Ny studie: 72 procent av svenskarna får inte nödvändig utbildning i IT-säkerhet

Ny studie: 72% av svenskarna får inte nödvändig utbildning i IT-säkerhet

Publicerat av: Redaktionen

Sju av tio medarbetare saknar utbildning i IT-säkerhet på arbetsplatsen.

Det visar en ny undersökning som genomförts av IT-säkerhetsföretaget KnowBe4.

En hög siffra, enligt experter, eftersom mänskliga fel är den vanligaste orsaken till dataförluster.

Alltför många medarbetare tycker att de inte får tillräckligt bra utbildning i IT-säkerhet på sin arbetsplats. Det visar en ny undersökning genomförd av YouGov på uppdrag av KnowBe4, ett branschledande IT-säkerhetsföretag som specialiserar sig på simulerade nätfiskeattacker.

Undersökningen visar att 72 procent av de tillfrågade säger att de aldrig har fått någon utbildning i IT-säkerhet på sin arbetsplats, vare sig hur man upptäcker en phishing-attack, vad som är ett bra lösenord eller hur man hanterar känslig information.

Ny studie: 72 procent av svenskarna får inte nödvändig utbildning i IT-säkerhetOch den siffran förvånar Martin Kramer, IT-säkerhetsexpert på KnowBe4.

”Trots många rapporter om attacker i media – och den senaste tidens geopolitiska förändringar – upplever många medarbetare att det inte finns något fokus på IT-utbildning. Det betyder inte att IT-avdelningarna inte har utbildningsprogram, men de når i varje fall inte ut till medarbetarna, och det kanske kräver ett förnyat fokus”, säger Martin Kramer och tillägger:

”Man bör nämligen fokusera på den mänskliga faktorn när det gäller IT-säkerhet. Majoriteten av alla attacker börjar med att en medarbetare angrips genom nätfiskemejl, och cyberbrottslingarna blir allt mer sofistikerade i sina metoder.”

72 procent råkar ut för attacker

I samma undersökning svarade 72 procent att de har varit med om nätfiske – falska mejl som försöker locka offret att dela med sig information eller lura dem att klicka på en länk med skadligt innehåll.

”Varje vecka ser vi fall där IT-bedragare har lurat en kontorsanställd att klicka på en falsk länk eller öppna en skadlig e-postbilaga, vilket kan få allvarliga konsekvenser. Organisationer och företag måste få sina anställda att inse vikten av att förstå och motstå social engineering-attacker och nätfiske”, säger Martin Kramer.

I undersökningen svarar 49 procent att de enkelt kan upptäcka skadliga e-postmeddelanden, medan 23 procent säger att de har problem med att upptäcka om de är skadliga.

”Lyckligtvis är lösningen okomplicerad: Genom att kombinera tekniska lösningar, utbildning av medarbetarna och tydliga rutiner kan man bygga upp en sund IT-säkerhetskultur. Att minimera den mänskliga risken är en av de viktigaste aspekterna inom IT-säkerhet, för om en anställd drabbas kan det ge cyberbrottslingar tillgång till affärskritiska data. Företag bör därför fokusera på individen i utbildningen för att förhindra att anställda faller för digitala bedrägerier och bluffar”, säger Martin Kramer.

Läs hela rapporten Var uppmärksam på cybersäkerhetklyftan: Utvärdering av säkerhetsutbildning och uppfattning om hotbild i Sverige och Danmark

 

Om KnowBe4

KnowBe4 har världens största plattform för utbildning i säkerhetsmedvetenhet och simulerat nätfiske och används av fler än 65 000 organisationer över hela världen. KnowBe4 grundades av IT- och datasäkerhetsspecialisten Stu Sjouwerman och hjälper organisationer att hantera den mänskliga aspekten av säkerhet genom att öka medvetenheten om ransomware, CEO-bedrägerier och andra social engineering-attacker.

Kevin Mitnick, som var en internationellt erkänd cybersäkerhetsspecialist och Chief Hacking Officer på KnowBe4, bidrog till utformningen av KnowBe4:s utbildning genom hans väldokumenterade taktik för social engineering-metoder. Organisationer förlitar sig på KnowBe4-plattformen för att stärka sin säkerhetskultur och reducera risken för mänskliga fel.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00