Viridis IT: ”Förankring av det nya i verksamheten viktigt”
Hem Reportage Viridis IT: ”Förankring av det nya i verksamheten viktigt”

Viridis IT: ”Förankring av det nya i verksamheten viktigt”

Publicerat av: Redaktionen

Håkan Berggren, konsultchef på Viridis IT, trycker på att alla företag har olika förutsättningar vilket både påverkar vilka risker de utsätts för och hur en flytt från Windows XP bör gå till. 

Håkan Berggren, Viridis IT.

Håkan Berggren, konsultchef på Viridis IT.

Något som inte bör underskattas när ett företag migrerar är hur användarna reagerar. De kan skapa ett motstånd om de inte är med på noterna.

Hur hanterar ni kunder som ligger kvar på XP?
– Viridis IT försöker hitta en strategi som är anpassad till företagens förutsättningar som visar en hållbar och verklighetsförankrad förändringsprocess till en modern it-plattform.

– I denna process tar vi hänsyn till hårdvara, operativsystem, applikationer men också hur man i fortsättningen ska förvalta sin it-plattform. Vi går gärna djupare i vår analys också och tittar på hur verksamheten påverkas av befintlig plattform och hur bytet till en modern plattform kan effektivisera verksamheten.

Vilka risker ser ni för kundens del?
– Har man inte påbörjat transformeringen till en modern it-plattform så är det hög tid att börja fundera över vilken hjälp man vill ha. Alla företag har olika förutsättningar och en utmaning för ett företag kan var en petitess för ett annat företag. Alla risker är individuella.

– Utmaningarna som vi ser hos de företag som vi har hjälpt är många. Det kan vara applikationer som inte har stöd i en modern it-plattform, det kan vara motstånd bland de människor som ska ta emot en nya lösning, det kan vara ekonomi som styr.

– Viridis IT hjälper till på olika sätt för att lindra de utmaningar som finns genom argument, strategi och tekniska lösningar. Dessutom tänker vi på användarna i verksamheten. Ett byte till ny plattform där verksamheten är välunderrättad om vad som kommer hända lindrar många utmaningar till en låg kostnad.

Hur vanligt uppfattar du att det är att företag har kvar XP?
– Det är inte så vanligt längre. Många har förstått vad det innebär och har hunnit ta steget till en annan version. De företag som ännu inte tagit steget fullt ut har troligen gjort ett val där man inser riskerna och bedömt att man kan hantera dem. Vi förespråkar naturligtvis inte denna strategi utan pekar på de fördelar som en modern it-plattform bär med sig.

Bör företag migrera till Windows 7 eller Windows 8? En flytt till Windows 7 bör ju vara ett mindre, enklare steg att ta än att gå till den senaste versionen.
– Det viktiga framöver är att man undviker en situation där man endast supporterar en version av Windows. Vi rekommenderar att man går till Windows 8 idag om man ändå står inför en ”big bang” utrullning. Efter det så ska man när nästa version av Windows kommer, se över sin plattform och i ett tidigare skede supportera nästa version av Windows.

– Man vill inte 13 år senare stå inför en ny kostsam ”big bang” utrullning och dessutom se i backspegeln all den innovation ha gått förlorad i de versioner av Windows man inte har kunnat utnyttja.

– Tiden är förbi där man väntar med uppgraderingar. De kommer i molnet ske kontinuerligt och så även på företagen och de programvaror man kör där.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>