Vikande kameraförsäljning tvingar Björketorpar´n att lägga ned
Hem Nyheter Vikande kameraförsäljning tvingar Björketorpar´n att lägga ned

Vikande kameraförsäljning tvingar Björketorpar´n att lägga ned

Publicerat av: Redaktionen

Fotodistributören Björketorpar´n lägger ned sin verksamhet. Orsaken är sjunkande försäljning av digitalkameror, enligt vd Martin Johansson. Han ser ingenting som tyder på att det skulle vända eller ens plana ut. Därför upphör företaget.

Sista dagen för order är nu på fredag den 22 augusti. Därefter kommer lagret att reas ut, enligt ett mejl som gått ut till återförsäljare. Efter den 29 augusti meddelar företaget att det endast ”kommer att vara sporadiskt tillgängliga på telefon”.

[uppdatering kl 10:20]

Martin Johansson, varför lägger ni ned? När fattade ni beslutet?
– Björketorpar’n AB är en nischad distrubutör inom foto och vi är mycket beroende av försäljningen av digitalkameror. Marknaden för digitalkameror har sjunkit väldigt mycket de senaste åren och vi ser inte att det planar ut eller vänder. Vi tog därför ett beslut under våren att avveckla företaget.

Hur har utvecklingen sett ut den senaste tiden?
– Omsättning under 2012 låg på cirka 230 miljoner kronor. Därefter sjönk den till 190 miljoner förra året och prognosen för i år ligger på 125 miljoner.

Vilka segment har gått sämst?
– Digitala kompaktkameror.

Hur mår företaget idag?
– Företaget mår bra, eftersom vi hanterat utvecklingen på marknaden i god tid.

Vad händer med restorder och supportärenden?
– Jag kommer jobba med avvecklingen under hösten, så jag räknar med att vi klarar leverera de flesta restordrarna. Vi kommer återkomma med information angående supportärenden men redan idag hanteras de flesta av våra leverantörer och deras serviceverkstäder.

Hur många anställda har ni idag?
– 3-4 st

Blir det någon fortsättning i annan form?
– Nej.

[uppdaterat 11:15]

Nikons nordiske sälj- och marknadschef Peter Lundin beklagar nedläggningen och säger att det på kort sikt också påverkar dem negativt affärsmässigt.

–  Vi har ett framgångsrikt samarbete och de gör ett mycket bra jobb med distributionen. Jag vet många att många återförsäljare som handlar Nikon-produkter via Björketorparn uppskattar den service och support de får.

Electra kommer att ta över den distribution som gått genom Björketorparn och Peter Lundin är ”övertygad om att det är en bra lösning för alla parter”. Att den anrika distributören nu måste stänga butiken för gott är ett tecken i tiden, tror han och refererar till siffror från analysföretaget GfK, som visar att kameramarknaden minskat med 20 procent i värde det senaste året.

– Det är med andra ord en tuff marknadssituation för aktörer inom fotobranschen och vi kommer nog att se fler förändringar när det gäller distribution och försäljning av produkter. Det är viktigt att vi, som på ett eller annat sett arbetar med foto/bild, inser att vi tillsammans agerar i stark konkurrens med andra branscher.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>