Hem PÅ STAN MED Ett säkert samarbete!

Ett säkert samarbete!

Publicerat av: Redaktionen

[PÅ STAN MED] SEC DATACOM och Rapid7 har något stort på gång. Under det senaste året har deras partnerskap förädlats och fördjupats. Ett faktum som inte ens pandemin kan sätta stopp för.

Ett säkert samarbete! 2

Till Vänster: Daniel Grønbek, Senior Regional Manager på Rapid7 Till Höger: Mattias Gustafsson, Partner Account Manager på SEC DATACOM

Vi bjuder in Mattias Gustafsson, som är Partner Account Manager på SEC DATACOM, och Daniel Grønbek, som är Senior Regional Manager på Rapid7, till ett digitalt möte för att få veta mer om företagens samarbete. Båda två ger ett väldigt engagerat intryck och de känns samspelta när vi ber dem att berätta om det framgångsrika teamwork som har byggts upp under det senaste året. De berättar att de har träffats ”på riktigt” några gånger men med hänsyn till nuvarande omständigheter är det digitala kontakter som gäller.

Bröderna påverkade valet

Vi frågar Mattias om varför han valde att söka sig till IT-branschen?

”Jag är yngst av tre bröder och sanningen är att det är så enkelt som att jag valde samma inriktning som de. Att det sedan blev en inriktning på IT-säkerhet beror bland annat på att jag under mina studier på KTH gjorde ett examensarbete i det ämnet. Då kände jag att det här är både viktigt och spännande. Det här vill jag jobba med”, svarar han.

För Daniel var det från början en annan bransch som lockade i unga år.

”Jag ville bli pilot när jag var liten. Senare under min uppväxt tog handbollen över stora delar av min tid och under en period spelade jag på elitnivå. Efter Lumpen började min karriär inom IT-branschen. Första anställningen var på Intel Corporation och sammanföll med Dotcom-kraschen. Det var ett perfekt företag att börja på för en mycket ung och även oerfaren person som ville lära sig mer om IT och försäljning. På vägen fram till dagens roll har jag bland annat arbetat med massdistribution, nordisk leverantörshantering, eget företagande och management av kanalen. Jag har fått chansen att jobba på flera stora företag såsom Intel, Check Point, Fortinet och nu Rapid7. Jag känner mig priviligierad som har fått göra den resan”, berättar Daniel.

Vattenhålen blir enkla mål för attacker

Nu kan vi lägga det mycket märkliga året 2020 bakom oss. Vi undrar hur Mattias och Daniel har upplevt det rent yrkesmässigt?

”Det kanske låter konstigt men de flesta av de branscher som våra kunder verkar i har faktiskt haft en uppgång under pandemin. Det stora undantaget bland våra kundbranscher är flyget. För egen del har nog den största utmaningen varit att organisera hur jag på bästa sätt ska lägga upp mina rutiner kring hemarbetet. Som förälder blev den en extra dimension med barn som ska sköta skolarbetet hemifrån”, säger Daniel med ett skratt.

”Jag håller med Daniel om att en av de största utmaningarna har varit att skapa bra rutiner för hemarbetet. På SEC DATACOM har vi märkt att intresset för IT-säkerhet ökade markant under förra året. Att arbeta hemifrån är givetvis en parameter som har bidragit till det”, förklarar Mattias.

”Ja, det här är en av de största utmaningarna som många företag och organisationer ställs inför. Under lång tid har fokus varit på att bygga säkra IT-miljöer som är skapade utifrån bilden av att de allra flesta anställda är på arbetsplatsen. Under senare år har det självklart blivit allt vanligare att personal arbetar på många andra platser men pandemin har påskyndat utvecklingen på ett sätt vi inte kunde förutse. Det är framförallt de slutenheter som är uppkopplade hemma som är den svaga länken. De cyberkriminella siktar alltid in sig på den svagaste punkten och man kan jämföra de uppkopplade enheterna med vattenhålen på en savann. Istället för att jaga sina offer lite överallt är det lättare, bekvämare och effektivare för den som jagar att lugnt vänta och spana vid ett vattenhål, eftersom villebråden förr eller senare måste våga sig dit för att dricka vatten”, fortsätter Daniel.

Det finns ett gap att fylla

De är båda överens om att relativt sett ligger företagen i Norden bra till när det gäller IT-säkerhet. Samtidigt säger både Daniel och Mattias att det finns ett gap mellan nuläge och önskat läge avseende IT-säkerhet. Det gäller också huruvida företag och organisationer fullt ut tar vara på möjligheterna som dagens teknik, i form av bland annat IoT & AI, erbjuder. Deras samlade bedömning är att gapet är cirka fem år och ett av flera mål med samarbetet mellan SEC DATACOM och Rapid7 är att hjälpa företag att täppa till det gapet. Det tjänar alla på.

Rapid7 levererar data- och analysverktyg som hjälper IT-ansvariga med en aktiv säkerhetsstrategi. Kärnan i deras risk- och sårbarhetshantering är plattformen Insight Cloud som erbjuder verktyg för visibilitet, analys och automatisering. Med produkter som InsightVM, InsightIDR och InsightAppSec, med flera, kan IT-ansvariga enkelt hantera sårbarheter, övervaka suspekta aktiviteter i nätverket, undersöka och stoppa attacker samt automatisera åtgärder. InsightConnect möjliggör för säkerhetsansvariga att bygga automatiserade workflows, samordna olika IT-verktyg och automatisera tidskrävande åtgärder. Det gör det enkelt att implementera en medveten och aktiv säkerhetsstrategi, anpassad för varje verksamhets behov.

Insight Cloud är också enkelt att skala upp. När tekniken för datainsamling är installerad kan nya Insight-produkter enkelt läggas till efter behov. Dessutom integrerar Insight Cloud med existerande teknologier i miljön så att tidigare investeringar inte är bortkastade.

Att samarbetet är seriöst menat från båda håll är tydligt. Daniel berättar att han var den första som anställdes på Rapid7 i deras satsning på Norden. Idag har han flera kollegor som jobbar med den nordiska marknaden. Mattias fyller i med att berätta att SEC DATACOM har bildat ett team som fokuserar på detta partnerskap. Han är självklart en del av det teamet.

Vi konstaterar att detta är ännu ett exempel på att samarbete är en framgångsfaktor.

Privat

Namn:                                        Mattias Gustafsson
Ålder:                                         44 år
Bor:                                             Södermalm (uppväxt i Västerhaninge söder om Stockholm)
Familj:                                        Fru och 2 barn
Intressen:                                   Ishockey, Fotboll
Senaste bok:                              Polis av Jo Nesbo
Favorit Film/TV-serie:                 Gladiator
Favoriträtt:                                  Thai-mat
Antal devices:                             23

Privat

Namn:                                        Daniel Grønbek
Ålder:                                         43 år
Bor:                                             Hvidovre (8 km. utanför Köpenhamn)
Familj:                                        Mette och 3 barn (3, 10 och 13 år)
Intressen:                                   Cykel, både landsvägscykel & mountainbike. (Åker så ofta som möjligt ner till  Italien och Frankrike för att cykla i bergen), Lösningar och utrustning för så kallade Smarta Hem                        Senaste bok:                              Magic (En bok om medarbetarengagemang)
Favoriträtt:                                  Det Italienska köket
Antal devices:                            50+

Läs mer om SEC DATACOM: www.secdatacom.se

Läs mer om Rapid7: www.rapid7.com

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>