Säkerhetsprofilen: ”Cybersäkerheten är i bättre form än någonsin”
Hem SÄKERHET Säkerhetsprofilen: ”Cybersäkerheten är i bättre form än någonsin”

Säkerhetsprofilen: ”Cybersäkerheten är i bättre form än någonsin”

Publicerat av: Redaktionen

AI kommer att förändra spelplanen både för cybersäkerheten och för de cyberkriminella.

Men ännu vet vi inte hur den nya tekniken kommer att påverka oss.

En sak är dock säker: Cybersäkerheten är i bättre form än någonsin, enligt Withsecures stora säkerhetsprofil Mikko Hyppönen.

Mikko Hyppönen, forskningschef på finländska cybersäkerhetsföretaget Withsecure, är en världsledande auktoritet inom cybersäkerhet. Under en pressträff på Withsecures stora konferens Sphere i Helsingfors i slutet av maj, gav han sin syn på hur cybersäkerhetsföretagen står sig i förhållande till de cyberkriminella – och om hur den nya AI-revolutionen kommer att förändra spelplanen.

Cybersäkerhet är verkligen en massiv industri i dag och den är i bättre form än någonsin, menar Mikko Hyppönen.

Säkerhetsprofilen: ”Cybersäkerheten är i bättre form än någonsin”– Det kanske inte känns så. Det kommer hela tiden nya rapporter om intrång och incidenter. Men ta ett steg tillbaka och fundera på var vi var för tio år sedan. Då handlade det om sårbarheter i Flash. Både företag- och hemanvändare blev infekterade av nedladdningar bara genom att de surfade på nätet.

Mikko Hyppönen fortsätter:

– Om du tittar på säkerheten i de enheter du använder i dag och jämför med för tio år sedan, så är det som natt och dag. De är så mycket säkrare.

– Malware som infekterar dina system via e-postbilagor eller saker som bara faller ner från webben till din pc, sådant ser vi inte särskilt mycket av längre.

Det mesta vi gör i dag gör vi på mer begränsade enheter, som telefoner och plattor, fortsätter Mikko Hyppönen. De enheterna är från ett annat århundrade ur ett säkerhetsperspektiv, om man jämför med en Windows-laptop eller en Mac.

– Precis som allting inom cybersäkerhet är det en byteshandel. Vi ger bort rätten att kunna programmera våra egna enheter och i utbyte får vi mycket bättre säkerhet.

Håller då de goda krafterna på att vinna mot de mörka krafterna? Nej, så långt vill Mikko Hyppönen inte gå.

Säkerhetsprofilen: ”Cybersäkerheten är i bättre form än någonsin”

Mikko Hyppönen

– Vi är i bra form, men jag säger inte att vi håller på att vinna. Det jag säger är att allt är inte dåliga nyheter, vilket man ibland kan få intrycket av. Men systemen, arkitekturen och cybersäkerheten är i bättre form än någonsin.

Skälet till att Hyppönen inte vill utropa någon seger är att, trots de stora framstegen, så har inte heller motståndarna stått stilla. De förbättrar hela tiden sina attacker.

Vilka är då de största problemen som kan tänkas inträffa för Withsecures kunder och partner i dag?

– Företag i mellansegmentet är oroliga för saker som ransomware, ddos-attacker som stänger ner deras online-handel, dataläckor och bedrägerier via e-post. Det är den typen av praktiska saker som verkligen utspelar sig nu i det här segmentet.

– Stora företag har resurser och medel att skydda sig själva, men det medelstora segmentet får inte tillräckligt mycket hjälp.

Det som poppar upp nu är artificiell intelligens. Hyppönen jämför den här revolutionen med när internet tog världen med storm. Så stora teknikskiften förändrar världen både till det bättre och det sämre, säger han.

– De här teknikrevolutionerna kommer med både uppsidor och nedsidor, och det går tyvärr inte att bara välja uppsidorna.

Revolutionen med intelligens kommer att fortsätta förändra världen.

– När vi står inför en revolution tenderar vi att överskatta hastigheten i revolutionen och underskatta storleken. Jag tror det kommer att hända också med AI.

– Jag tror vi står inför samma bubbla med AI som vi gjorde med dotcom i slutet av 90-talet. Det var definitivt en bubbla. Men tänk på det som utlovades. Det var saker som shopping online eller att se på filmer online. Det var exakt var som hände, bara det att det inte hände 1999. Det tog flera år, men nu är vi där.

Det är således väldigt svårt att förutse hur revolutioner verkligen påverkar världen. Därför är det svårt att föreställa sig vad vi kommer att kunna bygga med AI. Det står dock klart att den här tekniken kommer att vara till stor nytta för cybersäkerheten.

– En sak vi vet är att de här nya teknikerna är bra på att upptäcka abnormaliteter. Varför pratar de här båda servrarna med varandra? Det har de aldrig gjort. Varför vaknade den där laptopen upp klockan fyra på morgonen och började sända iväg data? Det behöver inte vara attacker men det är ovanliga saker.

– Men det är sådant som kan larma kunderna vid ett intrång så att de kan slippa en katastrof.

Mikko Hyppönen nämner dock också en rad risker som kommer med den nya teknikrevolutionen, däribland deepfakes, som öppnar upp för bedrägerier och fake news. Stora språkmodeller kan också användas för att skriva skadlig kod eller för att automatisera spridning av skadlig kod.

– Som sagt, stora teknikskiften kommer med både upp- och nedsidor. Men jag tror också att vi kommer att lära oss leva med det. Vi kommer att vara mer kritiska när vi tittar på rörlig film, lyssnar på röster och så vidare, säger han.

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00