Cisco visar upp nästa generations AI-förstärkta cybersäkerhetsplattform
Hem LEVERANTÖRCISCO Cisco visar upp nästa generations AI-förstärkta cybersäkerhetsplattform

Cisco visar upp nästa generations AI-förstärkta cybersäkerhetsplattform

Publicerat av: Redaktionen

Ciscos nya säkerhetslösning Hypershield som offentliggjordes idag strävar efter att, med hjälp av AI-teknologi, en gång för alla lösa några av de mest komplicerade och mest svårhanterliga problemen inom cybersäkerhet: Patchning av sårbarheter, segmentering av applikationer och uppgraderingar av mjukvara.

Under det senaste året har en enorm mängd AI-baserade tjänster och lösningar lanserats över världen, och nästan alla digitala arbetsverktyg har fått nya och förbättrade funktioner.

Men Hypershield, Ciscos nya säkerhetsplattform, bygger på ett helt nytt tänk – som möjliggörs dels av AI-utvecklingen, men också andra tekniska genombrott.

Det som gör Hypershield revolutionerande är att den är en säkerhetsarkitektur som är byggd med teknik som ursprungligen utvecklades för storskaliga molntjänster, men nu görs tillgänglig för IT-team i såväl små som stora företag – den kan tillämpas på vilken applikation, uppkopplad enhet eller virtuell maskin som helst – till och med enskilda nätverksportar kan bli kraftfulla kontrollpunkter för säkerhet. Om traditionell cybersäkerhet är att sätta ett ”staket” runt sin infrastruktur, är Hypershield mer av en skyddsväst, som är invävd i hela infrastrukturen.

”Du kan inte svara på strukturella förändringar med att bygga nästa version av något som redan finns. Du måste tänka på det som den första versionen av något helt nytt”, sade Jeetu Patel, globalt ansvarig för cybersäkerhet på Cisco, när Hypershield visades upp för media den 17 april.

Visionen med Hypershield bygger i grunden på att lösa tre av de svåraste och mest akuta problemen som de som arbetar med cybersäkerhet ställs inför.

Det första problemet är att segmentering och isolering av applikationer blivit allt mer komplext och tidskrävande – en process som idag kan ta veckor eller till och med månader.  Samtidigt är det ett nödvändigt arbete för att minska risken för att ett lyckat intrång sprids till fler platser i nätverket. Hypershield erbjuder autonom segmentering där AI:n utför arbetet, och kontinuerligt observerar, analyserar, värderar och anpassar säkerhetspolicies efter behov.

Cisco visar upp nästa generations AI-förstärkta cybersäkerhetsplattform

Jeetu Patel, global chef för cybersäkerhet på Cisco.

Det andra problemet är välkänt, men inte mindre akut för det – sårbarheter i mjukvara. Även om säkerhetsbranschen och myndigheter effektivt samarbetar för att upptäcka sårbarheter, bygga en säkerhetsuppdatering, eller ”patch”, och informera användare över hela världen så snart patchen är tillgänglig, är det en kapplöpning som de cyberkriminella ofta går segrande ur. Opatchade sårbarher är orsaken till en stor andel av cyberattackerna idag. Flaskhalsen ligger i att det tar tid för verksamheter att genomföra patcharna.

Genom funktionen Distributed Exploit Protection håller Hypershield kontinuerlig koll på nya sårbarheter som kommer upp och hittar lösningar för att införa tillfälliga lösningar för att inte sårbarheten ska kunna utnyttjas i väntan på patchen.

Cisco betonar att Hypershield inte kommer att helt ersätta behovet av att installera patcher och hålla hotbilden under uppsikt, men att de potentiella skadeverkningarna och sårbarheten kraftigt förminskas om patcharna tar tid eller uppdateringen av någon anledning inte kan genomföras.

”Det är som när du har ett fönster som gått sönder, de tillfäklliga lösningarna är som att sätta en plywoodskiva över det. Även om det bästa är att faktiskt reparera fönstret, kan du ha skivan kvar så lång tid du behöver”, säger Jeetu Patel.

Det tredje problemet är ett system för säkra mjukvaruuppgraderingar utan driftstopp. Idag går mycket av IT-experternas tid åt till att genomföra tidskrävande och mödosam testning av nya mjukvaruversioner för att säkerställa att en uppgradering fungerar i infrastrukturen. I Hypershield placeras uppgraderingar i en digital tvilling, som körs parallellt med den riktiga infrastrukturen, med identiska dataströmmar, för att snabbt och med AI-stöd validera den, eller upptäcka och åtgärda felkällor. När en uppdatering är helt validerad kan den ersätta den tidigare versionen helt sömlöst och utan driftstopp.

Ett av de tekniska genombrott som möjliggör Hypershield är den snabba utvecklingen av DPU-processorer. DPU står för Data Processing Unit och är en ny typ av processor som är optimerad för att användas i datacenter och ökar prestandan till nya nivåer. Nyligen presenterade Cisco och den ledande processortillverkaren NVIDIA ett fördjupat samarbete kring nätverksinfrastruktur, för att ta nya steg i utvecklingen av datacenter.

Hypershield är helt utvecklad för att dra maximal nytta av AI:s och molnets förutsättningar, och kan hantera säkerheten på både makro-  och mikronivå, från övervakning av enorma datacenter till enskilda uppkopplade maskiner. Systemet är också självlärande vilket gör att dess förmågor fortsätter att utvecklas över tid, i takt med att nya hot uppstår.

Hypershield kommer att finnas tillgänglig på marknaden i månadsskiftet juli-augusti 2024

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00