Hem PÅ STAN MED Det är ingen duvunge som tar över

Det är ingen duvunge som tar över

Publicerat av: Redaktionen

[PÅ STAN MED] Pelle Ewald är VD på Oracle i Sverige sedan en dryg månad tillbaka men han är inte någon nykomling på företaget.

Det är ingen duvunge som tar över 3

Pelle Ewald är VD på Oracle i Sverige

Han föddes och växte upp i Enskede i södra Stor-Stockholm. Pelle har lärt sig IT & Telecom-branschen från grunden och gått den långa vägen fram till det nya uppdraget som Sverigechef. Han har bland annat arbetat som utvecklare och med Presale. Var det då självklart att han skulle jobba med IT?

”Egentligen ville jag bli ekonom men min pappa var något av en pionjär i Data-branschen eller ADB som man sa i början. Därför hade vi alltid det senaste i form av datorer, skrivare med mera i hemmet när jag växte upp. Jag tror att det bidrog till att jag blev intresserad av att jobba med datorer och jag ångrar verkligen inte mina yrkesval”, säger Pelle med ett leende.

Insåg tidigt vikten av närheten till kunderna

I kalendern stod det år 1997 och Pelles resa inom IT & Telecom började på Tele2. Där arbetade han med test, support och även som applikationsutvecklare med programmering i C++. Han arbetade bland annat med Billingsystem. Pelle trivdes med arbetet som utvecklare. Speciellt de gånger när han dels fick arbeta nära kunderna och diskutera vilka lösningar som var bäst för deras behov och dels se resultatet av det han gjorde. När Tele2 några år senare startade ett utvecklingsbolag var det ett enkelt beslut för honom att börja där. Det gjorde han år 2000.

Karriären fortsatte med att han blev Utvecklingschef och därefter IT-chef (CTO). Insikten om att det är viktigt att sitta nära kunderna tog han med sig när hans inriktning mer och mer gick mot försäljning. Han var med om att bygga upp en säljorganisation och efter en tid togs beslutet att företaget även skulle arbeta med kunder utanför Tele2-koncernen. Efter ytterligare några år kände han att det var dags att ta nästa steg i yrkeslivet och valet föll på Oracle.

”Oracle har funnits länge och är välkända inom bland annat B2B. Det passade mig och jag har trivts bra i mina olika roller. Jag har hittills varit här i sammanlagt närmare tio år, fördelat på två perioder. Jag har hela tiden, rent organisatoriskt, varit anställd på svenska Oracle men de åtta första åren arbetade jag hela tiden utomlands. Bland annat som ansvarig för Presales inom EMEA och som Säljdirektör”, berättar han.

”Vi är på väg i rätt riktning!”

Vi flyttar blicken från backspegeln och tittar framåt. Med glimten i ögat säger vi till Pelle att det inte är helt ovanligt att en ny VD börjar med att göra en omorganisation för att tydliggöra att bolaget har fått en ny ledning. Därför frågar vi honom om vilka planer han har för Oracles närmaste framtid?

”Jag kommer inte att börja med en omorganisation, det kan jag lova”, skrattar han och fortsätter.

”Vi är redan på väg i rätt riktning och vi ska fortsätta med våra påbörjade investeringar. Jag vill att vi ska få ut Oracles hela värde. Vi går mer och mer mot tjänsteleveranser genom våra molntjänster och vi kommer hela tiden att bedömas utifrån vår senaste leverans. Samtidigt är jag ödmjuk inför det faktum att marknaden de senaste åren har genomgått stora förändringar och det kommer att fortsätta så”, förklarar Pelle.

Vad ser han mer i sin spåkula?

”Multi-Cloud blir vanligare och vanligare. Vi kan konstatera att framtiden kommer att vara moln-baserad på olika sätt. Jag vill påstå att Oracle var hyfsat tidiga i resan till molnet och vi lärde oss mycket av det som vi tog med oss till vårt ”Generation 2” moln som vi bygger alla våra tjänster på idag. Vi kommer att ha vår tyngdpunkt på Enterprise-lösningar men självklart kommer SMB-segmentet även fortsättningsvis att vara mycket viktigt för oss. Flytten till molnet innebär bland annat att behovet av ökad IT-säkerhet kommer som ett brev på posten”, konstaterar han.

”En annan tydlig trend är att det läggs alldeles för mycket tid på underhåll av befintliga IT-lösningar. Underhållet är självklart helt nödvändigt men det går att ta bort de manuella arbetsuppgifterna nästan helt. Därför har vi lanserat Oracle Autonomous Database som bland annat erbjuder Autopatchning, Autotuning och Autoscaling. Av bara farten ökar du samtidigt säkerheten eftersom till exempel nya patchar (uppdateringar) verkligen blir exekverade direkt”, säger Pelle.

Utför med huvudet före

Under vårt samtal kommer vi plötsligt in på något i hans privatliv som engagerar honom väldigt mycket. Dotterns framgångsrika idrottskarriär inom Skeleton. För de som är lite osäkra på vad Skeleton är kan det kanske bäst jämföras med Bobsleigh (Bob) eller Rodel. Fast med den lilla skillnaden att man ligger på en liten kälke, utan ett chassi som skyddar, och inte nog med det, man ligger på mage med huvudet före. Sist men inte minst kan vi tillägga att de farter som tjejerna i ungdomsklassen kommer upp i är runt 130 km/h (!). En stolt pappa Pelle berättar att dottern, tillsammans med en kusin till henne, tävlade i årets Ungdoms-OS som arrangerades i S:t Moritz.

Barnens aktiviteter är viktiga för honom och därför blir vi inte förvånade när han berättar att han har engagerat sig i Svenska Kälksportförbundet. Många är de föräldrar som flera gånger i veckan kör sina barn till olika träningar och andra aktiviteter.

Hur är det då för Pelle? Ja, när det gäller dotterns Skeleton-träningar är förutsättningarna de att det numera inte finns någon bana i Sverige. Klassiska Hammarstrand är nedlagd sedan flera år. Närmaste bana ligger i norska Lillehammer respektive i Estland! Det blir långa resor till träningen.

Apropå långa förflyttningar. Pelle Ewald har åkt världens längsta längdskidlopp, Nordenskiöldsloppet, som har en bansträckning på hela 22 mil (!). Han har dessutom åkt loppet två gånger. Loppet går i klassisk stil i fjällnaturen runt omkring Jokkmokk i svenska Lappland.

Det är som sagt ingen duvunge som har tagit över svenska Oracle och det skulle inte förvåna om Sverige inom något år på nytt har en egen bana för Skeleton, Rodel och Bob.

Privat
Namn:                                        Pelle Ewald
Ålder:                                         45 år
Bor:                                            Tyresö
Familj:                                        Fru och fyra barn på 20, 17, 15 respektive 5 år
Intressen:                                  Barnens aktiviteter, Ute i naturen, ofta i Lapplan
Uppleva Gotland, Skeleton, Husprojekt, Längdskidor
Senaste bok:                             Folk med Ångest av Fredrik Backman
Favoritmat:                                Italienskt
Nästa resa:                                Lillehammer J
Antal devices:                            15

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>