En visionär med båda benen stadigt i nuet
Hem PÅ STAN MED En visionär med båda benen stadigt i nuet

En visionär med båda benen stadigt i nuet

Publicerat av: Redaktionen

[PÅ STAN MED] IT-Kanalen träffade HP:s VD Stefan Bergdahl. Det blev ett intressant möte där samtalet kretsade kring allt från nya visioner till nya generationer.

En visionär med båda benen stadigt i nuet 1

Stefan Bergdahl VD, HP

Stefan har ständigt känselspröten ute för att känna av vad som är på gång. Detsamma gäller HP:s utvecklingsverksamhet, säger han. Vi måste ligga långt fram hela tiden för att inte tappa vår marknadsposition.

Vi börjar med att relatera till ett föredrag som Stefan höll på ett IT-event i höstas. Han berättade då att gissningsvis uppåt 80 % av den mat som serveras på restauranger år 2030 kommer att vara printat i en 3D-skrivare. Visionen har snurrat runt hos redaktionen sedan dess och vi tar chansen att fråga Stefan varför det är just restaurangmaten som kommer att printas? Varför kan inte familjen samlas runt bordet därhemma och avnjuta några nyutskrivna köttbullar tillsammans?

Det handlar om kostnader, förtydligar han. Även om utvecklingen går rasande fort så tror vi inte att priset på dessa skrivare är överkomligt för hushållen redan år 2030. Det kommer att vara restauranger och större matproducenter som kommer att ha råd att köpa 3D-skrivarna. Men om vi tittar ännu längre fram i kristallkulan kommer det sannolikt att skrivas ut mat i de svenska hushållen.

En annan faktor som påverkar takten i 3D-skrivarnas intåg inom olika branscher är storleken på skrivarna. Det går att printa i järn redan idag säger Stefan men problemet är att skrivarna blir så stora och det beror bl.a. på behovet av kylning.

Lego måste ändra inriktning

HP har medvetet valt att vara en öppen källa för att på så sätt kunna bjuda in andra aktörer för att samarbeta. Ett exempel är läkemedelsbranschen där man i framtiden kommer att kunna printa ut medicinen på apoteken. Jag tror att olika branscher måste bryta mönster och titta på olika möjligheter till korsbefruktning. Som exempel kan jag se att Lego måste göra som Spotify. Istället för att sälja Lego-bitar i framtiden behöver de sälja ritningar istället. Dessa använder kunderna sedan när de printar ut sina byggdelar hemma.

Internet of Things är viktigt

Samtalet fortsätter på ämnet stora och små förändringar i vår vardag och vårt beteende. Det kommer bara fler och fler mer eller mindre nyttiga prylar som alla kan ”prata” med varandra. För oss på HP är det mycket viktigt att vara med i denna utveckling. Vi jobbar ständigt med nya produkter. Vi släppte t.ex. ett armbandsur på de stora marknaderna för att se hur vi kan få våra slutanvändare att anamma nya funktioner och arbetssätt. Tyvärr släpptes inte klockan på den svenska marknaden eftersom den helt enkelt är för liten i dessa sammanhang.

Ett exempel på IoT är att Stockholms Stad har placerat ut soptunnor med inbyggda sensorer som känner av när det är dags att tömma kärlet. När det är fullt signalerar det att det är dags för tömning. På så sätt har man fått ner sopbilarnas transporter med inte mindre än 70 %, berättar Stefan.

Långbens campingsemester

Ja, det står klart att HP verkligen är en del av det arbete som görs för att hitta framtiden lösningar. Det är ohållbart i längden att vi ska bo i så stora lägenheter som vi gör nu, fortsätter Stefan. I framtiden kommer vi nog att få nöja oss med 40 kvm. Det ställer krav på nya lösningar där boytan kommer att utnyttjas maximalt och på ett enkelt sätt växla skepnad beroende på om de boende ska äta, sova, arbeta eller umgås med vänner. Det blir alltså lite som Långbens kända campingsemester som vi ser varje jul, frågar vi. Ja, det kommer att finnas flera likheter med den, svarar Stefan.

Julen är ju barnens högtid och kanske är det därför som vi kommer in på ämnet om hur olika generationer ser på den tekniska utvecklingen. Min dotter, som precis har blivit tonåring, tror jag kommer att umgås med sina vänner via en skärm i en nära framtid och hon och hennes vänner kommer inte att tycka att det är något konstigt att de inte träffas fysiskt. Jag tror också att det kommer att få en större betydelse för hennes generation vilka devices m.m. som deras arbetsgivare erbjuder i samband med en anställning.

Virtual Reality kommer att bli stort

Industrin har ett ansvar att hjälpa till och skapa bra förutsättningar för olika inlärningsstilar i skolan. Här kommer Virtual Reality att spela en stor roll, tror Stefan.

HP har tagit fram en produkt som heter Sprout Pro by HP. I korthet kan den beskrivas som en dator där man har en 3D-kamera & scanner ovanför skärmen och en digital pekplatta framför datorn. Det här ger gränslösa möjligheter i klassrummen runt om i landet. T.ex. kan de yngsta eleverna ta med sig några kottar från skolgården på rasten och lägga dem på den digitala pekmattan. Sedan kan de skanna in kottarna 3-dimenssionellt i ett program där de därefter kan göra enkla matematikövningar med dem. Det finns givetvis fantastiska möjligheter även utanför skolans värld med Sprout Pro by HP.

I nuläget är det i första hand inom dataspel som VR har fått ordentligt fäste men inom kort kommer vi att tycka att det är ett självklart hjälpmedel när vi t.ex. bygger något eller handlar möbler på IKEA.

VR kommer stort på många områden och det som vi ännu inte har löst är känselupplevelsen men forskning pågår även här.

När det är löst kommer vi att kunna ta på oss VR-glasögonen och sedan kan man skapa en upplevelse som t.ex. innebär att vi tar ett glas vatten och vi känner inte bara glaset utan också om vattnet är varmt eller kallt, säger Stefan.

Försöker ändra våra printvanor

En utmaning som HP har är att vi generellt sett inte skriver ut dokument m.m. på samma sätt som tidigare. Vi vill få våra kunder att hitta tillbaka till det beteendet. Därför tog vi fram Sprocket som är en extremt liten skrivare som är tänkt att man ska kunna bära med sig och på så sätt kunna skriva ut foton och annat där man är. Vi sålde slut Sprocket på två veckor i Storbritannien.

Print är generellt sett på väg upp igen, säger Stefan nöjt. Vi gör en A3-satsning tillsammans med Samsung. Coca Cola använder våra digitala tryckpressar och vi har butiksskrivare som bl.a. ICA använder för stora utskrifter i affärerna.

Har varit HP trogen hela tiden

Avslutningsvis frågar vi Stefan om hans egen resa inom HP. Jag kom hit som praktikant när jag var 17 år och jag kände direkt att jag trivdes i miljön och med människorna. Därefter har det helt enkelt bara rullat på, skrattar Stefan. Jag har haft ett 15-tal olika tjänster och eftersom HP är ett stort företag så har jag hela tiden haft möjligheten att utvecklas och prova på nya saker. Vi är idag 140 anställda i Sverige och jag är stolt över att få leda vår verksamhet, avslutar Stefan.

 

Privat:

Namn:                                          Stefan Bergdahl

Ålder:                                            47 år

Bor:                                               Spånga

Familj:                                          Fru och 2 barn, dotter och son.

Intressen:                                    Fotbollstränare för båda barnens lag, Alpin skidåkning

Övrigt:                                          ”Med 4 träningar + 3 matcher i veckan blir det inte mycket tid över till annat. Om jag ändå får en stund över händer det att jag tittar på en fotbollsmatch på TV”

Antal devices:                             16 st. i familjen

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00