Kärlek i algoritmens tid
Hem NYHETERAI Kärlek i algoritmens tid

Kärlek i algoritmens tid

Publicerat av: Redaktionen

[KRÖNIKA] I en tid där artificiell intelligens (AI) blir alltmer integrerad i vår vardag och i vårt arbetsliv, är det inte så förvånande att AI också blandar sig i våra kärleksliv.

Från att med hjälp av sofistikerade algoritmer hitta en partner och hjälpa till när kärleken känns avlägsen, till att agera som kärlekscoach i befintliga relationer, och stötta i utmanande distansförhållanden, utgör mötet mellan AI och romantik ett spännande område med mycket att upptäcka.

Det är dock ett område som även kräver en del eftertanke för att inte gå fel, det menar Josefin Rosén, AI-expert på SAS Institute.

Data och dataanalys har länge spelat en avgörande roll i att matcha individer. Många av oss har säkert redan etablerat både flyktiga och mer varaktiga relationer med hjälp av algoritmer och data i dejtingappar och på webbplatser. Många gånger har jag hört att “vi hade aldrig träffats om det inte varit för internet och algoritmerna”.

Tack vare framstegen inom AI blir dessa matchningsalgoritmer ständigt mer avancerade, vilket teoretiskt gör det enklare än någonsin att hitta den perfekta partnern. Dessutom kan AI bidra till att förstärka våra profiler och hur vi uttrycker oss vilket även gör den manuella uppdateringen av våra profiler så mycket enklare.

AI som kärlekscoach

På samma sätt som AI redan bidrar till vårt yrkesliv utvecklar den våra kärleksliv. Baserat på våra personliga erfarenheter, smaker och värderingar kan AI (i bästa fall) hjälpa oss att utveckla vår emotionella intelligens och att bli bättre och mer kärleksfulla individer. AI blir då en slags virtuella följeslagare som hjälper oss att navigera i våra kärleksliv. De anpassas efter vad som är viktigt för just dig och din partner, eller dem du önskar träffa.

Stöd för relationer på distans

 AI kan göra distansförhållanden bättre genom att erbjuda virtuella upplevelser och resurser som kan hjälpa par att hålla kontakten och kanske till och med bevara intimiteten trots att de är fysiskt långt ifrån varandra.  Genom att analysera kommunikationsmönster kan AI till exempel föreslå den mest passande tiden för samtal eller videomöten och föreslå samtalsämnen eller aktiviteter baserat på gemensamma intressen. På samma sätt kan AI erbjuda personliga upplevelser för par, från att rekommendera filmer och musik till att skapa virtuella dejter i 3D-miljöer och hjälpa er till “lägereldar” att samlas kring.

Som terapeut för brustna hjärtan

AI kan också erbjuda stöd när en relation inte utvecklas som önskat eller förväntat, genom att stärka din självkänsla och erbjuda vägledning för hur du kan hantera situationen och gå vidare. AI-drivna appar kan erbjuda terapeutiska sessioner och identifiera stress- eller konfliktsignaler och erbjuda relevant rådgivning eller övningar för att stärka relationen och ge underlag inför nya relationer. En emotionell AI-bot som stöttar din självkänsla – som en privat terapeut som alltid finns till hands.

Kärlek i algoritmens tid

Josefin Rosén

 Har du redan skaffat en AI-partner?

Med teknikens snabba etablering blir det allt vanligare att skaffa sig en AI-partner, om inte för ett kärleksliv i sig, så för att hjälpa oss i olika situationer. Det kan vara en “co-driver for love”; när vi behöver få vägledning för personlig utveckling. Eller som en coach i våra mänskliga relationer. Du kan ha en AI-bot för att bli framgångsrik i köket eller för att hjälpa dig få ordning på hemmet, eller helt enkelt för att hjälpa dig prioritera ett hektiskt liv så det blir bättre riggat för ett kärleksliv.

 Betydelsen av det sant mänskliga

Det är viktigt att komma ihåg att, trots AI:s många fördelar, kräver mellanmänsklig kärlek äkthet och transparens. Om vi låter AI komma in och ta över för mycket av våra relationer riskerar vi att förlora kärlekens sanna värde – som jag tror att vi är många som vill ska kännetecknas av lyhördhet, spontanitet och närvaro – att se och bli sedd. Vi behöver vara känsliga när vi navigerar i landskapet mellan AI och mänsklig kärlek, och se till att tekniken tjänar som ett komplement snarare än en ersättning för genuin mänsklig kontakt.

 Ställ krav på dina AI-bottar och verktyg

Avslutningsvis är det viktigt att överväga vilka AI-verktyg vi använder och vilka som står bakom dem. Vi behöver ställa krav på transparens kring hur dessa verktyg använder vår högst privata information och till vilka ändamål. Vi bör sträva efter att använda tjänster som respekterar vår integritet och som bidrar till verkliga, meningsfulla förbättringar i våra liv och relationer!

Inför Alla hjärtans dag är det värt att utforska de nya möjligheter till kärlek som AI erbjuder, samtidigt som vi håller fast vid det som verkligen räknas: vår mänsklighet och de känslor som förenar oss.

Och kom ihåg, när du är ute på din dejt, kan det vara bäst att lämna mobilen hemma och ge plats för det äkta mänskliga mötet.

Josefin Rosén, AI-expert på SAS Institute

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00