En engagerad teambuilder
Hem PÅ STAN MED En engagerad teambuilder

En engagerad teambuilder

Publicerat av: Redaktionen

[PÅ STAN MED] Fredrik Arveskär, Nordenchef på Infinidat, är mannen som har många järn i elden och som älskar att bygga team. Vi träffar honom på deras kontor i Frösundavik.

En engagerad teambuilder

Fredrik Arveskär, Nordenchef på Infinidat

Att Fredrik har ett genuint engagemang i Infinidats utveckling framgår med all önskvärd tydlighet när vi börjar vårt samtal. Innan vi har hunnit ställa första frågan har han redan i varma ordalag beskrivit hur företagets grundare Moshe Yanai, som fyller 70 år nästa år, inspirerar honom. Fredrik berättar att Moshe är en israelisk innovatör och storage-profil som grundade Infinidat så sent som 2011. Innan Infinidat hade Moshe varit med och byggt upp EMC.

”Varje gång jag beskriver det arbete som han har gjort slås jag av att det är en intressant resa han har gjort. Moshe är ett tydligt exempel på hur värdefullt det är med ett visionärt och innovativt mind-set är både för att utveckla teknikföretag med stor potential, men också för att inspirera och sporra en hel organisation. Moshe är dessutom en hängiven helikopterpilot och jag hoppas att få flyga med honom nästa gång jag är på besök”, säger Fredrik med ett leende.

Rekrytera olikheter

Fredriks egna yrkesbana började med en anställning på ett Apple Center och nästa hållplats på Fredriks resa i yrkeslivet var Telenordia där han arbetade i 4,5 år. Efter nästan 10 år i telekom kom han in i säkerhetsbranschen via det amerikanska företaget Sonicwall.

”Där fick jag chansen att leda ett omstruktureringsarbete. Vi gick från 18 anställda till 3 och därefter upp till 9 medarbetare. Det var en tuff omställning speciellt när det gäller att säga upp anställda. Det är viktigt att förklara syftet med en omstrukturering och att lägga energi på att skiljas på ett bra sätt. Efter den omställningen tredubblade vi vår omsättning med halva styrkan, med rätt inställning och rätt team är allt möjligt, ”get the right people on the bus”. Att lyckas vända en nedåtgående trend är något som verkligen ger mig en kick. Jag trivs med den amerikanska företagskulturen. Jag gillar snabba beslut och tydlig uppföljning av resultat. Man måste tro på sig själv och inte vara konfliktskygg. Det passar mig”, säger han.

Nästa utmaning för Fredrik var att bygga upp Commvault som endast bestod av tre personer när han började där.

”Det var en kul resa. Jag har byggt många team genom åren och det är lika spännande varje gång. Jag är genuint intresserad av beteendevetenskap och tycker att det är intressant att se hur en grupp utvecklas både som grupp och som individer. Ett vanligt misstag är att skapa samma typ av team varje gång. Det gäller att analysera vilka behov gruppen har och var den ska verka. Därefter sätter man ihop ett team med de egenskaper som behövs och med individer som kompletterar varandra. Ett klassiskt fel som alltför många gör är att anställa människor som är precis som du själv. Då uteblir dynamiken i gruppen och risken finns att allt stagnerar”, menar Fredrik engagerat.

Mental träning är viktigt

”Jag har gjort en egen resa under de här åren. När jag tittar tillbaka så inser jag att jag var ganska omogen i början av min karriär och det är väl ganska naturligt. Med åren har jag förstått hur viktigt det är att vårda relationerna med kunder och medarbetare. Jag är duktig på att läsa av folk. Vilket jag för övrigt hade nytta av när jag en gång i tiden arbetade som dörrvakt.

”Jag läser en hel del management-litteratur och försöker hela tiden att praktisera ett coachande ledarskap. Mental träning är något som jag tror stenhårt på, jag brukar säga att om du tror att du klarar det, klarar du det antagligen – om du inte tror att du klarar det har du antagligen rätt.  Rätt mental attityd är  ett verktyg som många gånger underskattas. Moshe brukar prata om att det finns tre delar som måste vara på plats om ett företag ska blomstra och utvecklas. Det är:

  • Tekniken (innovation, något som ger mervärde)
  • Företaget (utan ett företag i gott skick finansiellt fungerar det inte i längden)
  • Relationer (mellan kunder, partners och medarbetare)

Jag delar hans uppfattning, vi har sett många bra teknikbolag som inte överlever saknandes någon av dessa övriga bitar. Dessutom tycker jag om att göra affärer och att träffa kunder samt partners”, berättar Fredrik.

Hårt arbete ger svarta siffror

”Vi börjar bli stora nu och vi har gjort en resa från röda till svarta siffror. Det är viktigt att kunna visa  vinst. Det skapar ett förtroende för oss på marknaden och ett självförtroende internt i bolaget. Jag brukar säga att det finns tre faser i uppbyggnadsskedet eller etableringsfasen av ett teknikbolag. I den första fasen är det ingen som vet vem du är. I den andra fasen börjar konkurrenterna prata illa om din teknologi och i den tredje och sista vill de ha ditt jobb”, säger han och skrattar.

”Det har varit mycket och hårt arbete för att komma dit vi är idag men det har det varit värt. Förutom Norden så har jag även ansvar för Baltikum. Det blir i snitt en resdag i veckan. Jag är van att jobba mycket men för att få balans mellan yrkesliv och privatliv ser jag alltid till att vara ledig med jämna mellan rum. Jag brukar planera för att vara ledig var 7:e vecka och då kopplar jag verkligen av” avslutar Fredrik.

Privat

Namn:                                          Fredrik Arveskär
Ålder:                                            48 år
Bor:                                               Täby
Familj:                                          Fru och två barn
Intressen:                                    Mina barn, Träna och hålla mig i form
Senaste lästa bok:                      Midsommargryning av Lars Wilderäng
Kommande resa:                        Danmark i morgon (jobbet), Mallorca i sommar (privat)
Antal devices:                             Jättemånga!

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information>>