Uppfyller du dataregleringskraven? Det kan suveräna moln!
Hem KRÖNIKA Uppfyller du dataregleringskraven? Det kan suveräna moln!

Uppfyller du dataregleringskraven? Det kan suveräna moln!

Publicerat av: Redaktionen

[KRÖNIKA] Samtidigt som information är makt, medför den ett enormt ansvar – ett ansvar som många verksamheter har svårt att hantera på rätt sätt.

En rapport från IDC visar att nästan 50 procent av europeiska företag placerar känslig data i publika moln, något som kan äventyra dataregleringar och datasäkerheten.

 Att både distansarbete och automatisk datainsamling blir allt vanligare har resulterat i en kraftig ökning av mängden data som delas online. Det här bekräftas av 64 procent av företagen som deltog i IDC:s rapport gjord på uppdrag av VMware 2023, Implementing Digital Sovereignty in the Journey to Cloud, som uppger att mängden känslig data som de delar ökar.

I mitt yrke har jag under de senaste åren betraktat en stigande säkerhetsproblematik rörande både insamling, lagring och användning av data. Dessutom har EU:s arbete med reglering av datahantering kombinerat med domslut som Schrems II lett till viss osäkerhet kring vad och hur verksamheter uppfyller EU:s datalagringskrav. Om du vill vara på den säkra sidan är mitt tips att välja ett suveränt moln.

Lösningen är suveräna moln

Uppfyller du dataregleringskraven? Det kan suveräna moln!

Marcus Lange

För att skydda verksamheter och deras data behövs datasuveränitet – lokal lagring och kontroll över känsliga data – som uppfyller både lagkrav och säkerhetsstandarder. Datahanteringen behöver vara en viktig del i verksamhetens molnstrategi. Det kan nämligen bli både svårt och dyrt att uppnå datasuveränitet, när data redan flyttats till det publika molnet. Enligt IDC:s undersökning uppger 62 procent av de tillfrågade företagen att de inte helt uppfyller kraven på datasuveränitet. Det kan få förödande effekter, som exempelvis:

  • Att verksamheten inte har kontroll över var datan finns eller huruvida den sprids
  • Att data lagras i miljöer eller på sådana sätt som inte längre lever upp till EU:s lagkrav
  • Stora oförutsedda kostnader, antingen genom att verksamheten tvingas göra en omfattande migrering av data och IT-miljö som flyttats till publika moln, eller att betala böter om inte lagar och regler uppfylls

Enligt en rapport som IDC gjort på uppdrag av Orange Business, A framework to earn and sustain customer trust, mitigate risk and drive revenue growth, håller 67 procent av de tillfrågade företagen med om att digital suveränitet förbättrar deras förmåga att anpassa sig till den digitala transformationen. Suveräna moln ger din verksamhet fördelar som enkelhet, tydlighet, kontroll och skydd av data. På så sätt kan du uppfylla både befintliga och nya lagkrav samt befinna dig inom en tydligt definierad juridisk region där all data lagras och behandlas.

 Marcus Lange, Technical Business Development Executive, Orange Business Sverige

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00