Jag möter dagligen ledare och beslutsfattare som vill förstå hur de ska generera verkligt affärsvärde från sina AI-satsningar.
Under ett personligt samtal med henne på ett event i Europa delade hon med sig av sina insikter – och det blev tydligt: AI börjar inte med teknik. Det börjar med strategi, kultur och data.
Från experiment till verkligt värde
– ”Vi är förbi hypen nu,” säger Jennifer. ”Företag har gått från experiment till implementering, och nu krävs det att man kan visa på faktiska resultat. Det här är året då alla säger: ‘Visa mig pengarna.’”
Hon syftar på ett uttryck hon myntade redan i fjol – “The Year of Show Me the Money” – som syftar på kravet att mäta, spåra och bevisa värdet av AI-initiativ. För att stötta detta har hon lett arbetet med en e-bok om värdemätning och en lista över 50 värdefokuserade dataledare att följa 2025.
Datastrategin som AI:ns grundplatta

Jennifer Belissent, Principal Data Strategist på Snowflake
Jennifer är tydlig: AI kan inte existera utan en solid datastrategi. Att bygga AI utan att ha kontroll på sin data är som att försöka bygga ett höghus utan grund.
– ”För att undvika hallucinationer och snedvridning måste vi säkerställa ’datadiversitet’. Det innebär att vi tränar modellerna på så mycket relevant och varierad data som möjligt – strukturerad, ostrukturerad, tredjepartsdata, och till och med syntetisk data,” förklarar hon.
Snowflake erbjuder stöd för detta genom verktyg som Cortex Search, Knowledge Extensions och möjligheter att integrera externa datakällor och open source-lösningar via Horizon Catalog.
De snabbast växande AI-användningsområdena
På frågan om vilka typer av AI-användningar som växer snabbast idag, nämner Jennifer främst intern produktivitetsförbättring:
– ”Det är lättare att börja med AI som stöttar de egna medarbetarna, till exempel copilots för säljare eller utvecklare. Det innebär mindre risk än kundnära tillämpningar – där är många fortfarande försiktiga,” säger hon.
Hon nämner exempel som:
-
Pernod Ricard – AI-baserat säljverktyg som hjälper säljare att prioritera kunder, produkter och kampanjer.
-
Sanofi – använder generativ AI för att automatiskt skapa regulatoriska dokument, vilket förkortar arbetet från 19 veckor till bara några dagar.
-
Siemens Energy – AI som ger R&D-ingenjörer tillgång till insikter ur över 800 000 tekniska dokument.
Reglering som en möjliggörare
I en tid där många ser regulatoriska krav som ett hinder för innovation, har Jennifer en annan syn.
– ”Mercedes från Siemens Healthineers sa till mig: ’EU AI Act är min bästa allierade.’ Det tvingar oss att vara transparenta, och det leder till att AI-modeller delas och återanvänds inom organisationen. Det skapar både innovation och FOMO – andra vill också vara med.”
Så undviker du de vanligaste misstagen
Enligt Jennifer finns det två vanliga fallgropar:
-
För lite experimenterande
-
Att man saknar struktur för prioritering av initiativ
– ”Man måste våga testa brett – via hackathons, sandlådor, piloter – men sen också ha en tydlig process för att välja vilka projekt som går vidare till produktion. Där krävs hårda frågor: Är det strategiskt relevant? Har vi datan? Är ROI realistiskt?”
Det handlar om att bygga en funnel, från idéer till skarpa lösningar. Och att våga säga nej till det som inte håller måttet.
Jennifers råd till AI-nybörjare
Avslutningsvis frågade vi vad hon ger för råd till företag som vill komma igång med AI men inte vet var de ska börja:
– ”Börja med att skapa engagemang och samla idéer. Gör det enkelt för anställda att experimentera. Sen kan ni börja sortera vad som är genomförbart och strategiskt viktigt. Det är så man får igång en AI-resa som leder till verkligt värde.”
Hennes bästa råd till företag som vill börja generera verkligt värde med AI?
– ”Experimentera. Skapa ett klimat där idéer får gro, samla in dem, och var sedan systematisk i vad ni väljer att gå vidare med. Det är där resan börjar, avslutar Jennifer.”
- Jennifer’s author page on the Snowflake Blog
- Jennifer’s latest ebook
- Siemens Energy case study
Building a Document Chatbot Using Cortex AI at Siemens Energy
Av Annika Guldroth