Zerto jobbar vidare med disaster recovery – hjälper att återställa en kopia av sin data inom sekunder

Den som råkar ut för ransomware eller cryptolocker-virus kan med Zerto låsa upp filerna utan att betala lösensumma.

Zerto jobbar vidare med disaster recovery - hjälper att återställa en kopia av sin data inom sekunder 1
Dan Mårtensson, Regional Sales Manager på Zerto

Allt fler företag använder molnet, både privata moln och publika. Utvecklingen drivs av kostnadsskäl, säger Dan Mårtensson som är Regional Sales Manager på Zerto. Vi når honom på telefon i hans bostad i södra Sverige. Zerto har en virtuell organisation där personalen huvudsakligen jobbar i sina bostäder.

Förra veckan var emellertid Dan och många andra från Zerto med på ett event i Danmark, Infosecurity Denmark. Det var en mässa med fokus på IT-infrastruktur. Zerto är specialiserade på en betydande byggsten inom IT-infrastruktur, man fokuserar på att säkerställa användarnas applikationer med hjälp av ett verktyg för disaster recovery. Zerto medverkar på en hel del partnerevent men jobbar till 100 procent genom sin partner Community.

På fem år har Zerto gått från inga kunder alls till 4 200 kunder över hela världen.

-Det går fort, säger Dan. Första versionen av mjukvaran kom 2011. Nu är vi inget nytt up-start-företag längre. Vår brand awareness har ökat drastiskt.

Just nu fokuserar Zerto på problemenen med ransomware och cryptolocker-virus. Det är många som råkar illa ut och om den som råkar illa ut har otur så kan problemen med låsta datorer som inte kan öppnas spridas till ett företags servrar.

-Med oss kan du komma ur det här på ett smidigt sätt utan att betala lösensumma, säger Dan.

Dan presenterar två begrepp: recovery point objective som handlar om att bestämma hur mycket data man har som inte får försvinna, och recovery point objective där man bestämmer hur lång tid det ska ta att återta kontrollen över data och program.

-Vi kan leverera lösningar på sekunder. På 5 till 10 sekunder har man en säkerställd kopia av sin data som man kan jobba med.

Ett annat begrepp är Service Level Agreement, SLA. Det är ett avtal mellan ekonomichefen och IT-chefen om vilka applikationer som snabbt måste återställas och fås att fungera. Man måste ha en överenskommelse och förståelse för varandras arbetssituation. Man måste göra en applikationsprioritering. Enligt Dan har Zerto den bästa metoden för SLA på marknaden. Vi kan höja nivån på driftssäkerheten på ett företag på ett kostnadseffektivt sätt, fyller han i.

Zertos program heter Zerto Virtual Replication  Idag talar man på Zerto också mycket om molnet. Många användare väljer att lägga ut hela eller delar av sin data i molnet, privat eller publikt. Frågan då blir hur, var och när man ska flytta ut och till vilken form av moln. Om det är publika moln handlar det oftast om att vända sig till leverantörerna Amazon och Microsoft.

-Vi ger stöd till det som heter Application mobility, förutsatt att de använder vårt verktyg, säger Dan. Vi kan hjälpa till så att man kan lägga ut i molnet med minimal påverkan på den dagliga verksamheten. Även i det sammanhanget jobbar Zerto – via sina partners – med disaster recovery. Man kan använda det publika molnet som katastrofsajt – eller ha samma funktion hos en service-provider. Zerto kan dessutom hjälpa till att migrera så att en kund kan stänga ner sina egna servrar.

-Molnet drivs av kostnadsskäl. Många börjar använda allt fler applikationer. Man kanske flyttar en del till molnet – men inte allt. Det är att bestämma vad man gör med vad som är det svåraste tricket för en användare nu.

Man har alla dessa möjligheter men vilka ska man använda, och i vilken takt. Det är en särskilt intressant fråga eftersom det tillkommer applikationer hela tiden och man måste tänka också på hur de samverkar.

-Våra partners gör ett jättestort arbete i att ge råd till våra kunder, säger Dan.

Den som vill träffa Zerto kan komma till ett event som VMware ordnar i Stockholm denna vecka. Det är en seminarieserie. Lämpligen kommer man på tisdag den 16/5 till Münchenbryggeriet. I Köpenhamn kan man träffa Zerto om ett par veckor och det kommer event också i Finland. Lite längre fram, efter sommaren, kommer Zerto, liksom i fjol, till IP Expo Nordic i Stockholm.