Trots att teknik och digitala lösningar genomsyrar de flestas dagliga liv, byggs de fortfarande i stor utsträckning av män.
Bara ca 20% av de som jobbar med system- och mjukvaruutveckling är kvinnor i Sverige.
Det gäller även appar och IT-lösningar som riktar sig till kvinnor. Resultatet? Många digitala produkter som inte möter faktiska behov eller som saknar viktiga perspektiv för användaren.
Femtech utan “fem”
Ta femtech som exempel – teknik inriktad mot kvinnors hälsa. Idag finns en växande marknad av appar för bland annat menstruation, fertilitet och klimakteriet. Men trots att dessa riktar sig till kvinnor, har många av dem utvecklats av män. Och det är ju inte så konstigt – med tanke på bristen på kvinnliga utvecklare. Men tyvärr kan detta påverka allt från appens funktionalitet till hur de presenterar och behandlar användardata. En lösning som många varit inne på är att märka appar med Gjord av kvinnor, för kvinnor. Det tycker jag är bra – men det löser inte grundproblemet.

Sabrina Laxmi Sandhu, Nordic Sales Manager, Pax8
Hela samhället har att vinna på fler kvinnor i tech
I grunden handlar detta om att kvinnor är underrepresenterade i teknikbranschen – det finns helt enkelt för få kvinnor inom tech. Det här har konsekvenser både på ett individuellt plan, men även för hela branschen och till och med för samhället i stort. Forskning från McKinsey visar att om andelen kvinnor i tech fördubblades så skulle Europas BNP kunna öka med upp till 600 miljarder euro – alltså ungefär lika mycket som hela Sveriges BNP. Studier har även visat att företag med hög mångfald i sina ledningsgrupper ofta presterar upp till 35 % bättre ekonomiskt än sina konkurrenter. Samtidigt står branschen inför en enorm kompetensbrist. En rapport från några år sedan gjord av AllBright visade på att det bara i Sverige saknas 70 000 IT-specialister, och AI, datahantering och programmering är de områden som skriker efter folk.
Så varför är det så svårt att få kvinnor till tech-branschen? Även om antalet kvinnor inom tech ökar (sakta) så är det fortfarande en tydlig könsfördelning mellan olika roller inom IT. Kvinnor inom tech har ofta roller inom projektledning, HR eller UX, medan männen dominerar i roller som system- och mjukvaruutveckling. En anledning till detta är att många fler män än kvinnor studerar till STEM-ämnen, det vill säga science, technology, engineering, mathematics. Dessutom är det också färre kvinnor än män av de som har studerat STEM-ämnen som sedan söker sig vidare till tech-branschen. Många kvinnor säger sig vara lite avskräckta av IT-branschen och rädda för en mansdominerad kultur.
Techbranschens stora utmaning
Att locka fler kvinnor till branschen är ett stort och viktigt uppdrag för oss som jobbar inom tech och det kan tyckas som en stor och svår uppgift. Men klarar vi det har både individer, företag och samhälle allt att vinna på detta. Fler kvinnor måste lockas till STEM-områdena och ges förutsättningar att ta sig in i, och stanna i, tech-branschen. Men det handlar också om synlighet och representation. Kvinnor som redan är i tech måste få ta plats, synas och inspirera fler att följa efter.
Att kvinnor skapar appar för kvinnor är inte en isolerad fråga – det är en del av en större diskussion om hur teknik formas, vem den är till för och vem som får sätta agendan. Om vi vill ha lösningar som fungerar för kvinnor, måste också kvinnor vara med och skapa dem.
Sabrina Laxmi Sandhu, Nordic Sales Manager, Pax8