Svenska företag drunknar i data enligt ny global rapport
Hem NYHETERUNDERSÖKNINGAR Vad händer med säkerheten när vi drunknar i data?

Vad händer med säkerheten när vi drunknar i data?

Publicerat av: Redaktionen

I en ny rapport uppger 98 procent av svenska teknik- och IT-chefer att komplexiteten i företagets teknikstack ökat under det senaste året.

Rapporten visar också att fler än nio av tio (92 procent) upplever att deras renodlade molnmiljöer genererar en explosion av data som är bortom mänsklig förmåga att hantera.

I bägge fallen är det en andel klart över det globala genomsnittet.

Rapporten har tagits fram på uppdrag av Dynatrace och omfattar globalt 1 300 teknik- och IT-ansvariga varav 50 i Sverige. Den visar att traditionella AIOps-modeller (Artificial Intelligence for IT Operations) har ett begränsat värde vilket gör det svårt att hantera överbelastningen av data.

I studien framgår också att svenska företag i genomsnitt använder tio olika verktyg för övervakning och kontroll av applikationer, infrastruktur och användarupplevelse. Samtidigt säger åtta av tio att de inom ett år planerar att införa en enhetlig plattform för övervakning och säkerhetskontroll.

Svenska företag drunknar i data enligt ny global rapport– Arbetet med övervakning och analys har länge varit fragmenterat eftersom varje del av leveranskedjan behövt sina specialverktyg för att hantera tillgänglighet, prestanda och säkerhet. Samtidigt läser vi varje vecka om system som inte fungerar och organisationer som är utsatta för cyberattacker. Då blir det för svårt och långsamt att skanna och utvärdera verksamhetens situation på traditionellt vis. I stället behövs en plattform som kan övervaka alla plattformar i realtid och ge en samlad bild av läget, kommenterar Johan Dahlin, Nordenchef på Dynatrace.

Resultat från undersökningen, med de globala resultaten inom parentes:
  • Den tekniska komplexiteten har ökat under de senaste 12 månaderna – 98 procent (88) och 80 procent (51) säger att den kommer fortsätta att öka
  • Renodlade molnmiljöer genererar en explosion av data som är omöjlig att hantera med mänsklig förmåga – 92 procent (86)
  • Multimolnmiljöer har blivit så komplicerade att det är svårt att erbjuda en bra kundupplevelse – 88 procent (87)
  • Resurserna som behöver ägnas åt att underhålla övervakningsverktyg och analysera data tar tid från innovationsarbetet – 80 procent (81)
  • I genomsnitt använder organisationen 10 (10) olika verktyg för kontroll och övervakning av applikationer, infrastruktur och kundupplevelse

– Multimolnmiljöer har blivit ett måste för moderna organisationer som vill arbeta innovativt. Men i takt med att antalet molnlösningar ökar växer också komplexiteten. Den enorma mängden data som produceras gör det allt svårare att övervaka och säkra sina applikationer, därför krävs avancerad AI, analys och automation. Genom att hålla samman olika data, analysera och automatisera med en hypermodal AI som kombinerar kausal, prediktiv och generativ AI kan företag få en mängd viktiga insikter. Det bidrar till smartare beslut, intelligent automatisering och effektivare arbetssätt, säger Bernd Greifeneder, CTO på Dynatrace.

Ladda ned rapporten ”The state of observability 2024” här»

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00