Jag går igång på utmaningar
Hem PÅ STAN MED Jag går igång på utmaningar

Jag går igång på utmaningar

Publicerat av: Redaktionen

[PÅ STAN MED] Han var med och startade EMC i Norden. Han ledde in Netapp i Sverige och Baltikum. Sedan började han skriva böcker och lansera dataspel. Och nu tar han över rodret för Veeam Software i Norden. Möt Peter Källviks. 

Alla kan. Ha ett jävlar anamma. Då går det. Den inställningen präglar Peter Källviks, nytillträdd Nordenchef på Veeam Software, som utvecklar avancerade backup- och återställningslösningar i datahallar.

– Om två år ska Veeam omsätta en miljard dollar. Vi ska fortsätta växa kraftigt, framför allt på enterprisemarknaden i Norden, säger Peter Källviks samtidigt som två koppar kaffe landar framför oss på caféet Luzette, på Centralstationen i Stockholm.

P1810696 (1)

Peter Kallviks, Sales Director Nordic Veeam

Det är en smula egendomligt att inleda intervjun med Peter Källviks som snabbt växlar om till ett nytt spår, om sitt liv vid sidan av it-branschen. Om båtliv och segling. Om sitt historieintresse. Och att han alltid har älskat utmaningar.

– Alla som har ett brinnande intresse för något kan förverkliga sina drömmar. Det gäller att våga ta steget, både i yrkeslivet och privat. Tänk utanför boxen, säger Peter Kallviks.

Startar förlag –

År 2007 vill Peter Källviks för första gången i sitt liv skriva en bok. Han älskar att skriva. Han inspireras av framgången för J.K Rowling, författaren bakom Harry Potter-böckerna.

En idé växer fram. De flesta människor är intresserade av sina hembygder och dess historia, så varför inte skapa en historisk bok med fylld med bilder om sin egen hemkommun Lidingö, tänker Peter Källviks.

– När jag började skriva boken hade jag en ambition att tjäna pengar på författandet. Jag kontaktade några bokförlag men fick nobben. Då bestämde jag mig för att starta ett eget förlag, säger Peter Källviks med ett leende.

Boken, ” Nudå En historisk fotovandring på Lidingö” lanseras 2008 och blir en stor succé på Lidingö. Peters förlag The Froghouse och Ordalaget Bokförlag ger sedan ut ytterligare fyra böcker om svenska städer i Nudå-serien. Flera nya böcker i serien planeras.

Och för några år sedan fascinerades han över framgångssagan Minecraft, och grundaren Markus Persson. Sagt och gjort. Peter lärde sig spelprogrammering för Apples Iphone och Ipad plattformar. Resultatet: Fem Quiz-relaterade spel för barn och familjer som säljs via Peters företag.

Peter talar entusiastiskt och ser yngre ut än sina 56 år. Han verkar vara en lika god lyssnare som talare. Troligen är det en viktig egenskap för att lyckas i it-branschen.

Peters starka drivkraft i it-branschen började 1993. Då var Peter med och etablerade EMC i Norden. Fyra år senare fick han rollen att bygga upp EMCs verksamhet i Asien och Oceanien. Därpå var han med och etablerade datalagringsföretaget Netapp i Sverige. Innan han rekryterades som Nordenchef för Veeam var han ansvarig för Oracles Middleware.

Stor potential –

På kontoret i Solna jobbar åtta anställda. Veeams potential är omfattande, framhåller han.

– Vi har en stark installationsbas hos mer än 6 600 kunder i Norden. På grund av att vi är ett privatägt bolag med moderna lösningar i ryggen behöver vi inte ta hänsyn till en gammal produktflora. Det innebär att vi kan vara snabbfotade på marknaden, säger han.

Fakta står bakom hans ord. Veeam har medvind. Det senaste kvartalet 2015 har försäljningen mot företagskunder i Norden ökat med hela 53 procent, i jämförelse med samma period.

Veeams datahallsrelaterade produkter bygger på att alltid kunna leverera tillgång till data och applikationer dygnet runt, året runt. Och Peter känner att Veeam har alla möjligheter att växa betydligt mer på marknaden, kallad ”Availability for the Always-on Enterprise”.

– Tack vare våra lösningar kan företag nå en time and point objectives, RTPO, på mindre än 15 minuter för alla applikationer och data. Det kan jämföras med många klassiska backup- och återställningslösningar som tar timmar eller dagar att återställa.

Behovet att investera i effektiva backup- och återställningslösningar har aldrig varit större, menar han. Dels på grund av molnvågen, som bland annat katastrofåterställning som tjänst, dels på grund av att driftstörningar är ett växande problem.

– Vår senaste studie visar att antalet avbrott ökar varje år. Driftstörningar pågår längre och tar betydligt längre tid att återställa. Det kostar företagen i världen upp till 16 miljoner dollar per år i form av förlorade intäkter och produktivitet, säger Peter som ivrigt skyndar vidare till ett kundmöte.

 

Peter Källviks

Ålder 56 år.

Bor Villa på Lidingö.

Familj Fru och tre döttrar.

Mest stolt över i karriären Att få Netapp växa snabbt och skriva böckerna.

Antal uppkopplade it-enheter hemma 20 stycken från Ipad till ip-tv.

Gillar Utmaningar, båtliv och historia.

Ogillar Oärliga människor.

Planerad resa Till vår lägenhet i Spanien.

På webben veeam.com

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>