MongoDB växer så in i Norden – exklusiv intervju
Hem NYHETER MongoDB växer så in i Norden – exklusiv intervju

MongoDB växer så in i Norden – exklusiv intervju

Publicerat av: Redaktionen

När databasföretaget MongoDB ska ta sig in på den nordiska marknaden är det James Wood som håller i spakarna.

”Nordiska länder är kända för sin innovationsanda”, säger han i en intervju med IT-Kanalen.

MongoDB växer så in i Norden – exklusiv intervjuUnder MongoDBs fulltsatta event i Stockholm fick IT-Kanalen en intervju med James Wood, RVP Nordics för MongoDB. Det databasföretaget har vunnit utvecklarnas gunst senaste åren med avancerade och samtidigt användarvänliga verktyg för att hantera stora mängder data.

James Wood har lång erfarenhet inom IT-branschen och har tidigare bland annat jobbat på AWS i sju år. Med de erfarenheterna leder han MongoDB när de ska expandera på den nordiska marknaden.

Varför är den nordiska marknaden intressant för MongoDB?

– Nordiska länder är kända för sin innovationsanda. De ligger alltid i topp i innovationsindex. Företagen i Norden är bland de första som verkligen tänker på sina verksamheter på nya sätt och som är mer digitalt ledda när det gäller framtida innovationer.

James Wood säger att MongoDB växer snabbt och har en stadig, tvåsiffrig tillväxt.

– Vi har haft en stadig, tvåsiffrig tillväxt och vi växer ganska snabbt just nu. Jag tror det finns några faktorer bakom detta. Vi är en produktorienterad organisation och har över tusen ingenjörer som fokuserade på att utveckla vår produkt baserat på vad våra kunder säger att de behöver. Det betyder att vi kan skapa något ganska speciellt, men vi är förstås tacksamma att dessa marknadsdynamiker är till vår fördel för den produkten vi utvecklar.

Vilka trender ser du när det gäller MongoDB och den nordiska mjukvaruindustrin?

– Vi ser flera trender värda att nämna. I särskilda branscher ser vi kunder utveckla mer IoT-anslutna enheter. De tittar på utrustningens totala effektivitet i fabrikerna och förbättringar av sina processer. Om vi tittar på startups och digital natives ser vi att fler och fler ser hur AI kan ge dem en affärsfördelar, särskilt generativ AI där datakällorna kan variera.

– Det är intressant att flera av de företag som använder sig av generativ AI fokuserar mycket på interna användarcase. Allt från ekonomi och redovisning till att underlätta hur utvecklare kan programmera mer effektivt.

James Wood fortsätter:

– Jag vågar nog påstå att detta inte är en trend, det är något som kommer att förändra hela branschen. Det är ett av de mest intressanta områdena för oss just nu, hur AI kan tillämpas i organisationer. Vi ser också att generativ AI efterfrågas av marknaden.

Hur är MongoDB positionerade för att möta dessa trender?

– Vi står utan tvekan i en mycket fördelaktig position. Inom vår utvecklar-dataplattform, MongoDB Atlas, gör vi det möjligt för utvecklare att själva bygga moderna applikationer. Det finns få alternativ på marknaden som erbjuder samma flexibilitet som vår plattform. Vår dokumentmodell kan lagra olika typer av data, till exempel numeriska värden, datum, listor och strängar”. Dessutom har vi MongoDB Atlas Vector Search, en funktion som använder maskininlärning för att söka ostrukturerade data och möjliggöra för utvecklare att bygga AI-baserade upplevelser och applikationer.

Vilken typ av utmaningar har kunderna när de kommer till er?

– Om jag får omformulera frågan, så är vår största utmaning att få kunderna att förstå det värde vi kan tillföra.

– Ta som exempel att en kund har experimenterat med vår plattform och framgångsrikt lanserat en ny produkt. Vi har sett kunder lansera applikationer på rekordtid, till exempel Electrolux som tog fram en applikation på fyra månader på vår plattform. Utmaningen för kunderna uppstår när de har sett det värde vi tillför, men är begränsade av sin befintliga databasinfrastruktur.

James Wood avslutar:

– Den traditionella databastekniken har inte har förändrats sedan 1970-talet. Det här blir en utmaning för kunder som vet att de behöver migrera bort från dessa äldre databaser för att kunna bygga och utveckla moderna applikationer. Lyckligtvis har vi verktyg även för detta, Relational Migrator, som förenklar processen att migrera bort från äldre relationsdatabaser. Men det är fortfarande en utmaning som många av våra kunder står inför.

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00