Blicken är viktig när robotar kommunicerar med människor
Hem TEKNIK Blicken är viktig när robotar kommunicerar med människor

Blicken är viktig när robotar kommunicerar med människor

Publicerat av: Redaktionen

Vi människor kommunicerar inte bara med tal – blicken avslöjar mycket om vad vi vill säga, och om vi hänger med.

I en ny avhandling i datalingvistik vid Göteborgs universitet undersöks ögonrörelser som kommunikativt fenomen i mänsklig interaktion – för att förbättra dialogen med robotar.

Ju mer människolikt beteende som en robot/avatar uppvisar desto mer positivt upplever människor interaktionen.

Blicken är en viktig ickeverbal signal som visar uppmärksamhet och ger inblick i motpartens intentioner och framtida handlingar. Genom att notera olika ögonrörelser tillsammans med tal undersöker en ny avhandling betydelsen av de olika blickmönster vi människor använder i samtal med varandra.

Blicken är viktig när robotar kommunicerar med människorI en studie undersöks ett antal interaktioner mellan två personer i samband med en smakprovningssituation, med syftet att studera relationen mellan skratt, tal och tillhörande ögonrörelser.

– Den visade att skratt har olika funktioner kopplade till specifika ögonrörelsemönster. Det understryker betydelsen av skratt och ögonkontakt i förståelsen och samordningen av flersensorisk kommunikation, vilket är en viktig kunskap när människoliknande dialogsystem utformas, säger Vidya Somashekarappa, doktorand i datalingvistik vid Göteborgs universitet.

Lovande utvecklingsmöjligheter

Avhandlingen föreslår också en ny metod för att förutsäga ögonrörelser genom en neural nätverksarkitektur som tar hänsyn till dynamiken i verkliga ögonrörelsemönster under naturlig interaktion mellan människor. Detta ramverk syftar till att underlätta responsiv och intuitiv interaktion, så att robotar kan kommunicera med människor genom en naturlig och flersensorisk dialog.

Ramverket sammanför blickförutsägelse och en förutsägelse om objektet för blicken med att generera ett färgdiagram. En utvärdering visar överlägsna resultat jämfört med tidigare metoder, vilket pekar på lovande möjligheter för utvecklingen av robotinteraktioner.

Slutligen undersöker avhandlingen betydelsen av olika ögonrörelsemönster från en robot i interaktion med människor.

– Resultaten tyder på att en anpassning av robotens ögonrörelser baserat på mönster i mänsklig interaktion påverkar användarupplevelsen positivt. Det förstärker engagemanget och känslan av att kommunicera med något människolikt, säger Vidya Somashekarappa.

Avhandlingen Look on my thesis, ye mighty: Gaze Interaction and Social Robotics försvaras vid en disputation den 25 april, klockan 13.15 i sal J330, Humanisten, Renströmsgatan 6 i Göteborg.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00