Marina Peltonen är Årets tech-tjej 2024
Hem KVINNOR INOM TECH Marina Peltonen är Årets tech-tjej 2024

Marina Peltonen är Årets tech-tjej 2024

Publicerat av: Redaktionen

Marina Peltonen från Oxelösund vinner utmärkelsen Årets tech-tjej 2024.

Priset har delats ut i över två decennier med syfte att inspirera fler tjejer och unga kvinnor att välja en utbildning eller karriär inom tech.

 På torsdagen 21 mars under Universum Awards på Fotografiska i Stockholm fick Marina Peltonen, 25, motta utmärkelsen Årets tech-tjej 2024. Marina studerar till civilingenjör i Teknisk nanovetenskap på Lunds Tekniska Högskola parallellt med en master i Biomedicin på Lunds universitet, men kommer från Oxelösund.

”Jag känner mig otroligt hedrad som fått denna utmärkelse och ser detta som en otrolig chans, att tillsammans med Microsoft, få arbeta med viktiga samhällsfrågor. Det är roligt att de valt just mig som har tvärvetenskaplig bakgrund. Jag ser det som ett viktigt uppdrag att nu inspirera fler tjejer till att söka tekniska utbildningar och på så sätt öka jämställdheten inom branschen”, säger Marina Peltonen, Årets tech-tjej 2024.

Stort behov av techkompetens

 Utmärkelsen Årets tech-tjej har delats ut i över två decennier med syftet att få fler tjejer och unga kvinnor att välja en karriär inom tech. Enligt Techsveriges senaste rapport behöver techkompetensen i Sverige öka med 30 procent till år 2028. Det innebär 18,000 nya tech-specialister om året. Rapporten framhåller att könsfördelningen på IT-utbildningarna varit ojämn under hela 2000-talet och att skillnaderna etableras redan i tidig ålder.

Marina Peltonen är Årets tech-tjej 2024

Marina Peltonen

”Vi har i år haft många fantastiska kandidater och det har varit ett tufft beslut välja vinnare. Årets nominerade har alla olika bakgrunder och olika hjärtefrågor de vill driva. Marina har visat på ett brinnande engagemang för att öka intresset för tech i unga åldrar och är med sin bakgrund en otroligt bra förebild för många. Därför är vi mycket glada att kunna utse henne till Årets tech-tjej, 2024”, säger Therése Treutiger, ansvarig för Microsofts partnerverksamhet i Sverige samt huvudansvarig för Åres tech-tjej.

Marina Peltonen har utsetts till Årets tech-tjej 2024 med motiveringen:

En tjej som lever och andas tech som en möjliggörare för att förbättra vårt samhälle. En sann inspiration för unga tjejer – att våga och att också våga gå sin egen väg. Ett stort engagemang i forskarvärlden redan från unga år och brinner för att ge alla elever i skolan möjligheten att få testa och låta sig inspireras av teknikens värld.

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00