Hem PÅ STAN MED Alla hjulen ska vara i asfalten

Alla hjulen ska vara i asfalten

Publicerat av: Redaktionen

[PÅ STAN MED] Vi stämde träff med John Svensson på Gigamon i Stockholms city. Ett lättsamt och givande möte målade upp bilden av en engagerad IT-profil.

Alla hjulen ska vara i asfalten

Vi stämde träff med John Svensson på Gigamon i Stockholms city. Ett lättsamt och givande möte målade upp bilden av en engagerad IT-profil.

Alla hjulen ska vara i asfalten 2

John Svensson, Sales Director Nordic på Gigamon

Att det är en flexibel och öppen person som vi ska möta står klart, redan från start, när vi i sista stund behöver ändra mötesplats. Detta på grund av att caféet där vi stämt träff är knökfullt. John slår sig ner, på vår nya mötesplats, och innan vi knappt har hunnit smaka på kaffet är vi mitt uppe i ett engagerat samtal om hans favorithobby som är motorsport. Mer specifikt handlar det om banracing där alla hjulen är på asfalten hela tiden. Det är också så vi upplever honom under mötet, en man med båda benen tryggt på backen.

Men vi börjar från början och konstaterar att John är född endast några kvarter från platsen för vårt möte, nämligen på S:t Eriks BB för drygt 51 år sedan. Hans väg fram till dagens roll på Gigamon utgör agendan för vårt inspirerande möte.

Norden är kul

Han är Sales Director Nordic på Gigamon och det har han varit sedan den 1 april i år. Med andra ord är han ny på jobbet men långt ifrån något aprilskämt, vilket blir tydligt under vårt samtal. John vet vad han håller på med och varför han valde Gigamon när han fick frågan.

”Jag har haft kontakt med Gigamon sedan starten år 2004 och när de ringde mig under hösten år 2018 så var valet faktiskt ganska lätt. Framförallt var det två saker som fick mig att välja att börja i deras nordiska team. Den pågående digitala transformationen och utbyggnaden av 5G blev avgörande. Jag visste att Gigamon har bra lösningar för både Telecom och Enterprise. Det blev en kort och intensiv period innan beslutet var fattat”, berättar han.

”Dessutom erbjöds jag en roll med ansvar för Norden och liknade roller har jag haft många gånger förut. Jag vet inte varför det har blivit så men jag trivs med att arbeta med den nordiska marknaden. Den är mogen och ligger i framkant. Det tycker jag är kul”, säger John samtidigt som han levererar ett av många skratt.

Motorer är också roligt

Som barn flyttade han till Ösmo, söder om Stockholm, och efter den obligatoriska skolgången valde han att läsa Handel & Kontor i Nynäshamn. Redan som ung fanns motorintresset hos John och han berättar att han tävlat inom Formula Ford och Formula 3000 i unga år. Idag tävlar han i Classic Motorsport och han bygger sina egna bilar, som han ställer ut. Dessutom renoverar han gamla klassiska ”VW-bubblor”.

”Jag har ett behov av att arbeta med händerna. Jag kan även se en liknelse mellan mitt yrke och min hobby. Både när det gäller bilar och nätverk är det mycket som kan gå fel men när det funkar är det helt underbart”, förklarar John med glimten i ögat.

Vi återkopplar till skoltiden och frågar honom om vad som hände efter studierna i Nynäshamn?

”Då träffade jag Johan Dåderman som startade MicroWarehouse och MacWarehouse. Det blev början på en mycket rolig och intensiv period. Jag började på storkundsavdelningen på MicroWarehouse och lärde mig otroligt mycket. Många som var med på den tiden finns kvar i branschen och jag har nu ett bra kontaktnät som grundades på den tiden”, säger han.

Hälsokontroll av nätverket

Efter MicroWarehouse fortsatte Johns resa mot hans nuvarande roll på Gigamon med utbildning på IHM Business School. Efter de studierna började han på Sniffer Technologies, ägt av McAfee, och det blev inledningen på den inriktning som han framgångsrikt arbetat med sedan dess. Sniffer hade en bra protokollsanalysator och han lärde sig allt om hur man kontrollerar och analyserar hur ett nätverk mår.

Trots att han trivdes med arbetsuppgifterna växte ändå en nyfikenhet på andra branscher fram och han ringde en kompis på Ernst & Young. Det slutade med att han började som säljare där. Utflykten från IT-branschen blev inte långvarig. Ett år senare började John på Fluke Networks som Channel Account Manager Nordics och Norden var åter hans arbetsfält.

Fem år senare, år 2010, var det dags för nästa steg i karriären. Tillsammans med en kompis startade han Network Performance. Båda två hade arbetat med prestanda i nätverk och det dröjde inte länge förrän Regeringskansliet, Sveriges Riksdag och Försvaret hörde av sig. De ville ha en hälsokontroll av sina trådlösa nätverk.

”Jag tror att vi fick de uppdragen för att de kunderna, med tanke på sin verksamhet, ville ha en liten aktör som de kunde lita på”, säger han.

Gillar produktionsmiljöer

John berättar att han gillar uppdrag som innebär att han får ge sig ut i en produktionsmiljö och lösa problemen på plats. Ett exempel är när en stor frukt- och grönsaksgrossist i södra Sverige fick problem med det trådlösa nätverk som deras plockare på huvudlagret använde sig av. Av till synes oförklarliga skäl tappade plockarna kontakten med nätverket på vissa ställen i det stora lagret. Det fick till följd att de fick en massa ordrar som inte kunde plockas färdigt. Verksamheten pågick dygnet runt och nätverksproblemen innebar stora störningar och kostnader. De flesta trodde att det var fel på nätverket men efter att John besökt lokalen och gått runt med en applikationsanalysator samt pratat med personalen kunde han identifiera vad som orsakade störningarna. Problemen började efter att ett logistikföretag hade varit där och möblerat om lagret för att få ett bättre flöde i plockningsarbetet. I och med att de gigantiska hyllorna hade svängts 90 grader hade nätverkssignalerna svårt att nå fram till alla platser i det stora lagret.

Ordning och reda

Vi kommer tillbaka till varför det var så lätt för John att svara ja när Gigamon kontaktade honom.

”Gigamons styrka är att styra rätt data till rätt plats i nätverket. Den centrala krypteringen gör dessutom att det blir mycket mer ordning och reda. I och med att IPv6 blir alltmer vanligt kommer vi i princip att ha tio miljoner IP-adresser per person. Så många behöver inte varje människa nu, men vi får alltfler uppkopplade enheter och dagens IP-standard kommer inte att klara det. Därför blir det ännu viktigare att all datatrafik styrs upp på ett effektivt och säkert sätt. Speciellt med kommande 5G. Många tar det för givet att all teknik ska fungera och det är viktigt att det verkligen gör det. Jag tror att vi nu har passerat en gräns där det inte går att backa ur det teknikberoende som vi har skapat. Därför behöver vi pålitliga lösningar för att alla uppkopplade enheter ska kunna fungera. Precis som i bilarna jag bygger!”, avslutar John med ett skratt.

Privat om Johan
Namn:                                        John Svensson
Ålder:                                         51 år
Bor:                                             Västerhaninge
Familj:                                        Två söner på 15 respektive 19 år
Intressen:                                  Bilar! Både att bygga, renovera och tävla. Är en innebandypappa
Senaste bok:                             Läser massor av olika tidningar. Har en stor kunskapstörst.
Favoriträtt:                                Asiatiskt
Antal devices:                           Cirka 30

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>