Davids Mühle väg mot Förändring i luften

[PÅ STAN MED] David Mühle på framväxande videoplattformsbolaget Ooyala är tvärsäker. Framtidens vinnare hakar på hur tv, video och reklam konsumeras och distribueras. 

David Mühle, Sverige chef Ooyala
David Mühle, chef norra Europa och Mellanöstern hos videoplattformsbolaget Ooyala

Applåder och beröm hörs inne på Åhléns Citys fullsatta leksaksavdelning. Här utmanas David Mühle i bordshockey. Han har snabba, precisa kombinationer och sinne för taktik i varje bordshockeymatch.  Han kammar hem vinst efter vinst i spelet. Bordshockey består av en vitlackad plastlåda, som föreställer isrink med spelare vilka i spår manövreras med skjutbara spakar på kortsidorna.
Kanske har David Mühles vinnarinstinkt mynnat ut i att han idag – nästan trettio år senare – vill utmana gamla etablerade affärsmodeller, som tidsbunden broadcast-tv med samma massreklam till alla tittare:

– Förutsättningarna för hur tv, video och reklam konsumeras och distribueras förändras i ett raskt tempo. Det innebär att affärsmodellerna i det nya medielandskapet ombildas lika snabbt. Det handlar allt mer varierande kanaler mot tittarna och personaliserad reklam, säger David Mühle, chef över norra Europa och Mellanöstern hos videoplattformsbolaget Ooyala.

Slåss om samma publik

Omdaningen har två bakomliggande orsaker, menar han. Dels nya digitala aktörer som konkurrerar om reklamkakan, dels på förändrade mediekonsumtioner.

– Kommersiell tv får allt mer konkurrens i reklamintäkter från nya digitala aktörer som slåss om samma publik. De digitala jättarna har flöden som kan anpassas efter individers intressen utifrån aktiva eller automatiserade val, säger David Mühle och exemplifierar.

Apple är på väg att erbjuda tv-serier i framtiden via Itunes och Apple TV. Google har någon liknande lösning. Och Facebookreklamen blir allt mer personaliserad.

Även webbplatser med videosekvenser som innehåller reklaminslag är tämligen nya uppstickare.

Och förändrad mediekonsumtion har vi bara sett början av. Strömmade videotjänster, som Netflix, HBO, och Youtube, blir allt mer populära.

– Den nya generationen som på sikt blir köpstarka har helt andra rörelsemönster. Youtube-tittandet växer fortfarande mycket snabbt hos yngre. Barn och ungdomar mellan 12 och 15 år ser betydligt mer på Youtube än vad de ser på tv, säger David Mühle.

Han konstaterar att den digitala generationen uppskattar valfrihet. Att kunna titta, handla när som helst och med vilken enhet som helst.

David Mühle har mycket att berätta. Han hinner knappt ta en tugga i sin fruktsallad som står orörd på bordet framför honom inne på cafét Strandvägen 1, i Stockholm.  Han dricker en klunk kaffe och fortsätter:

– För tv-tittare som blir irriterade över reklam i någon tv-kanal är det inte långt till fjärrkontrollen. Antingen skiftar tittaren kanal eller så kan denne sänka ljudet under reklaminslaget, för att istället kika på till exempel Facebook, eller Youtube. Sammantaget blir det allt svårare att finansiera tv med breddannonsering, säger David Mühle.

Fakta styrker hans ord. Enligt Mediavisions branschrapport har de svenska tv-kanalerna tappat intäkter på reklammarknaden sedan 2013. Samtidigt växer strömmande tv- och filmtjänster snabbt i Sverige. Under det fjärde kvartalet 2015 uppmättes den högsta siffran hittills. I genomsnitt tittade vi då drygt 36 minuter per dag på online-tv.  Och drygt 40 procent av 15-74-åringarna tittade på online-tv en genomsnittlig dag under fjärde kvartalet, vilket motsvarar nära tre miljoner svenskar.

– Samtidigt är det allt fler som använder annonsblockerare när de surfar på en hemsida eller använder en tjänst som kräver att reklam kan visas.  Å andra sidan är det många som kan tänka sig att stänga av annonsblockerare för att få tillgång till reklam om mottagarna är intresserade av budskapen, säger David Mühle.

Vägskäl

När en servitris cirkulerar runt vårt bord framhåller David att leverantörerna av reklamfinansierad tv står inför ett vägskäl:

– Antingen agerar de nu och kan möta en ljus framtid, eller fortsätter utgå från sina gamla affärsmodeller och riskerar att sopas bort från marknaden. Även andra aktörer bör ta den nya konkurrensen om reklamkakan på allvar. Dit hör till exempel spelbolag och så klart tidningshusen säger David Mühle.

Mot den här bakgrunden kommer videoplattformsbolaget Ooyala med i bilden. Ooyala är ett dotterföretag till den australiensiska operatören Telstra som för 1,5 år sedan förvärvade Videoplaza som utvecklat en framgångsrik annonsplattform för videoströmmar på nätet.

– Efterförvärvet gjorde vi en affär med en kund med Videoplazas lösning i Indien. Det var en härlig känsla när vi lyckades knäcka koden och signera vårt första avtal. Jag fick lära mig mycket hur man gör affärer i en helt annan kultur, säger David Mühle.

Växer ihop

Annonsplattformen erbjuds som en SaaS-tjänst i molnet och integreras med företagets videolösningar på olika plattformar som ett medieföretag kan ha. Det är plattformar där individen själv organiserar kanalen, som till exempel webb-tv, Facebook, eller olika playtjänster som tv-bolag erbjuder.

– Alla olika plattformar, kanaler, medier är på väg att växa samman, säger David Mühle.

I Ooyalas plattform finns olika lösningar som att annonserna frekvensstyrs så att tittaren inte behöver se samma annons mer än en gång under en bestämd tidsrymd.

– Poängen är att annonserna ska bli personaliserade. Om någon tittare är intresserad av till exempel båtliv ska annonsörerna med marina budskap kunna nå den målgruppen, säger David Mühle.

Analysfunktioner

Det finns olika metoder för att fånga varje tittare eller läsares olika intresseområden. En metod kan vara att varje kund själv får logga in på en plattform hos ett mediebolag och uppge sina intressen. Ooyala erbjuder också analysfunktioner för både innehåll och annonsering.

David Mühle förklarar vidare att metoden att köpa annonser sakta och säkert förändrar sig. Därför har Ooyalas lanserat Pulse:

– Tack vare Pulse kan reklamköpare nå en mycket anpassad målgrupp. I samma videoström till tittarna kan till exempel flera olika reklambudskap skickas till olika tittare, säger han

Vad tycker du själv om reklam?

– Reklam fungerar och är nödvändigt. Men jag är trött på irrelevant reklam som dumförklarar oss konsumenter. Det är nödvändigt att vi förbättrar reklamen för att kunna uppskattas, säger han

Konsumerar du själv mycket media?

– Det blir främst serier och kortare nyhetsklipp. I mobilen blir det strömmad media, längre än tio minuter. Däremot saknar jag den klassiska tablå tv:n. Den har en framtid fast i en helt ny skepnad som inkluderar en egen tablå anpassad efter varje tittare eller familj. På sin fritid umgås David med sin familj och vänner. Skidåkning är ett stort intresse. Som ledare beskriver han sig själv som positiv. Han säger att han är noga med att ge snabb återkoppling.

– För mig är det viktigt att vara tydlig med mål, vara transparent med information och ge mycket frihet och beslutsrätt till varje individ

Vilka egenskaper har du?

– Ju mer erfarenhet jag får desto bättre förstår jag och många andra hur lite man egentligen kan. Därför hoppas jag att egenskapen, viljan att utvecklas, och behålla viljan att lära mer alltid finns kvar. 

 

David på 30 sekunder – 

Ålder: 44

Bor: Gärdet i Stockholm.

Familj: Fantastisk fru och fyra fantastiska barn.

Karriär: Civilekonom med it inriktning. Sedan 2008 har han jobbat på Svensk Exportkredit, Tradedoubler, Musicbrigade och Power FX.

Antal uppkopplade it-enheter hemma: 12.

Gillar Att lära känna och inspireras av positiva människor som gått igenom svåra tider.

Ogillar Typisk manlig exkluderande “highfive kultur”.

Planerad resa: Cannes på tv mässa.

 

 

 

 

 

 

Post Comment