Giordano Albertazzi, vd för Vertiv ger oss inblick inför 2025 vad är trenden

Vertiv ger oss trenden inom datacenter och AI-drift 2025

Publicerat av: Redaktionen

Karsten Winther, president of Europe, Middle East and Africa (EMEA), för Vertiv, talar om några viktiga tekniska trender under seminariet i Bologna Italien, det som förväntas accelerera under 2025, särskilt inom datacenter och AI-drift.

Här är en sammanfattning och förklaring av de tekniska aspekterna.

Giordano Albertazzi, vd för Vertiv ger oss inblick inför 2025 vad är trendenHan pekar på att de tekniska kraven för att stödja AI-teknologier, som kräver mycket energi och producerar mycket värme, kommer att driva på utvecklingen av mer sofistikerade och effektiva kylteknologier (speciellt vätske- och luftkylningslösningar) samt energihantering. Detta är en viktig trend där Vertiv förbereder sig på att möta kundernas behov av hållbara, skalbara och effektiva lösningar för datacenter och AI-infrastruktur.

Spridningen av AI och ökad energidensitet

  • AI-applikationer, särskilt de som drivs av avancerade maskininlärningsmodeller, kräver enorma mängder beräkningskraft. AI-drivrack, där flera servrar är installerade för att bearbeta stora datamängder, har blivit mycket mer energikrävande.
  • Drivrackdensitet i tre- och fyrsiffriga kW: Det innebär att varje rack (ett stativ för servrar och annan hårdvara) kan kräva upp till flera tusen watt (kilowatt) för att driva AI-beräkningarna. Detta är en markant ökning jämfört med traditionella rack som inte har samma belastning.

Behovet av avancerade kylsystem

  • För att hantera den ökade värmeproduktionen från högdensitetsdrivrack krävs mer avancerade kylsystem. Traditionella luftkylningstekniker (fläktar) räcker inte längre till för att hålla nere temperaturerna.
  • Vätske- och luftkylningsstrategier: Det talas om att övergå till mer komplexa kylteknologier, där vätska används för att effektivare överföra värme bort från hårdvaran. Vätskekylning kan vara mer energieffektiv och kräver mindre utrymme jämfört med luftkylningssystem.

Miljöpåverkan och hållbarhet

  • Eftersom AI och de tillhörande infrastrukturerna växer snabbt, finns det ett ökande tryck att minska den miljöpåverkan som följer med hög energiförbrukning och kylbehov.
  • Vertiv fokuserar på att utveckla lösningar som inte bara effektivt driver och kyler AI-infrastrukturen utan också minskar energiförbrukningen och därmed den totala miljöpåverkan.

Skalbarhet och anpassning till AI-fabriker

  • AI-fabriker (storskaliga datacenter för AI-träning och -bearbetning) kommer att kräva skalbara och flexibla lösningar för att hantera både den ökade energidensiteten och den ökande efterfrågan på datorkapacitet.
  • Det handlar om att bygga system som kan växa och anpassas efter de snabbt föränderliga behoven hos AI och datacenter, där både kylteknologi och strömförsörjning måste kunna skalas upp.

IT-Kanalen fick möjlighet att ställa frågor till partner

Vad tar du (Stefan Nilsson Sales & Marketing Manager, från Conapto) med dig från panelen, vad var det som stack ut?

Att vi som bransch har samsyn på det mesta, fokuserar på hållbarhet och att AI helt klart förändrar hur vi designar och bygger datacenter samt att strömförsörjning kommer bli en trång sektor i Europa.

Kan du berätta om samarbetet med Conapto och Vertiv 

Vi samarbetar på flera olika delar av vår infrastruktur och det senaste projektet var att vi tillsammans med Vertiv och Fever Energy har kopplat upp en del av vår UPS/batterikapacitet till balanstjänster mot Svenska Kraftnät. En funktion som gör det möjligt att addera mer förnybar el i stamnätet samtidigt som man kan balansera både produktion och konsumtion så att elnätet inte drabbas av störningar. Här har Vertiv varit instrumentella i att utveckla en dynamisk lösning som inte påverkar vårt ansvar mot våra kunder, det är alltid prioriterat, samtidigt som vi kan utnyttja den överkapacitet som finns.

Vad tar du med dig av eventet som helhet

Att vi har ett väldigt gott samarbete med Vertiv, att Vertiv är ett företag som ligger i framkant när det gäller utveckling och tillverkning av kritisk infrastruktur, att branschen som sådan måste samarbeta för att kunna utvecklas och sist men inte minst, att hållbarhet måste vara en del av allt vi gör.

Vad är det för utmaningar ni har framgent

Just nu är det en explosion på marknaden där AI driver helt nya behov av datacenterkapacitet, detta är naturligtvis väldigt spännande men kommer också sätta branschen på stora prov då vi behöver möta dagens och framtidens krav på ett hållbart och genomtänkt sätt. Samtidigt skall vi ju finnas där även för traditionella colocation behov, digitalisering är ju inte bara AI, det finns fortsatt ett stort behov för säkra, hållbara och flexibla lösningar för allt ifrån samhällskritiska applikationer, banktjänster till gaming, streaming och annat rörligt material. Detta behov slutar ju inte bara för att AI kommer in i bilden, däremot kan ju en del av dessa applikationer också använda AI för att utvecklas och bli ännu bättre.

Hur arbetar ni med AI

Vi jobbar inte aktivt just nu med någon specifik AI-lösning men tittar på olika typer av användningsområden som kan både automatisera saker men också förbättra vår leverans, dock skall tilläggas att vi inte kommer jobba med AI för sakens skull utan det måste, precis som alla andra processer och verktyg, tillföra något, allt vi gör måste bygga kundvärde i slutändan, det är vår högsta prioritet.

Det har pratat mycket om kylningen idag datacenter,  den vanliga kylningen AI i data center Hur ser du på det och i framtiden.

Fram till nu har den absoluta merparten av all IT-utrustning byggt på luftkylning, helt enkelt för att det har varit den mest effektiva formen för den värme som ”vanliga” CPU-baserade servrar genererar. Med de nya GPU-baserade produkterna som måste till för att kunna hantera all beräkningskapacitet som krävs för exempelvis AI kommer också helt nya värmelaster då dessa produkter helt enkelt alstrar väldigt mycket mer värme. Det är då som olika former av vätskekylning kommer in i bilden då det blir mer eller mindre omöjligt att, på ett effektivt sätt, kyla dessa produkter med bara luft. Den närmaste framtiden, 4-5 år gissningsvis, kommer behovet av båda alternativen finnas, sedan får vi se hur utvecklingen går och om det förr eller senare kommer vara mer vätskekylning än luftkylning. Vätskekylning är väldigt bra på många sätt, kan hantera stora värmelaster, energieffektivt och dessutom mer hållbart. För oss som kör värmeåtervinning till fjärrvärmenätet kan det också få positiva konsekvenser då returvattnet i kylsystemet blir högre och då blir effektiviteten i hela återvinningsprocessen effektivare. Vi designar och bygger alla nya anläggningar för att kunna möta båda alternativen.

Jag intygar att det var riktigt inressanta och givande dagar med seminarium, många nya kontakter och besök på datahallen Infn Cineca, jag kommer tillbaka till nästa år.

Av Annika Guldroth

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00