Framtidens AI-fabrik – datacenter i trä?
Hem NYHETER Framtidens AI-fabrik – datacenter i trä?

Framtidens AI-fabrik – datacenter i trä?

Publicerat av: Redaktionen

Vertiv, global leverantör av kritisk infrastruktur, presenterade sin senaste produkt – TimberMod. Ett datacenter som är byggt i trä. IT-Kanalen gästade Vertiv i deras PFM-fabrik i Kroatien.

Under presskonferensen var en av gästtalarna Vladimir Galabov, Research Director inom datacenter på OMIDA.

Vladimir påvisade årliga investeringar som görs av några av de största datacenterkunderna – hyperscalers som Microsoft, Google, AWS och Meta. Och hur 2023 har förändrat dessa leverantörers prioriteringar:

-Under 2023 har vi sett 30 miljarder dollar spenderats på AI-infrastruktur. Detta inkluderar serverkluster för träning av stora språkmodeller, kyltekniken som gör det möjligt för dem att fungera, och krafttekniken som gör att datacenterna får ström och har reservkraft.

Efterfrågan på fortsatt utbyggnad av datacenter pekar OMDIAs siffror på att fortsatt öka som en konsekvens av ökad användning av avancerade AI-beräkningar runt om i världen.

Enligt Vladimir är det snabbaste sättet att tillgodose marknadens behov av att bygga ut nya datacenter prefabbricaterade moduler (PFM).

PFM – PreFabricaterade Moduler är något som det globala datacenterföretaget Vertiv varit ledande under många år. Detta koncept gör att kunder slipper moment som att designa och konstruera datacentret själva. Som kund beställer du ditt datacenter som Vertiv designar, bygger och fraktar ut. Sedan behöver du bara koppla in ström och koppla in dina servrar.

TimberMod är Vertivs senaste tillskott inom PFM-segmentet – ett datacenter byggt i massivt trä.

Vad innebär detta?

  • Dels innebär materialvalet att kunderna kan få ett datacenter som är byggt i förnybart massivt trä.
  • Det innebär också att kunderna kan se hur det produceras, skördas och används. Vilket hjälper deras kunder att hålla sig i linje med sitt hållbarhetsarbete även med datacentrets byggnadsprocess.

Viktor Petik, chef för Vertivs Integrated Modular Solutions, sa under sin presentation av TimberMod:

Framtidens AI-fabrik – datacenter i trä?

Viktor Petik, chef för Vertivs Integrated Modular Solutions

-Vi vill hjälpa våra kunder hitta innovativa lösningar som kan bidra till att minska datacenters koldioxidavtryck genom användning av miljövänliga byggmaterial och processer.

När väl datacentret är på plats påstår Vertiv att datacentrets prestanda och säkerhet är på samma nivå som deras traditionella modeller byggda i stål.

Mikael Svanfeldt, CTO på svenska co-locationleverantören EcoDataCenter, var på plats under presskonferensen i Kroatien. Mikael delade EcoDataCenters egna erfarenheter under en paneldiskussion med andra branschexperter.

Mikael gav under paneldiskussionen insikter i praktiska fördelar med PFM då datacenter tar lång tid att platsbygga. Om ett byggnadsprojekt är mer än ett år i ett nordiskt land så kommer en del av projektet ske under vintertid.

– På vintern kan det vara minus 20 grader, ibland minus 25 grader kallt utomhus. Ur byggnadsperspektiv kan vi spara tid genom att låta någon annan göra jobbet. Konstruktionen måste utformas för att undvika värmebryggor som kan leda till kondensation, särskilt vid minus 25 grader utomhus – och två, tre meter snö.

Mikael berättade om valet av trä för EcoDataCenters konstruktioner:

Framtidens AI-fabrik – datacenter i trä?

Mikael Svanfeldt, CTO på svenska co-locationleverantören EcoDataCenter

– Vi har i Norden ett stort industriellt arv att använda trä som byggmaterial. Vi såg att IT-branschen växte och att hållbarhet blev allt viktigare. Därför fattade vi för fem år sedan ett beslut om att använda trä som byggmaterial i våra datacenter. Det här är 13 och 18 megawatts datacenter av trä (visande bilder från EcoDataCenters anläggningar).

– Denna byggnad består av 3236 kubikmeter timmer, det tar den svenska skogen 14 minuter att växa tillbaka.

Under paneldiskussionen framkom också fördelarna med datacenter i trä från ett ekonomiskt perspektiv i drift:

– Med varje faktura som skickas till våra kunder inkluderar vi även den månatliga koldioxid-påverkan. Vi ser att byggnader i trä sparar upp till 80 % i jämförelse med motsvarande i stål och betong.

Mer information kring Vertivs TimberMod:

https://www.vertiv.com/en-emea/products-catalog/facilities-enclosures-and-racks/integrated-solutions/vertiv-timbermod/?utm_source=press-release&utm_medium=public-relations&utm_campaign=scale-with-confidence&utm_content=en-timbermod

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00