Wacom tar pennskärmen närmare himlen med Cintiq 13HD Touch

Wacom Cintiz 13HD Touch

Den kommer aldrig att bli en massprodukt, aldrig bli en viral snackis och den kommer aldrig att göra någon rik. (I vart fall ingen återförsäljare.) Men har du kreatörer i kundkretsen torde den ha sin självklara plats på hyllan.

Det handlar om Wacoms senaste modell i Cintiq-serien, 13HD Touch. Du är osäker på vad det ens handlar om för produkt? Ålrajt, det är en touchskärm som fungerar som ritplatta. Och det är själva nyheten här, att de två funktionerna har enats i en och samma produkt i den här storleksklassen. Användaren ritar med den speciella pennan och hanterar innehållet och styr funktioner med fingrarna. Modellen har funnits i ett enklare utförande tidigare, då utan touch-funktionalitet.

”Emulerar tecknande eller målande”

Enligt pressmeddelandet innebär nyheten att produkten ”erbjuder en naturlig digital miljö för kreativa designers, konstnärer och bildredigerare där man med både penna och touch kan skapa ett digitalt arbetsflöde som emulerar tecknande eller målande på papper eller duk”. Det där går förstås att ifrågasätta, men Wacom åtnjuter ett högt förtroende hos sina kunder och användare och även om formuleringen skulle vara en överdrift kan man utgå från att den är av den mildare sorten.

Så du gillar tekniska specifikationer? Här är några. Pennan känner av tryck i 2048 nivåer och resultatet varierar också beroende på hur pennan lutas. Skärmen klarar att visa 16,7 miljoner färger, har en betraktningsvinkel på 178 grader och upplösningen 1920 gånger 1080 punkter.

Magnet?

IT-Kanalen ber att få återkomma med ett test utfört av en grafisk designer för ett eget omdöme. Men utifrån kända fakta kring produkten och med tanke på tillverkarens övriga produkter och deras renommé, torde det vara riskfritt att ge rådet att ta in åtminstone några exemplar. Om inte annat lär det dra in folk i butiken som vill prova … HR

Post Comment