Ny säkerhetsrapport: Företag dåligt rustade för att hantera dagens cyberhot
Hem NYHETERUNDERSÖKNINGAR Ny säkerhetsrapport: Företag dåligt rustade för att hantera dagens cyberhot

Ny säkerhetsrapport: Företag dåligt rustade för att hantera dagens cyberhot

Publicerat av: Redaktionen

Jamf har släppt sin årliga säkerhetsrapport Security 360. 15 miljoner endpoints har analyserats för att ge en djupgående lägesrapport över det ständigt föränderliga hotlandskapet som påverkar organisationer, företag och anställda.

Rapporten avslöjar att verksamheterna är extremt dåligt rustade för att hantera dagens sofistikerade cyberhot – men det finns ljusglimtar.

Jamf Threat Labs har i sin årliga säkerhetsrapport Security 360: Annual Trends Report samlat in kunddata från 15 miljoner enheter, surfplattor och smartphones för flera plattformar (macOS, iOS/iPad, Android och Windows) i över 90 länder. I undersökningen som genomfördes under fjärde kvartalet 2023 analyseras data och aktivitet under de senaste 12 månaderna. Rapporten avslöjar och lyfter flera nyckelteman, men den huvudsakliga slutsatsen är att företag uppvisar allvarlig brist på säkerhetsåtgärder och praxis för att skydda sig mot cyberhot, och att hotaktörer står redo att genomföra mer sofistikerade attacker än någonsin.

Några resultat från rapporten:

  • Ny säkerhetsrapport: Företag dåligt rustade för att hantera dagens cyberhot

    Pontus Nord, Systems Engineer på Jamf

    40 % av mobilanvändare och 39 % av verksamheterna använder en enhet med kända sårbarheter

  • Jamf spårade 300 familjer av skadlig programvara på macOS och hittade 21 nya familjer på Mac under 2023
  • Trojaner blir allt vanligare och står för 17 % av alla malware-incidenter på Mac
  • Försök till phishing var 50 % mer framgångsrika på mobila enheter än på Mac-datorer
  • 20 % av verksamheterna var påverkade av skadlig nätverkstrafik

Även om fienden står redo med otäcka och raffinerade hot, finns det enligt rapporten fortfarande tid att stärka upp sitt cybersäkerhetsförsvar innan man drabbas av de allt mer sofistikerade cyberhoten. En annan god nyhet är att åtgärderna inte behöver vara alltför komplicerade – många av rekommendationerna i rapporten betonar vikten av att gå tillbaka till grunderna.

”Rapporten syftar till att belysa mångfalden i det moderna hotlandskapet. Vi har tagit en ordentlig titt på de primära attackvektorerna som används för att kompromettera individer och företag över hela världen,” sa Pontus Nord, Systems Engineer på Jamf. ”Data i vår rapport visar att Mac- och mobila enheter har klarat sig ganska bra under de senaste 12 månaderna, men det beror till stor del på ren tur.”

”Med ständigt ökade skadliga taktiker i kombination med att verksamheter generellt uppvisar bristande säkerhetspraxis, tyder mycket på att det kommande året kan bli dåligt för affärerna om inte trenden vänder.  Det är nu hög tid för företag att implementera de bästa metoderna och strategierna för att garantera enhetssäkerhet och för att kunna möta utmaningarna som uppstår när arbetsstyrkan arbetar både på plats och på distans.”

Rapporten presenterar även den senaste hotforskningen och uppmärksammar betydelsefulla händelser i branschen. Resultaten i rapporten är uppdelade i fyra hotkategorier: enhetsrisker, applikationsrisker, malwarerisker och hotutveckling samt webbaserade risker.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00