Nytt hastighetsrekord för datakommunikation under havet
Hem LEVERANTÖRCISCO Nytt hastighetsrekord för datakommunikation under havet

Nytt hastighetsrekord för datakommunikation under havet

Publicerat av: Redaktionen

Cisco har tillsammans med Microsoft genomfört ett pilotprojekt där man överfört data med hastigheten 800Gbps genom Amieté-kabeln under Atlanten.

Den snabba tillväxten av molnet, som ytterligare accelererar i och med det stora intresset för AI-tillämpningar, ställer nya krav på nätverkens kapacitet, inte minst när det gäller överföringshastighet.

Att föra över datamängder snabbt och pålitligt över stora avstånd är därför en prioriterad fråga för många utvecklare.

I testet Cisco genomförde med Microsoft lyckades man uppnå en överföringshastighet på 800 gigabit per sekund, motsvarande 100 gigabyte data, över 6 234 kilometer mellan USA och Frankrike. Målsättningen med testet var också att hitta förbättringsmöjligheter för att i framtiden öka hastigheten ytterligare. Man lyckades även överföra data tur och retur – mer än 12 400 kilometer i en hastighet av 600 Gbps.

Nytt hastighetsrekord för datakommunikation under havet”I AI:ns tidsålder är det viktigare än någonsin med pålitlig och snabb nätverksuppkoppling. Vårt arbete med Microsoft för att visa potentialen för ökad nätverkskapacitet över stora avstånd är en viktig milstolpe, och vi är stolta över att vara drivande i utvecklinen som banar väg för att möta behoven”, säger Bill Gartner, SVP Optical Systems and Optics, Cisco.

Amieté-kabeln är totalt 6 800 kilometer lång och öppnades för kommunikation hösten 2023. Den ägs av ett privat konsortium där Facebook, Microsoft, samt telekomoperatörerna Orange och Vodafone finns bland medlemmarna. Kabeln bygger på SDM-teknologi (Space Division Multiplexing) med 16 fiberpar, vilket är mer än traditionella kablar.

Plattformen som användes var Cisco NCS14 med Acacia:s CIM 8-modul, som båda finns tillgängliga på marknaden idag.

Amieté går mellan den amerikanska kuststaden Lynn i delstaten Massachusetts, och ansluts till det europeiska kommunikationsnätet i Bourdeaux i Frankrike samt Bude i Storbritannien. Namnet betyder ”vänskap” på franska.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00