Kunskapssamarbete: Sigma Software Group
År 2023 gav Microsoft ut sin Digital Defense Report som ger insikter i det digitala hotlandskapet och stärker organisationers digitala försvar.
Rapporten föreslår åtta enkla regler för att förhindra de flesta cyberattacker.
En av de viktigaste slutsatserna i rapporten är att majoriteten av alla cyberattacker kan förhindras genom införandet av några få grundläggande hygienåtgärder.
I de flesta fall behövs inga dyra, storskaliga system. Det räcker att följa fem rutinåtgärder för att stå emot över 99 procent av alla cyberattacker.
1: Implementera flerfaktorautentisering. Intressant nog anses den andra faktorn, som är knuten till en e-postadress eller skickas via sms, inte längre vara tillräckligt säker. Allt oftare rekommenderas istället autentiseringsappar, lösenordslösning eller ännu mer “exotiska” hårdvarutokens som ett säkrare alternativ.
2: Tillämpa Zero Trust-principer. Zero Trust-konceptet innebär proaktivt skydd genom avsaknad av förtroende, även för användare och enheter inom företagets nätverksperimeter. Genom att ständigt verifiera användare och enheter samt tillämpa strikt åtkomstkontroll minskar risken för obehörig åtkomst avsevärt. Zero Trust-principerna omfattar följande:
- Kontinuerlig explicit verifiering. Innan åtkomst till resurser beviljas måste det säkerställas att användare och enheter har genomgått autentisering och auktorisering med beaktande av alla tillgängliga datapunkter – särskilt användaridentiteter, platser, enhetsstatus, tjänster eller arbetsprocesser – samt datatyper och avvikelser.
- Åtkomst med lägsta möjliga privilegier. Denna princip innebär att användaråtkomst begränsas i tid och omfattning av rättigheter, så att endast de som är nödvändiga för att få åtkomst till en resurs beviljas.
- Behandla varje begäran som ett säkerhetsbrott. Utgå ständigt från att systemsäkerheten har brutits och att dina system kan äventyras. Detta innebär kontinuerlig övervakning av miljön för att upptäcka potentiella attacker.
3: Använd XDR och Antimalware. Användningen av XDR (Extended Detection and Response) i kombination med mjukvara för skydd mot skadlig kod (Antimalware) förbättrar en organisations förmåga att försvara sig mot ett brett spektrum av cyberhot, så att det går att reagera snabbt på incidenter och upprätthålla en tillförlitlig säkerhetsnivå. Dessa verktyg hjälper till att samla in analytisk information om skadliga aktiviteter och upptäcker och blockerar automatiskt attacker mot system. Kontinuerlig övervakning av hotdetekteringssystem är avgörande för att kunna reagera i tid på sådana hot.
4: Håll dig uppdaterad. Att hålla alla system uppdaterade är viktigt för cybersäkerheten eftersom programuppdateringar och säkerhetsuppdateringar släpps av leverantörer för att åtgärda kända sårbarheter och säkerhetsbrister. Avsaknaden av de senaste säkerhetsuppdateringarna och föråldrade system är fortfarande en av de främsta orsakerna till att många företag faller offer för cyberattacker. Det är mycket viktigt att upprätta en regelbunden uppdateringsprocess för alla system, inklusive firmware, operativsystem och applikationer.
5: Skydda känsliga uppgifter. Att förstå vilka företagets konfidentiella och kritiskt viktiga data är, var de finns och om lämpliga skyddsmetoder har implementerats är avgörande för att säkerställa korrekt säkerhet. Skyddet kan omfatta datakryptering, åtkomstkontroll, säkerhetskopiering samt utvecklade och implementerade säkerhetspolicyer för att förhindra dataintrång, säkerställa integritet och sekretess.
Dessa fem säkerhetsåtgärder är inte raketforskning, så varför har så många företag inte implementerat dem? Svaret ligger förmodligen i den mänskliga faktorn. Det är svårt att förändra medarbetares dagliga vanor och den interna företagskulturen. Förändringsprocessen är inte enkel eller snabb, och den kommer sannolikt att stöta på motstånd. Men åtgärderna krävs och det är bäst att implementera dem nu.
av Dmytro Tereshchenko, Chef för informationssäkerhetsavdelningen på Sigma Software Group
Om författaren:
Dmytro Tereshchenko har arbetat inom IT i över 20 år. Han började sin karriär som informationssäkerhetsspecialist och har även provat på andra områden: Kvalitetssäkring, affärsanalys, projektledning, personalhantering m.m. Under de senaste åren har han fokuserat mycket på informationssäkerhet och nått stora framgångar inom detta område. Idag är Dmytro chef för avdelningen för informationssäkerhet och har lång erfarenhet av processuppbyggnad och teamledning. Han är en välkänd talare vid specialiserade evenemang och utbildare vid interna och externa kurser på Sigma Software University.
Artikeln är ett kunskapsamarbete mellan Sigma Software Group och IT Media Group. Sponsrade inlägg och kunskapsamarbeten är en del av IT Media Groups annonserbjudande. Om du har frågor kring sponsrade inlägg, hör av dig till sales@itmediagroup.se.