Öppnare AI och smartare assistenter under teknikåret 2024
Hem LEVERANTÖRDELL Öppnare AI och smartare assistenter under teknikåret 2024

Öppnare AI och smartare assistenter under teknikåret 2024

Publicerat av: Redaktionen

2023 har bjudit på en av de mest omvälvande teknikrevolutionerna på länge med den alltmer utbredda användningen av generativ AI.

Men i skuggan av detta har det även skett en hel del inom områden som multimoln, edge, säkerhet och PC-ekosystemet. Jeff Clarke på Dell Technologies ger fem spaningar kring vad vi kan förvänta oss 2024.

Datadramat växer och multimoln består

Fler år av datatillväxt och framsteg inom datorkraft och lagringsprestanda visar inga tecken på att avta under 2024, där vi snarare kommer se ännu mer data, kraft och prestanda. Det är en viktig utveckling eftersom siffror från analysföretaget IDC visar att organisationer endast kan få ut 38 procent av värdet av sin data, i många fall för att det är svårt att hitta, komma åt, bearbeta och skydda. I och med att data lagras på plats och i moln och kommer från allt fler datakällor, format och verktyg, blir det utmanande att utvinna den verkliga affärsnyttan. Därför tror vi att organisationer kommer tvingas ta kommandot över sin IT-miljö och förenkla med bland annat ordentliga multimolnsstrategier.

Bättre resultat i fler branscher

Över 80 procent av data finns ”on-prem” och över 50 procent av nya data kommer att skapas i nätverkens ytterkanter. Det innebär att arbetslaster kommer fortsätta vara distribuerade och decentraliserade i takt med att AI går via nätverkens ytterkanter till enheter och applikationer. Vi kommer att få se hur tidiga AI-modeller kommer ge bättre resultat för exempelvis tillverknings-, detaljhandels-, hälsovårds- och transportindustrin. Vi kommer också se hur organisationer skapar och använder specifika modeller där data lagras.

Från proof of concept till norm

Öppnare AI och smartare assistenter under teknikåret 2024Vi kommer också se hur projekt inom generativ AI kommer gå från ”proof of concept” till att ge bevis på produktivitetsvinster i fler organisationer och branscher. Enligt en undersökning från Dell förväntar sig 65 procent av organisationer att se meningsfulla resultat av sina satsningar på generativ AI under de kommande 12 månaderna. Olika behov kommer också göra att vi ser flera mindre, flexibla och effektiva språkmodeller och i takt med att AI decentraliseras och algoritmen utvecklas för att stödja mindre modeller och datamängder kommer också mindre energikrävande infrastruktur bli viktigare.

PC-assistenter blir mer intelligenta

I takt med att datorer blir alltmer kraftfulla kommer AI få bättre möjligheter att stödja som exempelvis digitala assistenter. Det kommer också skapas fler icke textbaserade sätt att samarbeta med intelligensen via röst, visuella kommandon och gester. Det innebär att datorer kan tolka ditt humör, ansiktsuttryck, tonfall eller till och med förändringar i hur du skriver, och hjälpa dig till rätt resultat.

Fler AI-verktyg med öppen källkod

Önskemål om fler valmöjligheter kommer driva efterfrågan på AI-verktyg skapade med öppen källkod. Det kommer göra generativ AI mer tillgängligt och främja innovation och AI-transparens. När användningen av öppen källkod växer kommer utvecklare att leta efter IT-plattformar som kan integrera dessa verktyg över olika domäner, som MLOps, ITOps och AIOps. Denna integration är avgörande för att stödja säkra och skalbara AI-distributioner i organisationer framöver.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00