Visst är lowcode viktigt – men kan vi sluta hajpa det?
Hem REPORTAGE Visst är lowcode viktigt – men kan vi sluta hajpa det?

Visst är lowcode viktigt – men kan vi sluta hajpa det?

Publicerat av: Redaktionen

[DEBATT] Jag har arbetat i IT-branschen i många år och ibland är det svårt att inte bli lite trött på hajpen kring det senaste.

“Lowcode” eller “nocode” är en av de trender där hype kan distrahera från en korrekt förståelse av det verkliga värdet av denna form av applikationsutveckling.

Det skriver Claus Jepsen, CTO på Unit4.

För det första är lowcode inget nytt. Vi har vi varit här tidigare med olika initiativ för att göra applikationsutveckling enklare – jag minns Microsoft Oslo-projektet från 2007. Det kan mycket väl en dag finnas en värld där lite eller ingen kodning krävs. Men om du behöver generera något lager av affärslogik behöver du även koda.

För det andra skulle jag bli förvånad om många företag med känslig företagsinformation skulle ge sina anställda obegränsad tillgång till sådana verktyg. De allra flesta lågkodsverktyg är molnbaserade tjänster som drivs av flera olika leverantörer. Om det inte får varningsklockorna att ringa hos företagets säkerhetschef skulle jag bli förvånad.

För det tredje, vad många av dessa verktyg verkar erbjuda är ett UI-lager ovanpå dina befintliga applikationer, vilket inte ger dig tillgång till kärndata i systemen. Det betyder inte bara att du behöver personer med kodningskompetens för att underhålla dessa nyckelsystem. Om du vill att lowcode-gränssnittet ska samverka med din kärndata måste du även veta hur man gör affärslogik.

Den verkliga anledningen till att lowcode är viktigt

Nu när jag har uttryckt dessa farhågor vill jag ändå vara tydlig med att säga att det finns värde i lowcode. På Unit4 har vi ägnat de senaste åren åt att bygga en mikrotjänstarkitektur för att stödja vår nästa generations ERP-plattform, eftersom vi förstår den smidighet den kan ge våra kunder som vill reagera snabbt kundönskemål och marknadsmöjligheter. Detta är våra verktyg och vi erbjuder ett tilläggskit som överensstämmer med vissa standarder och policyer så att all ny funktionalitet som läggs till vår kärnmiljö kommer att fungera effektivt utan avbrott. Så jag förstår definitivt värdet lowcode kan erbjuda.

Det finns en mycket verklig, praktisk drivkraft för antagandet av lowcode och det är den enorma bristen på kunnig IT-arbetare. Logiskt sett, om lowcode-modeller gör att du kan automatisera delar av applikationsutveckling och spara tid och resurser finns det ett tydligt cost/benefit-argument för det. Som sagt, jag ser inte att lowcode uppfyller en specifik teknisk efterfrågan eller ger tekniska fördelar, snarare löser det ett mycket verkligt mänskligt problem.

Disciplin är A och O

Om du vill få lowcode att fungera måste du följa samma bästa praxis som förväntas av någon form av applikationsutveckling. Det kräver att man följer en stringent process och god förvaltning. Det innebär att vara strikt kring hur verktygen interagerar med din befintliga miljö. Ja, de behöver tillgång till backend-datasystem, men de bör inte ha obegränsad åtkomst av uppenbara säkerhetsskäl.

Visst är lowcode viktigt – men kan vi sluta hajpa det?

Claud Jepsen

Om du är orolig för att lowcode uppmuntrar application sprawl, måste du vara noggrann med vem som kan skapa en instans och ha rätt åtkomst-/nivåkontroller. Applikationer bör byggas och hanteras korrekt med hjälp av specifika standarder och bör följa en process för godkännande och kvalitetskontroll.

Ur ett styrningsperspektiv måste du också se till att dina lågkodsutvecklare inte lagrar för mycket data lokalt – förutom att det ökar lagringskostnaderna kan det orsaka problem kring dataskydd beroende på marknaden i fråga.

Kodningsfri utveckling är långt borta

Jag skulle inte säga att nocode-utveckling är en fantasiprodukt, men vem som helst som berättar om potentialen för sådana tillvägagångssätt kan lika gärna beskriva ett sagorike långt, långt borta. Gamla sagoberättelser likt den om Hans och Greta vann uppskattning för att de också var ganska läskiga. Nu föreslår jag inte att någon som använder en lowcode/nocode-strategi ska vara rädd men du måste gå in med öppna ögon.

I slutändan, tro inte på hypen – lowcode är som vilken annan kodning som helst. Du kommer fortfarande att behöva kunskap om kodning om du ska implementera den på rätt sätt och det kommer att krävas disciplin och god styrning om den ska implementeras korrekt. Era IT-team och de som valts ut från verksamheten för att implementera nya modeller kommer att behöva utbildas så att de förstår vad som förväntas av dem och koden de implementerar. Det kommer inte att vara ett universalmedel för alla dina behov av applikationsutveckling, men det kan hjälpa till att lösa det verkliga problemet med kompetensbrist.

Av: Claus Jepsen, CTO, Unit4

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00