Waystream uppgraderar 15,000 portar i Danmark

Waystream, som utvecklar och säljer switchar och routrar för fiberbaserade bredbandsnät, har fått en order för uppgradering av 15,000 kundanslutningar till 10Gbit/s i en dansk operatörs bredbandsnät.

Waystream uppgraderar 15,000 portar i Danmark 1
Susanne Torrbacka

Ordern är kopplad till det ramavtal som parterna undertecknade i slutet av december 2019 (som tidigare meddelats) och innebär att operatören nu påbörjar uppgradering och installation av 15,000 kundportar med Waystreams switch ASR8048. Projektet, där ASR8048 ersätter befintlig utrustning från en annan leverantör, ska genomföras under 2020.

Ordern inkluderar switchar, optik och supporttjänster och är värd ca 8 miljoner kronor.

– Vi är glada över att få förtroende att leverera vår utrustning till denna uppgradering som kommer vara en del i kundens viktiga wholesale projekt säger Susanne Torrbacka, tf vd på Waystream.

Kunden är en av Danmarks största operatörer och ansluter hushåll på flera platser i Danmark, bland annat i Köpenhamnsområdet. Fibernätet passerar ca 300,000 hushåll och företag och man har över 140,000 kunder idag.

Sedan tidigare har bland annat stadsnät i Blekinge och Skåne också valt Waystreams nya 10Gbit/s switchar vilket kommer göra regionen södra Sverige och östra Danmark till ett av världens mest utbyggda och snabbaste bredbandsnät.

Fibernät är den snabbast växande bredbandsteknologin i Danmark. Enligt danska Energistyrelsens rapport Telestatistik – Mellan sommaren 2017 och 2018 ökade det totala antalet bredbandsabonnenter via fiber i Danmark med 14 procent.