Idag lanseras den första upplagan av Techrapporten 2024.
Konsultbolaget inom IT och management, Sopra Steria, har i rapporten undersökt vad svenskarna har för inställning till AI.
Vad tycker gemeneman egentligen om användningen?
Vem bär ansvaret att reglera så att AI används etiskt? Och är svenskarna bekväma med att låta AI ta viktiga beslut?
Åsikterna är många och delade.
Utvecklingen av AI går i rasande fart och den har blivit något vi måste ta hänsyn till för att inte hamna efter i den tekniska utvecklingen. Det visar sig dock att de positiva inställningarna till AI inte utvecklas i samma takt som tekniken. Trots att majoriteten är bekväma med att använda AI i sin vardag är det få som är mycket bekväma med att låta AI ta viktiga beslut. Framför allt är det kvinnorna som känner sig obekväma med detta. Faktum är att noll procent av kvinnorna uppger att de är mycket bekväma med att låta AI ta viktiga beslut åt sig.
– Vi vill alltid ligga i framkant vad gäller ny teknik och är måna om att bidra till ett mer effektivt och hållbart samhälle. Genom Techrapporten 2024 kan vi få en inblick i hur svenskarna ser på AI och hur uppfattningen kring AI-utvecklingen ser ut bland gemeneman. Det ger oss en unik möjlighet att vägleda de som tillhandahåller AI-tjänster som vill nyttja kraften i den moderna tekniken framåt, säger Anders Burestig, VD på Sopra Steria.
AI har förmågan att revolutionera hur vi lever, arbetar och integrerar med varandra. Däremot kan det vara svårt att navigerar i alla möjligheter och att veta var man ens ska börja. När svenskarna fått svara på hur de ser på användningen av AI i samhället råder det blandade meningar. Så många som var tredje svensk är negativt inställda till användningen. Mellan generationerna är det störst skillnad. De som är mest positiva är den yngre generationen där 62 procent i åldern 18–34 år uppger att de ser positivt på användningen.