Volvo Cars Tech Fund investerar i de nystartade israeliska teknikföretagen MDGo och UVeye

Volvo Cars har investerat i två lovande nystartade israeliska teknikföretag genom Volvo Cars Tech Fund, företagets riskkapitalbaserade investeringsarm.

Volvo Cars Tech Fund investerar i de nystartade israeliska teknikföretagen MDGo och UVeye 1Både UVeye och MDGo har sina huvudkontor i Tel Aviv, där Volvo Cars har varit involverat i DRIVE, en så kallad “accelerator” för unga företag i mobilitetsbranschen, sedan 2017. UVeye och MDGo har utvecklat sin verksamhet de senaste åren med hjälp av DRIVE, som ger potential att öka kvaliteten respektive säkerheten. Investeringarna i de båda företagen är teknikfondens första utanför USA och Europa.

MDGo är ett företag som är specialiserat på vad de kallar medicinsk artificiell intelligens. Genom att använda sig av avancerad maskininlärningsteknik strävar man efter att rädda många liv genom att säkerställa att människor behandlas utifrån sina specifika skador efter att de har varit med om en bilolycka.

MDGo:s teknik kommer att kombinera realtidsdata från bilen i samband med en olycka med medicinsk kunskap med syfte att göra automatiserade och omedelbara förutsägelser om typen av skador som räddningspersonalen sannolikt kommer att mötas av när de kommer fram till olycksplatsen.

Dessa data skulle överföras till traumaläkare och räddningspersonal via en molnbaserad plattform för att förbättra behandlingen av personer som är inblandade i en olycka. Tekniken har potential att minska sannolikheten för komplikationer och i förlängningen allvarliga skador och dödsfall.

– MDGo:s teknik syftar till att göra något som ligger oss varmt om hjärtat, vilket är att rädda liv, säger Zaki Fasihuddin, vd för Volvo Cars Tech Fund. – Deras uppdrag som företag matchar Volvo Cars uppdrag perfekt, så vi stödjer med glädje den fortsatta utvecklingen av MDGo.

Teknikfondens andra investering, UVeye, har utvecklat avancerad teknik för automatisk utvändig inspektion och skanning av bilar för att upptäcka skador, bucklor och repor.

Volvo Cars investerar inte bara i företaget utan tittar även på att använda UVeyes teknik för att utföra fullständiga exteriöra besiktningar av bilar efter att de har rullat av produktionslinjerna.

Volvo Cars anser att UVeyes teknik kan förbättra kvaliteten på bilarna som lämnar fabriken ytterligare och säkerställa att även små fel upptäcks. En första pilot är tänkt att starta senare i år vid Volvo Cars fabrik i Torslanda. Tekniken kan också användas under de olika stegen i logistikflödet och hos återförsäljarna.

– Förstklassiga kvalitetsstandarder är centralt för varumärket Volvo och vi är fascinerade av de möjligheter som UVeyes teknik erbjuder, säger Zaki Fasihuddin. – Den här typen av avancerad skanningsteknik kan göra det möjligt för oss att ta nästa steg när det gäller kvaliteten.

Volvo Cars Tech Fund lanserades förra året och investerar i nystartade teknikföretag med stor potential världen över. Fonden fokuserar på att investera i strategiska tekniktrender som transformerar bilindustrin, t.ex. artificiell intelligens, elektrifiering, autonom körning och digitala mobilitetstjänster.

Sedan den inrättades 2018 har teknikfonden investerat i ett antal företag, inklusive Luminar Technologies, ett ledande företag inom utvecklingen av avancerad sensorteknik för autonoma bilar; Varjo, en tillverkare av avancerade augmented reality-headset; och Zum, en samåkningstjänst för barn. Andra investeringar inkluderar elbilsladdningsföretaget Freewire och Forciot, som utvecklar ansluten, utskrivbar och töjbar elektronik.