Hem NyheterHållbarhet/Miljö Volkswagen-koncernen visar prototyp av den mobila laddningsroboten

Volkswagen-koncernen visar prototyp av den mobila laddningsroboten

Publicerat av: Redaktionen

Volkswagen Group Components har vidareutvecklat sin mobila laddningsrobot och ger nu en första glimt av prototypen.

Volkswagen-koncernen visar prototyp av den mobila laddningsroboten 2

Vision blir verklighet – den mobila laddningsroboten.

Robotens uppgift är att helt automatiskt ladda elbilar på parkeringsplatser.

Laddningsroboten startas via en app eller Car-to-X-kommunikation och fungerar helt automatiskt. Den tar sig på egen hand fram till den bil som ska laddas och börjar kommunicera med den. Roboten sköter hela laddningsprocessen: öppnar locket till ladduttaget, ansluter laddkabeln och kopplar ur den igen efter slutfört uppdrag – helt utan mänskliga ingrepp.

Roboten drar på ett släp med en mobil energilagringsenhet som kopplas samman med bilen som behöver laddas. Sedan laddas elbilsbatteriet med elektricitet från den mobila energilagringsenheten som stannar kvar vid bilen under hela laddningsprocessen.

Under tiden ser roboten till att även andra bilar blir laddade på motsvarande sätt. När laddningen av en bil är klar hämtar roboten upp energilagringsenheten och kör tillbaka den till den centrala laddstationen.

Lösningen gör det möjligt för operatörer av parkeringsplatser att snabbt och enkelt elektrifiera varje parkeringsplats med den mobila laddningsroboten. Detta minskar alla byggnadsarbeten som behövs, samtidigt som den potentiella kostnaden minskas. Robotens kompakta mått gör att den passar perfekt på trånga parkeringsplatser som saknar laddinfrastruktur, till exempel i underjordiska parkeringsanläggningar.

Laddningsroboten är ett av de visionära laddningskoncept som Volkswagen-koncernen hoppas kommer att utöka laddningsinfrastrukturen under de närmaste åren. Avsikten är att integrera den mobila laddningsroboten i ett övergripande koncept.

– Att skapa en effektiv och tillgänglig laddningsinfrastruktur är och förblir en nyckelfaktor för framgången med elektrisk mobilitet. Vi utvecklar lösningar som kan undvika dyra åtgärder. Den mobila laddningsroboten och vår mobila snabbladdningsstation är bara två av dessa lösningar, säger Thomas Schmall, VD för Volkswagen Group Components.

Affärsenheten arbetar för närvarande med en komplett DC-laddningsfamilj. Den mobila snabbladdningsstationen lanseras i början av 2021, en laddbox har testats vid flera av företagets tyska produktionsanläggningar och den mobila laddningsroboten som framgångsrikt har nått prototypstatus kommer nu att utvecklas vidare. En av förutsättningarna för marknadsmognad är Car-to-X-kommunikation för att underlätta den automatiska laddningsprocessen.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>