”Låt den mentala växtkraften få gro!”
Hem PÅ STAN MED ”Låt den mentala växtkraften få gro!”

”Låt den mentala växtkraften få gro!”

Publicerat av: Redaktionen

[PÅ STAN MED] Det finns många idrottsföräldrar som står bredvid planen och skriker åt sina barn hur de ska spela med mera.

Jesper Illum Jakobsen på IFS har ett annat upplägg när han engagerar sig i sina barns idrottande.

Vi återkommer till Jespers roll som pappa till idrottande barn senare i denna artikel.

Vi börjar med att fråga Jesper hur det kom sig att han valde att börja som Country Manager för IFS Danmark i augusti 2023?

”En avgörande faktor till att jag valde att tacka ja till rollen som Landschef var ett samtal med vår Nordenchef Ann-Kristin Sander. När jag pratade med henne kände jag att IFS har en öppen och tillåtande företagskultur och det passar mig väldigt bra!”, svarar han.

Företagskulturer och anställdas ursprungskulturer är viktiga parametrar för Jesper och vi kommer att återkomma till det också, men vi tar det hela från början.

Vilka var Jespers drömmar och tankar om en framtida yrkeskarriär när han var i tonåren?

”Låt den mentala växtkraften få gro!”

Jesper Illum Jakobsen, IFSCountry Manager för IFS Danmark

Sport var viktigt men det var jobbigt att stå i fokus

Som ung pojke var han allmänt idrottsintresserad och fotboll var det som tog mest av hans tid. Dock blev det ingen stor och långvarig satsning på fotbollen. Han kände att det var svårt att ta plats och synas.

”Jag var väldigt blyg då och hade inget självförtroende”, säger Jesper.

När han berättar om en av anledningarna till varför det inte blev en karriär inom fotbollen ser vi en trygg och stark ledare som visar en viktig egenskap, nämligen att prata om eventuella egna svagheter. Det är inte alla chefer som vågar göra det, men en ledare klarar det. Dessutom är hans blyghet och dåliga självförtroende sedan länge borta. Idag arbetar han gärna med att hjälpa medarbetare, och andra, att få uppleva samma positiva utveckling.

Hur har då hans egen resa inom yrkeslivet sett ut?

Efter militärtjänstgöringen, som han trivdes med, började han som trainee på ett försäkringsbolag. Hans blyghet gjorde att han inledningsvis tyckte att det var jobbigt att arbeta med försäljning.

”Även om det ibland var tufft så var det en väldigt nyttig och lärorik tid. Jag började på allvar fundera på vad det är som motiverar oss, som medarbetare i en organisation, oavsett vad vi har för arbetsuppgifter. Idag är försäljning en naturlig del av min yrkesvardag och det som motiverar mig är att se andra lyckas”, berättar han och fortsätter.

”Det var när jag insåg att ett avtal med en kund måste innebära en positiv skillnad hos kunden som jag landade i en bra känsla runt försäljning”.

SAP hör av sig x 2

I augusti 2011 blir han kontaktad av SAP i Danmark som vill att han ska börja som Senior Account Executive hos dem.

”Jag var ärlig och sa att jag har sålt försäkringar och nu vill ni att jag ska börja sälja IT-mjukvara. SAP stod på sig och jag bestämde mig för att anta en ny utmaning. När jag tänker tillbaka på vad mitt yrkesliv har gett mig hittills kan jag konstatera att många positiva steg i min utveckling har jag fått på grund av att jag har vågat ta chanser när de dyker upp. Det är ett tips som jag gärna delar med mig av när jag är i coachande samtal både privat och i yrkeslivet”, förklarar Jesper.

Efter nästan fem år på SAP dyker plötsligt en ny chans upp och denna gång i form av en fråga från en vän som vill att Jesper ska börja som Nordisk salgsdirektør på en Start Up. Företaget heter Smart Business Process Automation (SmartBPA) och deras affärsområde är Robotics Process Automation (RPA). Efter ett knappt år slutar han där eftersom SAP ringer upp honom igen.

”SmartBPA gav mig flera nyttiga lärdomar och erfarenheter MEN när SAP återigen hörde av sig med ett intressant erbjudande kunde jag inte tacka nej. Jag kände väldigt starkt att det är i Enterprisesegmentet som jag vill vara och verka”, säger han.

Det blev ytterligare sex år och sju månader på SAP. Först som Nordic Head of Financial Services och därefter som Sales Director. Totalt har han arbetat drygt elva år på SAP, i huvudsak i olika roller inom försäljning. Inte dåligt gjort av en kille som först tyckte att försäljning var jobbigt och svårt.

Det är här vi kan ana att hans tro på den mentala växtkraften spelar in. Den har nu tagit honom till uppdraget som Landschef för Danmark hos affärssystemutvecklaren IFS. Det har snart gått ett år sedan han började där och vi ber Jesper att berätta lite mer om vad som känns viktigt för honom.

”IFS grundades i Linköping år 1983 och där ligger fortfarande huvudkontoret. I Danmark har vi idag ett 40-tal kunder, som är olika stora, men givetvis lika viktiga för oss. Kontoret ligger i Köpenhamn. Om vi tittar på övriga Norden så är Finland lite extra intressant för mig. Där har vi ett 80-tal kunder och fyra kontor. Gemensamt för Danmark och Finland är att vi behöver bli mer kända och att tillväxten är viktig. Vi måste bygga upp vårt varumärke i Danmark”, svarar han.

Han slutade att ringa

Jesper berättar att coaching är en viktig del av hans ledarskap och han ger oss ett exempel.

”Jag hade en medarbetare som behövde mycket stöttning under en period. Jag var tydlig med att han kunde ringa mig närhelst han hade någon fråga eller var osäker på något. I början ringde han mig ett 15-tal gånger per dag. Det var givetvis inte hållbart i längden, varken för honom eller mig. Jag började ställa motfrågor för att få honom att själv komma fram till lösningar och svar. Efter en tid tystnade telefonen och han ringde inte mer. Han hade växt och kommit till insikten att; Du kan åstadkomma mycket mer om du verkligen tror att du klarar av det!”, berättar Jesper med ett leende.

Han tillägger att det oftast är enklare att lösa andras problem än sina egna. Vilket innebär att även en coach behöver en coach. Growth Mindset är ett annat verktyg i Jespers verktygslåda för ett bra ledarskap.

”När vi föds lär vi oss otroligt mycket. Allting är nytt, spännande och måste provas. Tyvärr har mycket av vår nyfikenhet försvunnit när vi är vuxna. Därför är det angeläget att våga att prova på olika saker och våga sätta sig i nya situationer och sammanhang. Ibland blir det fel och då är det viktigt att tänka att – Det här kan jag inte ännu – istället för – Jag kommer aldrig att klara detta”, förklarar Jesper.

Det är här som hans roll som idrottsförälder kommer in, som vi nämnde i början av den här artikeln. Han berättar att två av hans barn spelar badminton. I Sverige, och sannolikt även i Danmark, finns det en stereotyp beskrivning av mammor & pappor som står bredvid planen och skriker på sina barn hur de ska spela och röra sig på planen. Domaren får sig ofta också några verbala salvor när de engagerade föräldrarna är igång. Jesper har ett annat upplägg.

”Allt som har med träning, taktik och fysik lämnar jag med varm hand till tränaren som givetvis har full koll på det. Däremot använder jag Growth Mindset när jag peppar barnen inför en match. Jag försöker att få dem att tänka positivt och att verkligen tro på att de kan vinna matchen som väntar. Om de sedan ändå förlorar så försöker jag få dem att tänka igenom vad det var som gjorde att de förlorade och vad de kan lära sig av det?”, säger han.

Jesper gillar kulturella utmaningar och han berättar att på IFS kontor i Köpenhamn bidrar medarbetarna med 11-12 olika kulturer som fogas samman till en gemensam företagskultur där alla lär av varandras olika erfarenheter och bakgrunder.

Han berättar också att han, så ofta som det är praktiskt möjligt, börjar dagen med att ta en joggingrunda. Då tänker han igenom dagen som ligger framför honom och kanske även bestämmer sig för hur han ska lösa ett problem på jobbet eller privat.

Vi gör det annorlunda

Vi avslutar vårt samtal med att prata om en satsning som är mycket viktig för IFS, nämligen AI. Han berättar att en utmaning, för alla företag som utvecklar AI-lösningar, är att juridiken inte har hängt med i utvecklingen. Om man dessutom är en global aktör, som IFS, behöver man förhålla sig till ett flertal olika juridiska regelverk i olika länder.

”Jag gillar AI! Jag tycker att det är spännande. Du kan göra mycket med det MEN jag är samtidigt medveten om att AI skrämmer många. En annan utmaning för oss är därför att presentera våra lösningar på ett tydligt och förtroendeingivande sätt”, förklarar Jesper.

Han återkommer till samtalet han hade med IFS Nordenchef Ann-Kristin Sander i samband med att han anställdes.

”Arbetet med våra AI-lösningar kommer helt klart att ställa nya krav på oss och vår organisation. Därför känns det bra att den bild av en öppen och tillåtande företagskultur som jag fick av Ann-Kristin till stora delar stämmer. När vi påbörjade arbetet med våra AI-lösningar var den största frågan; Hur ska vi börja? Nu är vi igång och vi kommer att göra det på vårt eget sätt”, avslutar Jesper Illum Jakobsen med ett stort leende.

Det blir intressant att följa IFS fortsatta utveckling. Det nyfikna sätt och deras syn på ett ständigt lärande, som Jesper och hans team har, kommer säkert att leda till flera spännande AI-lösningar i IFS framtida erbjudande.

Privat
Namn:                                       Jesper Illum Jakobsen
Ålder:                                        51 år
Familj:                                       Fru (gifta i 25 år) och tre barn. En 20-åring + tvillingar som är 14 år.
Bor:                                           Karlslunde, som ligger 25 km. söder om Köpenhamn.
Intressen:                                 Löpning, Padel, Spinning, Matlagning, Naturen
Senaste bok:                            Growth Mindset – Carol Dweck
Favoritmat/kök:                      Det italienska köket.
Favorit film/TV-serie:             Groundhog Day (Måndag hela veckan) med Bill Murray
Nästa resa:                               Stockholm (arbete), Litauen (privat)
Antal devices:                          14 st.

Läs mer om IFS:                       http://ifs.com

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00