[KRÖNIKA] Svensk arbetskraft har förändrats för alltid av COVID-19-pandemin.
Arbetsgivare över hela landet kräver nu att de anställda arbetar på distans för att minska spridningen av viruset, och övergången från vanliga kontorsmiljöer till hemmakontor har startat den största övergången till distansarbete vi någonsin har sett – med många som arbetar hemifrån för allra första gången.
Även om denna dramatiska övergång inneburit många utmaningar så har vi samtidigt upplevt vissa fördelar av distansarbete och flexibla arbetsplatser. Anställda har till exempel upplevt en ökad produktivitet och smidighet i sättet de arbetar på och många experter och forskare tror att denna omställning kommer få bestående effekter på framtidens arbetsplatser.
Distansarbetet kommer fortsätta efter pandemin
Lenovos globala forskningsstudie Technology and the Evolving World of Work visar att 77 procent av de anställda tror att företag kommer att vara mer öppna för eller till och med uppmuntra distansarbete när vi har tagit oss igenom denna period. Dessutom tror 52 procent av de tillfrågade att de kommer att fortsätta arbeta hemifrån mer än vad de gjorde före pandemin. Med dessa nya insikter har arbetsgivare tvingats att ompröva och omforma hur de driver sina verksamheter och anpassa såväl kortsiktiga som långsiktiga mål. Att ompröva den roll tekniken spelar för anställdas möjlighet att arbeta på distans, från kontoret, eller både och, är idag viktigare än någonsin.
Gränsen mellan arbetsliv och privatliv har därmed blivit tunnare och suddigare än någonsin. Anställda över hela landet har omfamnat distansarbete, men har samtidigt blivit mer uppkopplade och beroende av sina datorer och mobiltelefoner då kontoret övergått från att vara en fysisk byggnad till den plats där tekniken finns tillgänglig – det vill säga överallt.
Detta har skapat ett behov av anpassningsbar och modern elektronik som kan anpassas, oavsett vilken arbetsmiljö anställda befinner sig i. Företagen inom elektronikbranschen måste därför skapa ny teknik för att tillhandahålla flexibla lösningar för de anställdas nya livsstil, som kombinerar arbets- och privatlivet.
Framtiden stavas vikbar
Nya arbetsmiljöer driver på nästa våg av teknikutveckling. Det är där vikbar teknik kommer in. Vikbar PC-teknik är banbrytande och har skapat en ny kategori av produkter som förändrar hur användare interagerar med sin elektronik. Tekniken gör det möjligt för användare att enklare växla mellan sina teknikprodukter i hemmet, oavsett plats. I vårt hemmakontor flyttar vi oss numera med våra bärbara dator i handen från ett skrivbord, till en soffa eller till och med till löpbandet! Du behöver inte längre sitta i din skrivbordshörna, i samma position, under hela arbetsdagen. Istället kommer de nya formfaktorerna för vikbara datorer ge hemarbetare ökade möjligheter till förflyttning och en mångsidig användning av sina teknikprodukter.
Forskning inom användarupplevelser visar på att användare som ofta byter mellan telefon, surfplatta och bärbar dator gör detta eftersom de behöver växla mellan olika funktioner och användningsområden. Det finns med andra ord ett nytt behov av multifunktionella och samtidigt kompakta elektronikprodukter. För många vill ha upplevelsen av en bärbar dator utan att behöva själva datorn. Vikbar teknik ger dig bekvämligheten att kombinera flera elektronikprodukter i ett utan att behöva kompromissa med produktens prestanda.
Dra fördel av distansarbete med hjälp av vidare innovation
Nästa generation av vikbar teknik kommer att fortsätta bygga på de användarupplevelser vi ser idag, och som alltid är det användarnas framtida behov som driver innovationen framåt. Den första vikbara datorn, Lenovo ThinkPad X1 Fold, finns redan på marknaden och den har ett valfritt tangentbord, digital penna, 5G-funktioner och ytterligare tillbehör som breddar funktionaliteten. Nästa steg i utvecklingen av vikbara datorer ser vi kommer vara bland annat ett större utbud av ytterligare skärmstorlekar, samt rullbara skärmar.
Den hastiga övergången till distansarbete har bland annat inneburit att företag snabbt har behövt mildra en eventuell nedgång i de anställdas effektivitet. Och idag har vi gått över till en fas där företag måste analysera de långsiktiga fördelarna av distansarbete och flexibla arbetsplatser. Därför måste företag nu investera i nästa våg av teknologi, inklusive 5G, för att stötta en arbetskraft som säkerligen kommer att fortsätta arbeta, till stor del, på distans.
Morten Karlsrud, Executive Director & General Manager Nordic Territory på Lenovo