Hem EVENTEvent Bevakning Virtuella nyheter på virtuell konferens från Red Hat

Virtuella nyheter på virtuell konferens från Red Hat

Publicerat av: Redaktionen

Konferensen Red Hat Summit är den numera IBM-ägda öppen källkodsjätten Red Hats största årliga begivenhet. I år gick den, naturligtvis, av stapeln online, närmare bestämt 28 april. Det passar rätt bra med tanke på de nyheter som presenterades.

Virtuella nyheter på virtuell konferens från Red Hat 2

Red Hats vd Paul Cormier ger en historielektion om hybrid-IT som avslutades med företagets lansering av en ny lösning för virtualisering

I dag är Red Hat en leverantör bland andra av mjukvara för företag. Visst har man en lite annorlunda affärsmodell. Själva mjukvaran är ”gratis”, men support och andra kringtjänster kostar. Affärsmodellen fungerar bra, vilket bevisas av att Red Hat är ett vinstgivande och välmående företag.

För de flesta i kanalen är det nog inte så intressant att Red Hat jobbar med öppen källkod (open source). Desto mer intressant är det att företaget erbjuder mjukvaror för modern IT, inte minst för större kunder. Och det utbudet breddades med lanseringar under årets Red Hat Summit.

Red Hats vd Paul Cormier inleder konferensen med ett tal i stil med ”redan de gamla grekerna jobbade med hybrid-IT”. Men ganska snabbt kommer han fram till nutid och en beskrivning av kraven på moderna plattformar. Bland de kraven märks inte minst möjligheten att på ett enkelt sätt köra applikationer på, och flytta dem mellan, olika teknikplattformar, som ”bare metal”-servrar, traditionella datacenter, privata moln, publika moln och arkitekturer som innefattar flera molnplattformar.

Nyckelordet är hybrid och för att skapa hybridmiljöer krävs det virtualisering i botten. Och den största nyheten på Red Hats konferens är en ny virtaliseringslösning på företagets plattform OpenShift. OpenShift är egentligen en familj av olika mjukvaror, men kärnpunkten är effektiv hantering av av containrar, baserat på Kubernetes, som i sin tur i praktiken är baserat på Docker.

Med den nya virtualiseringslösningen i OpenShift ska det gå att blanda ”gammaldags” virtuella maskiner, containrar och serverlösa funktioner hejvilt. Och det ska gå att göra oberoende av vilka hårdvaruplattformar de olika lösningarna körs på, i molnet eller lokalt, och oberoende av vilka operativsystem applikationer är byggda för.

Kontentan enligt Red Hat är att man, till skillnad mot de flesta konkurrenter, drar in äldre lösningar i den moderna IT-världen, i stället för att försöka trycka in moderna lösningar i den gamla IT-världen. Den nya lösningen för virtualisering i OpenShift, som är baserad på det öppna projektet KubeVirt, finns nu i en förhandsversion. En skarp version ska komma ”senare under 2020”.

Red Hat passar också på att lansera version 4.4 av OpenShift. Stöd för Kubernetes Operators lyfts fram som den största nyheten.

Det här borde vara intressanta nyheter även för distributörer, återförsäljare och konsultbolag som inte jobbar direkt med Red Hat. De som har ambitionen att jobba mer aktivt med moderna IT-lösningar lär stöta på mjukvaror från Red Hat.

För mer information: Red Hat 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>