Högsta betyg i livets skola
Hem PÅ STAN MED Högsta betyg i livets skola

Högsta betyg i livets skola

Publicerat av: Redaktionen

[PÅ STAN MED] Att det är viktigt att gå i skolan har nog de flesta av oss fått höra när vi växte upp och självklart är det så.

Emanuel Lipschütz på Conscia valde ändå att hoppa av gymnasiet. Det har gått minst sagt bra ändå.

Vi möter Emanuel en solig senvinterdag i Stockholm.

Han är avslappnad och ödmjuk när han berättar om sin väg fram till dagens roll som chef för Cybersäkerhet och CTO på Conscia Sverige. Bilden av en minst sagt imponerande karriär växer fram. Vi inser efter hand att vi sitter och pratar med en av världens mest Cisco-certifierade personer.

Ville bli vuxen och bestämma själv

Hur började då denna imponerande karriär och vad ville han bli när han var liten?

”Jag hade inget tydligt drömyrke men jag kände ganska tidigt att jag ville bli vuxen och bestämma själv. Det kanske beror på att jag var yngst av tre bröder och vi tävlade i det mesta”, svarar han med ett skratt.

”När jag var 14 år började jag utbilda lärarna på min skola i datakunskap. Verksamheten växte och när jag var i 16-årsåldern var det dags att börja fakturera. Då fick jag nej av Skatteverket eftersom jag var minderårig”, berättar Emanuel med ännu ett skratt.

Emanuel är inte den som ger upp och hans fantastiska resa i yrkeslivet började på allvar ta fart trots att han fortfarande gick på gymnasiet.

”Jag gick på gymnasiet och läste Natur-Natur. En dag, efter sex månader på skolan, kom jag hem och sa att jag tänkte hoppa av studierna. Mina föräldrar jublade inte men förstod att jag menade allvar”, berättar han.

Hösten 1997 fick han kontakt med ett bolag inom försvarsindustrin som såg Emanuels potential inom IT-säkerhet. Det var nu som de första tankarna på att bilda bolaget Netsafe dök upp.

Det skulle visa sig att hans beslut skulle påverka även andra föräldrar.

Högsta betyg i livets skola

Emanuel Lipschütz, världens mest Cisco-certifierade personer

”När jag diskuterade med försvarsbolaget insåg jag att jag kommer att behöva en person till för att klara av att leverera på ett bra sätt. Valet föll på min kompis Patrick som jag visste skulle göra ett bra jobb och inte minst litade jag 100 % på honom. Jag pratade med Patrick och han ville gärna vara med men var lite orolig för vad hans föräldrar skulle tycka om att han skulle hoppa av skolan. Jag sa att jag löser det och träffade sen Patricks pappa. Patrick och jag jobbar fortfarande tillsammans”, säger Emanuel och vi förstår då hur det telefonsamtalet utföll.

Ett sätt att bevisa min kompetens

Det blev början på en lång och imponerande resa som konsult. Det är sannolikt inte många 41-åringar som kan stoltsera med en 25-årig konsultkarriär. Det kan Emanuel och den är långtifrån slut.

”För mig handlar det inte bara om att göra karriär. Jag har haft förmånen att arbeta som konsult inom myndigheter, bank, finans, industri och energi. Jag tycker att det är mycket givande att använda min kunskap för att göra samhället tryggare och säkrare”, förklarar han.

Att beslutet att hoppa av gymnasiet ändå var riktigt bekräftas, bland annat, av att han utsågs till årets företagare i Stockholm 2010 av Företagarnas Riksorganisation. År 2018 nominerades han till årets entreprenör i region Stockholm.

Det är svårt, eller omöjligt, att beskriva Emanuels yrkesliv utan att nämna hans Cisco-certifieringar. År 2014 fanns det ungefär 1 miljon certifierade personer och Emanuel var topp 10 globalt (!). Han har dessutom själv hållit Cisco-utbildningar i mer än 20 år och han är den ende svensk som har fått utmärkelser från Cisco för sina utbildningar.

”Certifieringarna blev ett sätt för mig att bevisa min kompetens. Jag ville gå från ”Good to Great”. Jag vill alltid vara bäst”, förklarar Emanuel.

Det är en uppriktig beskrivning helt fri från kaxighet. Kanske är det svaret, i ungdomen, från Skatteverket som gav honom energi att bevisa att han vet vad han pratar om och det har han verkligen gjort. Bland annat genom framgångssagan Netsafe som han startade när hans tankar och visioner runt cybersäkerhet hade landat fullt ut.

År 2015 sålde han en del av Netsafe till Conscia Danmark. Det blev starten på det goda samarbetet som idag är en verklighet. År 2019 säljer han resten av Netsafe (dåvarande Conscia Netsafe) när Conscia gruppen säljs till Nordic Capital. Många av oss skulle kanske i det läget luta oss tillbaka och koppla av. Så fungerar inte Emanuel.

När han får frågan om att leda Conscias satsning på cybersäkerhet går deras samarbete in i en tredje fas. På ett direkt uppdrag av Conscias svenska VD Lars Kyhlstedt är Emanuel nu chef för en spännande verksamhet som sedan starten förra året har växt 180 %.

Ledarskap och svensk naivitet

Som chef för en starkt växande verksamhet blir det naturligt att be honom att beskriva hans syn på ledarskap.

”Jag ser mig själv som en bra teambuilder. Jag brinner för att se den magin som händer när riktigt bra team byggs. Det är häftigt! När jag tog Netsafe från att vara ett konsultbolag till att bli en systemintegratör var det viktigt för mig att bygga en kultur av tillit och laganda. Jag vill påstå att inte bara en utan två lyckade försäljningar av Netsafe är ett bevis på att vi lyckades skapa grymma team”, berättar Emanuel med ett leende.

Vi frågar honom om hur han ser på Sveriges beredskap inom IT-säkerhet?

”Globalt sett ligger Sverige på 3:e plats när det gäller digitalisering MEN på 26:e plats när det gäller cybersäkerhet! Vi är otroligt duktiga på att anamma ny teknik men lite väl naiva avseende riskhantering”, svarar han och fortsätter.

”En av många utmaningar inom cybersäkerhet är obalansen mellan anfall och försvar. Du som skyddar ett system behöver täppa till samtliga hål. Den som attackerar behöver endast finna ett enda oskyddat hål för att ta sig in. Förfarandet att attackera är så enkelt jämfört med arbetet med att försvara sig”, säger Emanuel.

Att vandra är viktigt

Hur lyckas han få en balans mellan jobb och fritid?

”Att träna på gym och att vandra är viktiga delar i mitt privatliv. Jag tränar, i snitt, 5 dagar i veckan. Att vandra i storslagen natur är ett av mina största intressen. Många resor har gått till natursköna platser där jag har haft underbara stunder med fullt fokus på att bara vara här och nu!”, svarar han.

Därför blir vi inte överraskade när han berättar att han också försöker promenera så mycket som möjligt även i vardagen.

Det är dessutom en, minst sagt, imponerande ”vandring” som Emanuel har gjort från att han hoppade av från gymnasiet och fram till hans roll idag.

Privat
Namn:                                          Emanuel Lipschütz
Ålder:                                            41 år
Bor:                                               Kungsholmen i Stockholm
Intressen:                                    Träning, Läsa böcker, Vandring
Senaste bok:                               Cult of the Dead Cow
Favoritmat/kök:                          Fine Dining
Favorit film/TV-serie:                 Forest Gump
Nästa resa:                                  Vandringsresa i sommar
Antal devices:                             Inte många, ser för stora säkerhetsrisker

IT-Kanalen, av Per Arnebro

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00