5G, AI, hybridarbete och Scope 3 kommer forma 2024
Hem NYHETERAI 5G, AI, hybridarbete och Scope 3 kommer forma 2024

5G, AI, hybridarbete och Scope 3 kommer forma 2024

Publicerat av: Redaktionen

[KRÖNIKA] 2024 har tagit fart och de nya trender vi ser kommer ha avgörande konsekvenser för digital infrastruktur.

Det är extra viktigt för digitala verksamheter att hänga med i det nya årets möjligheter och utmaningar. Nedan har jag samlat mina tankar om de olika trender som jag tror att vi kommer se i branschen under 2024:

  • En smidigare 5G-upplevelse

Under det kommande året kommer vi se friktionen minska för konsumenterna, i takt med att initiativ som Sylva Project närmar sig målet att skapa ett sömlöst 5G-nät. Med projekt som detta kommer kunder enkelt att kunna köpa funktioner “som en tjänst”. Applikationer kommer även att kunna distribueras i olika nätverk och flyttas dit de behövs. I en studie uppger åtta av tio nordiska SaaS-bolag att de hade en framtidstro om fortsatt accelererad tillväxt redan under 2023. Framtidstron om SaaS är ett positivt resultat för projekt som Sylva Project och de involverade verksamheternas mål om att skapa en smidigare abonnemangsbaserad 5G-upplevelse.

  • AI fortsatt på framåtmarsch

Under 2024 kommer vi även att få se verksamheter omvärdera sina investeringar i big-data. Många verksamheter har tidigare haft tankesättet att de kan dra nytta av all data som samlas in, men det är viktigt att komma ihåg att all data inte är användbar. För att data ska kunna användas till att effektivisera verksamheten och öka intäkterna, behöver man noggrant tänka igenom vilken typ av data som krävs, exempelvis för att kunna förbättra specifika områden och vilken data som gör skillnad för slutresultatet. Verksamheter behöver förstå den här aspekten för att kunna kombinera data och AI. Det är först då de kan ta steget mot hyperautomatisering och de mängder affärsfördelar en sådan optimering medför. Fram till 2027 bedömer IDC att AI-mjukvara kommer fyrdubblas. AI är på framåtmarsch, det är en sak som är säker.

  • Verksamheter måste balansera hybridarbete och kontorsarbete

När vi blickar över 2024, kan vi tydligt se hur fler och fler återgår till att arbeta på plats – att det nya normala börjar likna världen innan pandemin. Fler företag ställer nämligen krav på sina anställda att återgå till kontorsarbete, i alla fall några dagar per vecka. Då är det extra viktigt att se till att produktiviteten inte minskar när de anställda är på kontoret. En studie visar att anställda med full arbetsflexibilitet har en 29 procent högre produktivitet och 53 procent uppgav att deras koncentrationsförmåga var högre – jämfört med arbetare som inte har flexibla arbetstider. Jag tror att vi under 2024 återigen kommer att förstå vikten av rätt digital infrastruktur. Rätt digital infrastruktur skapar inte bara en positiv upplevelse för medarbetare, det operativa arbetet och kunder, utan det är också nödvändigt för att skapa tillväxt.

  • Rapporteringskampen med utsläpp inom Scope 3

Greenhouse Gas Protocol innehåller rapporteringskrav för utsläpp av växthusgaser. I protokollet kategoriseras företags olika typer av koldioxidutsläpp som Scope 1, Scope 2 eller Scope 3. Förhoppningsvis har de flesta stora företag redan kontroll över rapporteringen av Scope 1 och Scope 2, eftersom dessa mestadels inkluderar utsläpp inom verksamheten. Scope 3 är däremot en större utmaning, eftersom det inkluderar de utsläpp som genereras av leverantörer och kunder. Redovisningen av Scope 3-utsläpp har ökat från 65 procent till 83 procent, visade det sig i en undersökning bland 133 svenska bolag på Stockholm OMX Large Cap. Samtidigt visade det sig att endast 16 procent av företagen tydligt redovisar den data som rapporteringen baseras på, vilket kan tyda på fortsatta svårigheter kring rapportering av Scope 3. För att underlätta rapporteringen av Scope 3 kan företag inrätta leverantörsavtal som kräver datatransparens och integrera olika mätvärden, som mäter hållbarhetseffekter. Förhoppningsvis kommer vi att se framsteg inom hållbarhetsrapportering under 2024.

5G, AI, hybridarbete och Scope 3 kommer forma 2024

Carl Hansson, Pre-Sales Solutions Partner, Orange Business

2024 kommer att kantas av trender som vi delvis känner igen sedan tidigare, såsom ökat kontorsarbete och smidigare 5G-upplevelser, medan andra trender kring AI och klimatutmaningar är svårare att överblicka. Oavsett kommer företag behöva ta dessa trender i beaktning under året och veta i vilken utsträckning de påverkar deras verksamhet för att ha rätt åtgärder på plats.

Carl Hansson, Pre-Sales Solutions Partner, Orange Business

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00