Gamerns favorithårdvaruvapen har blivit allmänt tillgängligt och gynnar nu alla
Hem NYHETERAI Gamers favorithårdvaruvapen har blivit allmänt tillgängligt och gynnar nu alla

Gamers favorithårdvaruvapen har blivit allmänt tillgängligt och gynnar nu alla

Publicerat av: Redaktionen

Med en närmast explosiv utveckling av beräkningskraft handlar köpet av en bärbar dator inte längre om kompromisser, och en av de största anledningarna är en komponent som tidigare nästan uteslutande användes av gamingpubliken.

Att köpa en bärbar dator har fram till nyligen alltid handlat om kompromisser: Om du ville ha en kraftfull dator var du tvungen att kompromissa med både tjocklek och batteritid, och om du ville ha en tunn och lätt dator var det på bekostnad av prestandan.

Kombinationen av storlek, prestanda och batteritid har länge haft en tendens att stå i konflikt med varandra.

I en dator finns det vissa regler som är svåra att kringgå, och en av de äldsta är att prestanda kräver ström och genererar värme, vilket båda är faktorer som är motstridiga med tanken på tunna och bärbara laptops. Lyckligtvis innebär utvecklingen att saker har förändrats, särskilt när det gäller något av det första som många laptopköpare tidigare valde bort: det dedikerade grafikkortet.

För de som kanske inte har grävt ner sig i den typen av detaljer tidigare är ett dedikerat grafikkort som NVIDIA GeForce en separat grafikprocessor som inte är en del av processorn (CPU), och därför endast kan fokusera på att accelerera grafiken vilket innebär betydligt högre prestanda än integrerade lösningar.

Gamerns favorithårdvaruvapen har blivit allmänt tillgängligt och gynnar nu allaMobil utveckling

Många tror fortfarande att ett dedikerat grafikkort endast är för spelare som behöver mer kraft för att köra de senaste storspelen.

Så är det emellertid inte längre, och ett dedikerat grafikkort är idag en mycket mer mångsidig komponent som inte bara ger dig bättre prestanda vid allmän användning av din dator, utan särskilt kan accelerera användningen av några av de mest populära programmen från bland annat Adobe.

Med stöd för CUDA, som är en programvara skriven direkt för grafikkortet, är det till exempel möjligt i After Effects att be grafikkortet om att hantera renderingen av ditt projekt, vilket kan vara många gånger snabbare än om processorn ensam skulle hantera allt. Detsamma gäller för en mängd av de mest populära kreativa programmen, och om man arbetar inom detta område kan det innebära betydande tidsbesparingar och en mer responsiv upplevelse.

Du behöver dock inte vara en konstnär för att dra nytta av en dedikerad grafikkortslösning, för en av de mest intressanta sakerna som har hänt på den fronten under de senaste åren är alla de alternativa sätten som beräkningskraften nu kan utnyttjas på.

Med Nvidia Broadcast är det till exempel möjligt att låta grafikkortet förbättra din bildkvalitet så att du får en kristallklar bild på ditt nästa Teams-möte, och samtidigt kan du också lägga till en spårningsfunktion där kameran sedan följer och autofokuserar.

Potentiellt ännu mer imponerande är brusreduceringsfunktionen som du också kan be grafikkortet att ta hand om, och som kommer att tillföra en enormt effektiv bullerreducering till headset som inte kommer med den typen som standard. Det är alla funktioner som tidigare krävde dedikerade hårdvarulösningar, men som nu kan hanteras av en enda hårdvaruenhet.

AI, AI, AI

Samtidigt står vi vid tröskeln till den kommande AI-eran, och här kommer lokal beräkningskraft att spela en ännu större roll än tidigare. AI är krävande, och medan en stor del av den allmänna användningen fortfarande kommer att ske på serversidan, tyder mycket på att lokal AI-beräkningskraft är något vi kommer att se mycket mer av – faktiskt är det något som flera laptop-tillverkare redan har börjat bygga in i sina datorer. Här kommer grafikkort att spela en avgörande roll.

Och det leder oss tillbaka till den tidigare nämnda utmaningen, där prestanda och storlek tidigare inte alltid var förenliga. På samma sätt som utvecklingen av hårdvara har resulterat i att de flesta av oss har bytt ut mekaniska hårddiskar mot SSD:er, har utvecklingen av grafikkort också gått i raketfart.

Det innebär att du idag kan välja ett helt nytt grafikkort till din bärbara dator och ändå klara dig med en strömförbrukning så låg att tanken på kompromiss inte längre behöver stå i första rummet.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00