Check Point Research (CPR) presenterar nu sin Brand Phishing Report, som visar vilka varumärken som använts mest för nätfiskeattacker under det fjärde kvartalet 2023.
Dessa attacker används ofta i syftet att komma åt personlig information eller bankuppgifter genom att uppge sig vara någon annan person eller organisation.
Förra kvartalet steg Microsoft åter igen till toppen av listan då varumärket användes för 33 procent av alla nätfiskeattacker. Kända varumärken inom tekniksektorn var mest imiterade, med Amazon på andra plats, 9 procent, och Google på tredje med 8 procent. Förutom allmänt bekanta sociala medier och banker, utnyttjades även kurirer så som DHL. Detta beror troligen på den ökade konsumtionen i samband med årets slut.
De mest använda varumärkena för nätfiske under fjärde kvartalet 2023 är:
- Microsoft (33%)
- Amazon (9%)
- Google (8%)
- Apple (4%)
- Wells Fargo (3%)
- LinkedIn (3%)
- Home Depot (3%)
- Facebook (3%)
- Netflix (2%)
- DHL (2%)
En nätfiskeattack i Microsofts namn sker ofta genom ett mejl där cyberkriminella uppger sig för att jobba med användarkonton på Microsoft. De uppmanar offer att klicka på en länk för att verifiera deras mejladress så att Microsofts tjänster går att använda i framtiden. Länkarna i dessa nätfiskemejl leder inte till en officiell sida, utan i stället till falska kopior som kan användas av bedragarna för att exempelvis stjäla känslig information.
– För att undvika att falla offer för en sådan här attack är det viktigt att dubbelkolla efter potentiella stavfel i text, länkar och mejladresser, säger Mats Ekdahl, säkerhetsexpert på Check Point Software. Var kritisk och granska allt innan man klickar sig vidare. Verksamheter kan skydda sig genom att använda effektiv säkerhetsteknik som blockerar nätfiskeförsök och därför minimerar risken för medarbetare att bli lurade.