Windows 10 och marknaden
Hem Produkt Nyheter Windows 10 och marknaden

Windows 10 och marknaden

Publicerat av: Redaktionen

Windows 10 och marknaden

Ungefär vart tredje år släpper Microsoft en ny version av Windows. Nu har Windows 10 kommit utan några stora åthävor, men det innebär en revolution.

Microsoft har sedan åtminstone Windows XP haft en historia av misslyckande för var annan version av operativsystemet, medan var annan har varit en stor succé. Windows 7 används fortfarande på en mycket stor del av världens datorer, medan det är sällan någon hörs säga något gott om Windows 8 (eller om Windows Vista).

windows10 (2)

Det måste därför antas vara mycket viktigt för Microsoft att lyckas med Windows 10 – och än så länge verkar det gå deras väg. Windows 10 är verkligen ett lyft, både för användare av traditionella datorer och de som kör med datorplattor eller telefoner.

Användarbasen globalt är redan uppe i 15 procent, bara en månad efter lanseringen, ett helt unikt rekord. Till detta bidrar naturligtvis den helt nya affärsmodellen att bjuda på gratis byte till det nya operativsystemet för privatpersoner och småföretag i ett helt år. Det är endast företag med volymlicenser som inledningsvis behöver betala för Windows 10, men då får de också en del förmåner i förhållande till vanliga användare.

Bland annat utlovar Microsoft färre fel. Detta ska man åstadkomma genom att senarelägga uppdateringar tills de först har utvärderats på konsumentmarknaden och dessutom göra det enklare för företag att rulla ut säkerhetsuppdateringar.

Ur ett återförsäljarperspektiv innebär det här att det knappast kommer att säljas särskilt många rena Windows-licenser till konsumentmarknaden det närmaste året. Å andra sidan har den marknaden aldrig köpt jättemånga licenser – kunderna skaffar en ny Windowsversion först när de köper en ny dator, där den ingår.

Och Windows 10 kommer säkerligen att gynna försäljningen av nya enheter. Eftersom många har varit lite rädda för Windows 8 och avvaktat med att uppgradera sin utrustning finns det säkert ett uppdämt behov.

På storföretagsmarknaden händer med stor säkerhet inte så mycket på ett tag, eftersom där alltid har funnits en inbyggd tröghet och en försiktighet inför uppgradering av operativsystem. Å andra sidan har många just av det skälet valt att hoppa över det kritiserade Windows 8, varför vi säkert får se en ökande efterfrågan på Windows 10 när systemet har börjat sätta sig i det allmänna medvetandet.

Däremot innebär Microsofts uttalande om att Windows 10 är den sista versionen av Windows säkerligen en försäljningsnedgång på sikt. Operativsystemet kommer successivt att uppgraderas dynamiskt i små steg utan några stora versionshopp. Intäkterna kommer i stället via nya enheter och med produkter som levereras som tjänster, exempelvis i molnet.

Men det finns hopp om livet – Windows 10 är riktigt, riktigt bra och innehåller funktioner och löften som bådar gott för framtiden.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>