofta …). För de yngre i undersökningen, de mellan 20 och 30, var frekvensen inte oväntat något högre än snittet.

Undersökningen gjordes av Redshift Research och omfattade 1200 deltagare på företag i 12 länder.

Post Comment